StoryEditor

Krajina, ktorá neexistuje. Považovali ju za zlaté teľa, ľudia sa trápia s hľadaním identity

11.04.2017, 00:01
Autor:
ipip
Nezávislosť Podnesterska dodnes neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia. Príčinu pochopíme lepšie cez pohľad do minulosti.

Podnestersko (alebo Transnistria či Zadnestersko) – Separatistický región predstavuje úzky pás zeme medzi riekou Dnester a ukrajinskými hranicami. Od Moldavska bol odtrhnutý po krátkej vojne v roku 1992, ale napriek tomu je jeho regiónom.

V tomto vzájomnom vzťahu je zaujímavé aj to, že Podnestersko dokonca bojkotuje moldavský Deň nezávislosti, namiesto toho oslavuje vlastný a to 2. septembra, uvádza Worldnomads.

Fotografie a atmosféru jedinečnej "krajiny" nájdete v galérii.

​Má svoju vlastnú formu meny, ústavy a stálej armády, na čele s nezávislou formou vlády. Národná hymna je Spievame chválu Podnesterska. Má rozlohu 4 163 km² a 475 665 obyvateľov (údaj zo 14. 10. 2015). Nie je však uznané Organizáciou Spojených národov ako právoplatný štát. Podnestersko zaberá asi 17 percent územia krajiny a dodnes nad ním nemá vláda v Kišiňove akúkoľvek kontrolu.

V hlavnom meste Podnesterska Tiraspole existuje paralelne ďalšia vláda, mnohými považovaná za diktatúru. Ako jediná krajina na svete používa stále pôvodný znak Sovietskeho zväzu - prekrížený kosák a kladivo s päťcípou hviezdou.

wikemedia

​Ako cestovateľ môžete nájsť túto oblasť pomerne ľahko, ale pred príchodom do nej sa uistite, že máte dve pečiatky na registračnej karte. Zabránite problémom pri odchode z krajiny. Ak by ste potrebné potvrdenia nemali, hrozí, že sa váš pobyt bude pokladať za nelegálny.

„V Kišiňove sme aj s manželkou naivne prekročili ,neviditeľné‘ hranice PMR bez dokladov. Areál pevnosti Bender na okraji mesta oplýval rovnako nepriateľským dojmom. Stojí oproti bráne, ktorá patrí do sovietskej éry väzenia, cesta do pevnosti je zarastená burinou a vonku cítiť drsný vietor a počuť kvílenie a rachot v osamelých budovách. Až donedávna to bola ruská vojenská výcviková základňa. Keď sa tadiaľ prejdete, počas desiatich minút chôdze naprieč touto postapokalyptickou krajinou nenarazíte na žiadneho človeka,“ spomína reportér portálu Arab News Tharik Hussain.

Keď sa už vydáte na cestu, odporúča sa skryť si nejaké cennosti a vyžarovať pokorný dojem, pretože stráž je v krajine mimoriadne chamtivá a zneužije to.
Celkovo možno povedať, že pouličná kriminalita na území je nízka, miestni obyvatelia sú priateľskí a mestá strážené, napriek tomu je známe, že Podnestersko je sužované korupciou, organizovaným zločinom a pašovaním. Časté sú aj obvinenia z predaja nelegálnych zbraní a prania špinavých peňazí.
Reportér pocítil atmosféru s manželkou na vlastnej koži.

",No photo!‘ vyštekol nahnevane muž stredného veku. Snažil som sa pohľadom zmapovať niečo na jeho uniforme, čo by mi prezradilo, k akej autorite patrí. Nič. ,Je mi ľúto,‘ usmial som sa s tým, že je to vyriešené. Ale nebolo. Povedal niečo, čomu som nerozumel, a potom sa ma snažil chytiť. Čo to malo znamenať? Zatknutie občana za vytvorenie snímky? Stál som na mieste. Vedel som, že som neurobil nič zlé. Čoskoro mňa a moju ženu muž ťahal – niekam. Ostatní na trhu sa začali o situáciu zaujímať a atmosféra sa zvrtla na nepríjemnosť."

