StoryEditor

Ponorte sa k vraku slávneho Titanicu, láka cestovka. Kým ho nezničia baktérie

24.03.2017, 23:01
Dostať sa na palubu Titanicu v roku 1912 bolo jednou z najprestížnejších výsad smotánky na začiatku dvadsiateho storočia.

Nie je tomu inak aj po viac ako sto rokoch. Britská spoločnosť Blue Marble Private ponúka záujemcom zájazdy na palubu vraku potopeného kolosu. A cena za osobu sa pohybuje cez 100 tisíc dolárov (asi 93 tisíc eur), píšu Lidovky.

Vrak lode, ktorá sa potopila pri najznámejšej námornej katastrofe, láka zvedavcov od tej doby, čo ho na dne Atlantického oceánu v roku 1985 našiel vtedajší člen amerického námorníctva a oceánograf Robert Ballard. Nanovo začne od mája 2018 zážitok sprostredkovávať majetným záujemcom londýnska cestovná kancelária Blue Marble Private, ktorá sa špecializuje na nevšedné zážitky.

V ponornom plavidle firmy OceanGate, ktorá ho vyvíja na účely vlastných výskumov vraku, vyšle do hlbín Atlantického oceánu turistov ale iba deväťkrát. Aj preto si budú musieť ľudia siahnuť pomerne hlboko do vrecka. Cesta bude stáť 105 129 dolárov (teda asi 97 468 eur) na osobu.

Podľa spoločnosti organizujúcej podmorskú expedíciu je to súčasný ekvivalent ceny lístka na jedinú plavbu námorného kolosu z britského Southamptonu do New Yorku. V roku 1912 stál 4 350 dolárov.

Napriek tomu je kapacita prvého "turnusu" kompletne naplnená, informuje americký server CNN. Faktorom je nielen malý počet expedícií, ale aj to, že séria zájazdov londýnskej spoločnosti môže byť jednou z posledných možností, ako sa na palubu slávneho Titanicu pozrieť.

Rýchlo, než všetko zničia baktérie

Minulý rok vyšla v renomovanom časopise Nature štúdia, podľa ktorej sa na vraku podpisuje pôsobenie baktérií prispôsobených k životu v extrémnych podmienkach. Podľa záverov medzinárodného vedeckého tímu môžu tieto baktérie všetky cenné artefakty z útrob lode "pojesť" počas nasledujúcich 15 až 20 rokov.

Zájazd, ktorý ponúka londýnska firma, bude trvať osem dní a môže sa ho vždy zúčastniť iba deväť ľudí. Účastníci vyrazia na šíre more helikoptérou alebo hydroplánom zo St. John´s v kanadskom Newfoundlande. Následne o 700 kilometrov južnejšie prestúpia na podpornú loď, z ktorej sa v plavidle Cyclops 2 špeciálne vyrobenom z titania a karbónu spoločností OceanGate ponoria celkovo až šesťkrát do takmer štvorkilometrovej hĺbky, kde leží vrak.

Za doláre, ktoré budú klientov Blue Marble Private cesta stáť, si budú môcť užívať niekoľkých výhod. Budú k nim pristupovať ako k "špecialistom misie". Znamená to, že budú v dôležitých výskumných úkonoch asistovať expertom firmy OceanGate.

V pozostatkoch Titanicu sú ku pozorovaniu napríklad vzácne bioluminiscenčné (prirodzene svetielkujúce) tvory. V priebehu ponoru bude posádka Cyclops 2 okrem iného robiť 3D a 2D sonarové skeny objektov vnútri aj mimo vraku od gigantických kotlov až po lodné skrutky.

Jednotlivé zostupy na dno v ponorke majú trvať hodinu a pol. V priestoroch vraku a okolo neho potom turisti so špecialistami vždy strávia až tri hodiny. Pozrú sa na pozostatky paluby, provy, kapitánskeho mostíka a slávneho hlavného schodiska. "Budú môcť preskúmať aj okolie vraku. Dno oceánu okolo neho je posiate množstvom artefaktov, ktoré celé storočie zostali nedotknuté, "povedala americkej televíznej stanici zakladateľka londýnskej firmy Elizabeth Ellisová. Potvrdila tiež, že zájazdy budú pokračovať aj v lete 2019.

Pre neplavcov čínska replika

Firma Ellisovej ale nie je jediná, ktorá má v rokoch 2018 a 2019 vyslať turistov na dno oceánu. Rezervácia na plánované expedície prijíma aj spoločnosť Bluefish z kalifornského Los Angeles. Ako presne jej zájazdy budú vyzerať, sa však zatiaľ nevie. Nezverejnila ani cenu svojich služieb.

Nové plány cestovných kancelárií vyslať turistov na dno mora nadväzujú na biznis spoločnosti Deep Ocean Expeditions, ktorá v ruskej výskumnej ponorke Mir zvedavcov vyslala k vraku takmer 200-krát medzi rokmi 1998 a 2012.

Tým, ktorí by chceli vedieť, ako vyzeral interiér Titanicu, a zároveň sa boja potápania do hlbín oceánu, odporúča CNN cestu do Číny. V čínskej provincii S'-čchuan 1200 kilometrov od pobrežia stavia repliku v životnej veľkosti. Projekt za niekoľko miliónov dolárov počíta s rekonštrukciou plesovej sály, divadla alebo plaveckého bazéna. Plavidlo bude permanentne zaparkované v rieke Čchi-ťiang. Podobnú repliku stavajú tiež v Austrálii.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:25