StoryEditor

Moje mesto: Nitra. Zlaté časy Starej pekárne vystriedalo skvelé pivo a pracovné príležitosti

29.04.2017, 08:00
V Nitre som sa narodil a strávil väčšinu zo svojich prvých 25 rokov života, a tak sú jej nedokonalosť i jej starobylá dôstojnosť, spolu s charakterom celej oblasti, vtlačené do mojej osoby asi viac ako si to uvedomujem.

Azda každý Nitran má v rodine deda, strýka alebo aspoň pozná niekoho, kto pestuje vinič a dorába aspoň litrík vína. Veď aj Rudolf Jašík vo svojom románe Námestie Svätej Alžbety Nitru premenoval na Mesto pod viničným vrchom.

Stará pekáreň zažila veľa metalu a punku

Najsevernejšia časť Štefánikovej ústi do nie celkom šťastne vyriešeného Svätoplukovho námestia s radnicou a Divadlom Andreja Bagara a práve schody pred DABom nám s kamarátmi pred rokmi slúžili ako skatepark. V DABe sa nás zas snažili kultúrne obohacovať počas výchovných koncerty a predstavení, snáď i s čiastočným úspechom. Hoci ako dospelý som častejšie ako „veľké“ divadlo navštevoval Staré a teraz už aj Nové divadlo.

Dve hlavné „inštitúcie“, ktoré ale dominovali v Nitre v čase môjho dospievania boli: Stará pekáreň a Rock club Naozzay. Pekáreň bola vychýrená piatkovými diskotékami, v Naozzay (alebo Vrštať či Umelecká beseda) zas bývali všemožné koncerty. Keďže mnoho kamarátov v tých časoch hrávalo v kapelách, vyskytovali sme sa v jednom či druhom podniku tak pravidelne, že sa dalo ísť „na blind“ a aj tak niekoho spriazneného stretnúť. To bolo hotové požehnanie v ére, keď kredit na mobil bol vzácnejší ako šafran. V tom čase sa v Nitre hrávalo veľa metalu a punku, a tak sa vytvorila sa okolo týchto dvoch klubov hutná scéna.

Nitra nákupov a regionálne pivo

Teraz sa mesto zmenilo. Pešia zóna pod náporom konkurencie nákupných centier sa neustále metamorfuje a prednedávnom sa tu otvorila prvá indická reštaurácia v okolí, Swagatam (spomínaný Beer Time). Zatiaľ to ale na renesanciu nevyzerá aj preto, že študenti zrejme viac obľubujú klimatizovaný chládok nákupných centier, z ktorých dominujú Mlyny, ktoré stoja na mieste niekdajšieho mlynu a "chrumkárne".

S tromi veľkými nákupnými centrami je Nitra tou pravou destináciou pre nákupychtivých. Na stránky novín sa dostala vďaka nedávnej investícii Jaguáru. Nad priemyselným parkom sa týči ďalšia regionálna pamätihodnosť, Drážovský kostolík. Moja generácia si navyše ešte pamätá špecifický pach, ktorý sa často tiahol mestom. Corgoň sa dnes už na Štefánikovej ulici nevarí, ale smädným návštevníkom stačí po nej zamieriť na Pešiu zónu, kde pivá z menších a regionálnych pivovarov ponúka podnik Beer Time.

Najmilšie, najkrajšie miesta nakoniec

Návštevníci mesta nesmú vynechať návštevu Nitrianskeho hradu a podhradia (pre domácich to platí minimálne raz za kvartál!). Pokiaľ viem, tak hrad tvoril kľúčovú pozíciu pri obrane krajiny proti Turkom a nikdy nebol dobytý. Ešte pred vstupom na hradný kopec cez bránu na Župnom námestí sa oplatí pozrieť do Nitrianskej galérie. Výstavy sa tu striedajú s besedami so spisovateľmi a výtvarníkmi.

Podhradiu dominuje Pribinovo námestie s nadživotnou sochou slávneho kniežaťa. Vo východnej časti sa zas chúli Atlas, ktorý podopiera roh budovy, našincami prezývaný Corgoň. Priestranstvo medzi riekou a hradom vypĺňajú futbalový a hokejový štadión, kúpalisko a park s preliezkami pre deti. Trvalý pobyt má v parku kolónia danielov... Donedávna schátranú budovu Biskupského hostinca sa prednedávnom podarilo zrekonštruovať, a tak sa rodičia môžu zastaviť na kávu či pivo. Vytrvalejší turisti si môžu po nábreží zájsť až do Hydeparku, priestoru ktorý „žije“ najmä v letných mesiacoch.

01 - Modified: 2017-04-20 07:37:16 - Feat.: 0 - Title: Moje mesto - Prievidza: Ľudí z Prievidze mám rád aj keď sú iní, než Bratislavčania, hovorí rodák Pavel 02 - Modified: 2017-04-22 08:26:48 - Feat.: 0 - Title: Moje mesto: Liptovský Mikuláš. Prečo je dovolenkovým šťastím a čo vám domáci nikdy nepovedia
01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 07:26