Flickr
StoryEditor

Takú reklamu Slovensko nemalo už dávno: Odporúčajú nás, ako jednu z najlacnejších krajín Európy

21.04.2017, 00:01
Autor:
ipip
Bez turistických autobusov, bez veľkých skupín pod vedením niekoho s megafónom alebo vlajkou si tu môžete spokojne odpočinúť. Väčšina ľudí o tejto krajine vie len jednu hlavnú vec a ďalšia skupina si ju stále pletie so Slovinskom alebo ju vníma ako pravú polovicu bývalého Československa, hovorí autor cestopisov.

„Slovensko nie je také lacné ako Bulharsko, Rumunsko alebo Maďarsko, ale na druhej strane ponúka lepšie možnosti ako väčšina zvyšku Európy. Výberom Slovenska získate tú výhodu, že sa tu cítite ako priekopník,“ hovorí Tim Leffel, autor piatich cestopisných kníh, editor príbehu Perceptive Travel a bloger, v rámci blogu o najlacnejších destináciách od roku 2003. Žije v Tampe na Floride so svojou ženou a dcérou.

V článku, ktorý publikoval na stránke o cestovaní Go Nomad, prezradil, prečo je podľa neho práve Slovensko tá správna voľba. Prahu a Budapešť vidia ročne milióny návštevníkov, no na Slovensko ich v porovnaní s tým príde len niekoľko. A to je vraj škoda, hovorí.

Je to škoda, pretože krajina má naozaj čo ponúknuť. Napríklad Košice majú jedno z najkrajších historických centier, ktoré by ste si ako turista priali vidieť. Môžete sa tu dobre najesť, vypiť si a nájdete veľa pamiatok, avšak miniete tu len zlomok nákladov v porovnaní s ostatnými krajinami na Západe,“ tvrdí.

Slovensko bolo zaradené dokonca v prvej päťdesiatke krajín, ktoré sa hodnotia ako najprístupnejšie z hľadiska nákladov na život.

Čo je podľa neho na Slovensku naj?

  • Vonkajšie atrakcie

Najdôležitejšie atrakcie tu sú tie vonkajšie, takže ak prídete v zime, veľmi to nevyhráte. Ostanú vám však možnosti  relatívne lacného lyžovania a ďalších zimných športov vo Vysokých Tatrách.

Od apríla do jesene môžete vyraziť do hôr, objavovať hrady a zámky, navštíviť zaujímavé historické mestá. Absolvovať dobrodružné aktivity v divočine v množstve nedotknutých oblastí, ktoré preskúmate pešo, na bicykli alebo po rieke. Je tu tiež veľa jaskýň.

Ak ste sa nedostali do kláštorov v Bulharsku alebo Rumunsku, tu sú desiatky prekrásnych miest, rovnako ako niektoré historické drevené kostoly a niekoľko miest zapísaných do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Snažte sa však vyhnúť problémom: Svetové ekonomické fórum zaradilo slovenský súdny systém na 140. miesto zo 144 krajín, ktoré sú sledované.

  • Ubytovanie

Takmer žiadne nie je drahšie ako 125 dolárov (116 eur) za noc a ubytovanie je oveľa jednoduchšie, ak ste pár, nie jedna osoba, pretože hostely sú tu zriedkavé.

Kempovanie je jednoduché a lacné a v okolí turistických oblastí si môžete prenajať horskú chatu. Nájdete však aj apartmán alebo dom pre štyroch. Vo vidieckych oblastiach je veľa prázdnych domov, pretože mnohí majitelia pracujú v západnej Európe, aby zarobili viac peňazí.

  • Jedlo a pitie

Najlepšie ponuky na Slovensku sú tie konzumné: reštaurácie, víno a pivo. Je to krajina, kde ešte dostanete veľký obed s viacerými chodmi a pohár alebo dva dobrého vína alebo skvelého piva, a to za dobrú cenu. Drahšie môžu byť sladené nápoje a káva, ale môžete piť aj vodu z vodovodu.

Málokedy opustíte stôl hladní. Miestna kuchyňa je výdatná a bohatá. Určite zvážte knedle, ovčí syr, pečené bravčové mäso, veľké misy cestovín a vyprážaný syr. Okrem španielskych pomarančov a iných dovážaných potravín máte k dispozícii väčšinou lokálnu stravu a suroviny. Tzv. pouličného jedla tu veľa nenájdete. Ak sa nedostanete do rómskej štvrte...

Pre miestnych obyvateľov je bežné obyčajne rýchle občerstvenie, skutočná reštaurácia alebo jedlo pripravené doma. Víno na Slovensku je príjemným prekvapením pre mnohých návštevníkov, pričom biele a dezertné vína sú rovnaké ako tie, čo nájdete v Maďarsku: spoločne zdieľajú tokajskú vinársku oblasť. Existuje tu niekoľko pekných vínnych podnikov, kde môžete vyskúšať niekoľko druhov bez toho, aby ste vyprázdnili kreditnú kartu, ako by to bolo doma (v Amerike).

Treba spomenúť aj miestny alkohol – zvyčajne vyrobený zo sliviek, z hrozna alebo z hrušiek – ktorý sa užíva ako pomôcka na lepšie trávenie pred jedlom – ale s týmto alkoholom opatrne... Ak chcete dať tringelt, tak keď necháte personálu 10 percent, určite budete za veľkorysého.

Čo ešte?

  • Slovensko je skvelým miestom na výlety do vinárskych oblastí a objavovanie vín, ktoré ste nikdy predtým nevyskúšali, ako Grüner Veltliner, Welsh Reisling, Furmint a Lipovina. Niekoľko rozdielnych vinárskych regiónov produkuje mäkké červené, biele, minerálmi nasýtené víno a dobré dezertné vína. Niektoré vinárstva majú k dispozícii aj lacné chaty alebo izby na prenájom.
  • Na severnej hranici Slovenska a Poľska je zaujímavá oblasť, kde si môžete pozrieť impozantné skalné „kaňony“. K dispozícii určite budete mať táborisko a niekoľko lacných chát, čo je skvelá oblasť pre pešiu turistiku a cykloturistiku.
  • V celej krajine žije len približne päť miliónov ľudí a nie je v nej príliš veľa priemyslu, takže je ľahké nájsť na Slovensku pokojné miesta. Turistika tu naozaj znamená zabudnúť na všetko.
  • Ak ste milovníkmi hradov alebo máte deti, ktoré nimi sú – toto je váš cieľ. Viac ako 100 je ich roztrúsených po celej krajine od 13. storočia.
  • Čo môžete získať za pár eur alebo za menej: liter mlieka, kilo zemiakov, malú fľašu piva v bare alebo v reštaurácii, pohárik domáceho vína, trochu ovocného brandy (domácej pálenky), jazdu miestnym autobusom alebo električkou či vstup do niektorých kostolov a kláštorov.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:15