Flickr
StoryEditor

Kuriózne zamestnania: V hoteloch pracujú architekti aury, viazači motýlikov aj gajdoši

09.02.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Na výplatných listinách svetových hotelov je možné nájsť všelijaké kuriózne zamestnania, od architektov aury až po špecialistov na avokádový pokrm guacamole. Niektoré sú len reklamným ťahákom, iné sú však dôležité.

Napríklad viazač motýlikov v hoteli Ritz-Carlton Bulkhead v americkej Atlante sa preslávil svojou šikovnosťou, takže vďaka nemu hostia, ktorí sa chystajú na svadbu alebo inú významnú udalosť, vyzerajú ako dokonalí džentlmeni.

Takýto "pozorovateľ polárnej žiary" môže znieť smiešne, ale je to niekto, kto je na Islande hore celú noc, aby zobudil hostí v prípade, že tento svetelný úkaz bude stáť za to. A samozrejme možete zdvihnúť obočie nad tabakovým expertom vo washingtonskom hoteli Four Seasons. Tento človek ale musel zložiť riadne kvalifikačné skúšky, aby mohol dohliadať na miestny cigarový klub.   

Špecialitou portiera  Andyho Frasera zo škótskeho hotela Balmoral je zase pomáhať hosťom vystopovať ich škótskych predkov a konkrétne rodinný tartan - kockovanú látku, ktorá sa líši podľa predkov, lokality alebo klanu. Pokiaľ mu hostia pošlú vopred svoj rodokmeň, vrhne sa na miestne matriky a osloví expertov. Akonáhle sa hosť objaví, už bude vedieť, ktorý tartan zo škótskeho národného registra je ten jeho. A Fraser mu tiež ukáže podniky, kde mu ušijú kilt v rodinných farbách.

Tí, ktorí nechcú byť súčasťou reálneho sveta, sa v hoteli Sanderling Resort v americkom štáte Severná Karolína môžu zveriť do rúk inštruktorov, ktorí ich za 49 dolárov za hodinu naučia, ako vkĺznuť a zase sa vysúkať z rybieho chvosta šitého na mieru a ako sa s ním vo vode graciózne pohybovať.   

Šabatový technik

Ortodoxným Židom, ktorí v piatok po západe slnka prestávajú používať elektrinu, je v jeruzalemskom King David Hotel k dispozícii špeciálne šabatový technik. Elektronické karty na otváranie izby im vymení za obyčajné kľúče a k tomu obsluhuje výťah, ktorý zastavuje v každom poschodí tak, aby hostia nemuseli stláčať tlačidlá.

Sto štyridsaťdva rokov starý ženevský hotel Le Richemond zase najal miestneho dodávateľa hľuzoviek Clémenta Jacquemiera, aby bral hostí na prechádzky so svojím psom špeciálne vycvičeným pre vyčmuchávánie tejto delikatesy. Nájdené huby im potom uvarí kuchár v hotelovej reštaurácii Le Jardin, podotýka agentúra Bloomberg.

Na psov myslia v hoteli Belmond Splendido v talianskom meste Portofino. Zvieratá si v tomto nádherne situovanom zariadení môžu dopriať masáž a pozorovať pri tom napríklad dianie na riviére. A masérka samozrejme používa švédske masážne techniky "pre zahriatie a miesenie psej svaloviny".   

Gajdoš a leštenie mramoru

Kevin Berry už 16 rokov v historickom londýnskom hoteli Dorchester udržuje všetok starožitný nábytok a nie je jediný, kto má také zamestnanie. V londýnskom luxusnom hoteli Café Royal funguje dvojčlenný tím v zložení strýko-synovec, ktorý sa venuje lešteniu mnohých tamojších mramorových múrov a údržbe nábytku.

Hoci sa hotel Ritz-Carlton nenachádza v Škótsku, ale v americkej Kalifornii, má vlastného gajdoša. Ten hrá 52 týždňov v roku väčšinu dní v týždni hodinu a pol pred západom slnka. Hrať začína pri prvej jamke golfového ihriska a potom obchádza letovisko. Dôvod je ten, že rekreačná oblasť údajne pripomína škótske útesy.

01 - Modified: 2024-04-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Sledujú hostí, neperú posteľnú bielizeň. Tieto šokujúce tajomstvá si o luxusných hoteloch určite nevedel 02 - Modified: 2024-01-11 08:35:24 - Feat.: - Title: Do hotelov a penziónov na Slovensku v novembri 2023 zavítali hlavne domáci návštevníci 03 - Modified: 2023-11-05 18:20:04 - Feat.: - Title: Americká sieť hotelov Marriott, do ktorej patria značky ako Sheraton či Ritz-Carlton, zvýšila zisk takmer o pätinu 04 - Modified: 2023-11-03 07:26:10 - Feat.: - Title: Investície do hotelov v strednej Európe môžu tento rok vzrásť až o 30 percent 05 - Modified: 2023-10-19 06:03:53 - Feat.: - Title: Najlepšia hotelová reštaurácia na Slovensku sa nachádza vo Vysokých Tatrách
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:01