Facebook/la Latina
StoryEditor

Ich úspech sa zrodil v Bratislave. Na začiatku sme nemali ani cent, spomínajú mladí Španieli

06.05.2017, 00:01
Autor:
ipip
Francisco de Borja Moneo Oses a Juan Perez pochádzajú zo Zaragozy v Španielsku a prezradili ako sa na Slovensku, konkrétne v Bratislave, stali úspešnými.

„Spomínam na ten deň, to bolo 23. september 2010, keď som pristál v Bratislave," povedal Juan. Ako prezradil pre Slovensko sa rozhodol jednoducho kvôli tomu, lebo už nechcel žiť v Španielsku. „V skutočnosti som vlastne o Bratislave veľa ani nevedel, len som vedel, že nechcem byť v Španielsku. Dohodol som sa s univerzitou Komenského a ďalšou univerzitou v Poľsku a jednoducho som si vybral Bratislavu, v rámci programu Erasmus.“ Juan okrem toho, že precestoval Španielsko bol aj počas leta v Anglicku, ale vraví, že tam sa mu veľmi nepáčilo.

Francisco (Borja) sa zas dostal na Slovensko na pozvanie od Juana. „Juan mi povedal, aby som ho navštívil v Bratislave a tak som to urobil. Hovoril, že je tu skvelo, takže som prišiel.“ O niekoľko hodín neskôr si bol aj Borja absolútne istý, že sa chce presťahovať práve do Bratislavy. „Na konci semestra som sa vrátil do Zaragozy bez batožiny, aby som povedal svojim rodičom, že sa nevrátim, pretože som sa presťahoval do Bratislavy, aby som začal španielsku školu s Juanom. Dostal som od rodičov pár vecí a o niekoľko dní som bol na Slovensku už na dobro," spomína Borja.

Na začiatku nemali ani cent

Po škole sa dva mladí muži rozhodli založiť jazykovú školu, kde sa bude vyučovať španielčina. Po návšteve Juana sa Borja ešte vrátil do Zaragozy, aby rozbehol aj webovú stránku. „Začali sme na nej pracovať len deň predtým, ako som mal odísť späť do Bratislavy," spomína Borja. V tom čase obaja zažili, ako ťažké sú začiatky. Jazyková bariéra, málo peňazí, veľa výdavkov a samozrejme veľa práce.
„Jeden víkend sme dokonca nejedli, pretože sme nemohli čerpať peniaze z banky a nemali sme ani jeden cent.“

Odvtedy uplynulo  už päť rokov a z jazykovej španielskej školy la Latina sa stala jedna z mimoriadne vyhľadávaných škôl v Bratislave. Učitelia pri tom pochádzajú z rôznych regiónov celého Španielska: Zaragozy, Valencie, Galície či Barcelony. „Študenti hovoria v španielčine od prvej lekcie,“ dodávajú Borja a Juan.
Obaja zakladatelia la Latina pritom hovoria plynulo slovensky a žijú v starom meste. Na Slovensku milujú halušky, kapustnicu, rezeň a iné pochúťky, ktoré si v Bratislave zamilovali a „samozrejme, slovenské dievčatá," doplnil Borja.

01 - Modified: 2017-04-21 12:12:37 - Feat.: 0 - Title: Milujem to tu. Bratislava je zasľúbená krajina, odkazuje Mexičan Daniel
01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 03 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:10