Nakoniec mu ukázal jedinú fotografiu – vrcholky predajných stánkov, ale nebol spokojný, kým ju nezmazal priamo pred ním a fotoaparát následne neodložil.

Miesto „zamrznutého konfliktu“

Problém Podnesterska je pre Moldavsko veľmi háklivý. Ruskí a ukrajinskí Slovania tvoria 59 percent populácie a moldavskí Rumuni 32 percent obyvateľstva tejto neuznanej krajiny. Podnestersko existovalo vlastne iba ako dôvod sovietskej vlády pre zjednotenie Besarábie. Tá bola súčasťou Rumunska po prvej svetovej vojne, v roku 1940 bola obsadená Sovietmi a postavená na nohy ako Moldavská sovietska socialistická republika (moldavská SSR).

Avšak, keď Moskva vytvorila Moldavskú SSR, započala zárodky budúcich etnických problémov.

Po roku 1980 bolo jasné, že Moldavsko má problém identity kvôli obyvateľom, pochádzajúcich z radu niekoľkých etnických skupín. Vzhľadom na tieto udalosti a faktu, že ZSSR zanikol úplne, Moldavská SSR deklarovala svoju nezávislosť, rovnako ako Podnestersko, uvádza The Guardian.

Po druhej svetovej vojne, práve Podnestersko tvorilo až 40 percent HDP republiky. Takže nový nezávislý štát Moldavsko, s 3,6 miliónmi obyvateľov mal snahu toto "zlaté teľa" získať. V septembri 1990 sa Dnesterská moldavská socialistická sovietska republika (známa ako Podnestersko) vyhlásila za súčasť Sovietskeho zväzu. V decembri 1991 si zvolilo za prezidenta Igora Smirnova a na základe referenda vyhlásilo nezávislosť od Moldavska, čo aj viedlo k vojne medzi marcom a júlom 1992.

V zime 1991 – 1992 prebehla krátka vojna medzi moldavskou armádou a podnesterskými ozbrojenými silami, ktoré boli podporené sovietskou 14. armádou, umiestnenou v Podnestersku. Vojna sa skončila na mŕtvom bode, keďže moldavská armáda nebola dosť silná na to, aby premohla podnesterské ozbrojené skupiny. Žiadna formálna mierová zmluva nebola nikdy dosiahnutá.

V roku 2006 v krajine prebehlo referendum, v ktorom sa väčšina obyvateľstva vyjadrila za odtrhnutie od Moldavska a postupné pripojenie k Rusku, tieto snahy sa stupňujú najmä po zmene politickej situácie v Moldavsku v priebehu roku 2009.

Národná kríza identity

Vláda z Tiraspolu si vytvorila v Podnestersku vlastný štát, ktorý má prakticky všetko od polície a súdov cez vlastnú menu až po armádu, ktorá je zárukou nedotknuteľnosti ich územia. Dnes je tento obvod strážený počtom „asi 1 200 ruských mierových síl, ktoré si vynútili neľahké prímerie“, hovorí Dennis Deletant, emeritný profesor rumunistiky na Škole slovanských a východoeurópskych štúdií University College v Londýne.

Niekedy sa dokonca zdá, že v Podnestersku je viac vojakov než ľudí. A aj keď jeho obyvatelia sú vlastenci a sami seba nazývajú Transdniestriancami, mnohí z nich sľubujú skôr vernosť a poslušnosť Rusku, a nie Moldavsku.

Namiesto toho, aby sa správali buď veľmi priateľsky, alebo, naopak, veľmi „konfrontačne“, bolo v nich cítiť ľahostajnosť. „Nikto nebol šťastný. Ale nikto nebol ani naštvaný," spomína belgický fotograf Thomas Vanden Driessche pre National Geographic."Život v málo známom Podnestersku je neustálym hľadaním identity."

01 - Modified: 2017-03-14 10:21:58 - Feat.: 0 - Title: Najkratšie sukne či dobromyseľné samovraždy: 20 bizarností, ktoré môžu platiť len v Japonsku 02 - Modified: 2017-03-23 15:48:33 - Feat.: 0 - Title: 14 faktov dokazuje, že Rusko je krajina možností a unikátov, ako žiadna iná
01 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:35