StoryEditor

Zabudnite na Chorvátsko, toto sú top destinácie na rok 2017

03.01.2017, 14:26
Autor:
ipip
Rok 2017 úspešne odštartoval, tak sme pripravili výber 20 top miest na svete, ktoré sa stali najvyhľadávanejšími, ale aj tie, ktoré tento rok ponúknu niečo úplne iné, na čo ste zvyknutí.

Destinácie sú výberom krajín z celého sveta. Portál Travelandleisur predstavil tie ktoré sú známe, o ďalších ste možno ani nepočuli. Rozhodne však majú čo ponúknuť a v mnohých z nich sa otvorili dvere turizmu v úplne nových obzoroch. Ak ste sa rozhodli, že tento rok bude vaším rokom zážitkov, z tejto ponuky si bezpochyby vyberie každý.

1. Angra dos Reis, Brazília
Angra dos Reis, Brazília Angra dos Reis, Brazília Flickr

Brazílsky bezvízový styk počas olympiády bol úspechom najmä z jedného hlavného dôvodu. Vášeň z cestovania mimo veľkých miest. Dôkazom toho bolo, že návštevníci na ceste medzi mestami Rio a Sao Paulo natrafili na nádherné zákutia Angra dos Rios.

Toto stále obľúbenejšie miesto láka dovolenkárov, ktorí si chcú vychutnať to pravé čaro krajiny, ale aj tých, ktorým sa žiada uniknúť davom. "Toto je miesto, kde mnohí z elity krajiny majú svoje plážové vily," prezrádza Martin Frankenberg, ktorý má prístup k mnohým z nádherných prenájmov v okolí.

Cestovateľov poteší aj správa, že v máji brazílsky reťazec Fasano otvorí dlho očakávaný hotelový komplex, ktorý zahŕňa požičovňu lodiek, golfové ihrisko, reštaurácie a kúpele. Konštrukciu tvoria zvýšené drevené stavby, ktoré vyzerajú akoby plávali, nechýbajú vonkajšie terasy a výhľad na les a more.

Vláda sa nedávno zaviazala k poskytnutiu príspevku vo výške 8.000.000 $ na zlepšenie infraštruktúry na ostrove Ilha Grande, ktorý sa dokonca stal takým populárnym, že sa uvažuje nad stanovím denného limitu návštevníkov, ktorí sem prichádzajú.

2. Belfast, Severné Írsko
Belfast, Severné Írsko Belfast, Severné Írsko Flickr

​Dejisko umenia, reštaurácií v pozadí nádhernej divokej prírody. Belfast sa stále viac stáva atraktívnou destináciou pre cestovateľov.

Predstavte si to: Ubytujete sa v Bullitt Hoteli, ktorý je inšpirovaný filmom Steve McQueena, po bezplatných raňajkách sa potom pozriete do ulíc mesta, ktoré hýria umením, maľbami a farbami všade kde sa pozriete. Street-art výlety, kabarety a domáca pražená káva.

Za zmienku stojí nočný život, s ktorým sa neodmysliteľne spája Muddlers klub - štýlová reštaurácia a koktejlový bar v módnej štvrti v okolí katedrály. Vandalizmus sa v meste premietol do farieb a umelecké grafity zdobia aj budovy zo 17. storočia, akou je pizzeria, ktorá sa večer mení na nočný klub.

3. Belehrad, Srbsko
Belehrad, Srbsko Belehrad, Srbsko Flickr

​Od konca juhoslovanských vojen, Belehrad priťahoval svojimi grafitmi, ktoré zdobia mnohé štvrte. Teraz sú plné reštaurácií a barov. Nájdete v nich výdatné taniere s čevabčiči s údeným mäsom, kebab plnený paprikou v Tri Šešira, papriku v Sokače alebo latinskoamerické jedlo tapas v Toro.

Ale najväčším lákadlom je stále rastúca produkcia piva, ktorými sa pýši až neuveriteľných 37 pivovarov. Nenechajte si ujsť však ani Kabinet Supernova IPA na Prohibicija, rovnako ako 100 rokov starý pivovar v Cetinjsku.

​4. Kambodžské pobrežie

Kambodžské pobrežie Kambodžské pobrežie Flickr

​Kambodža má jedny z najkrajších ostrovov v juhovýchodnej Ázii, ale dostať sa k nim bolo vždy náročné. Našťastie, teraz sa cesta dá absolvovať priamym letom na pobrežné letisko Sihanoukville cez Ho Chi Minh City.

To znamená oveľa hladšie cestu k najnovším ostrovným klenotom. To znamená wellness v Six Senses na Krabey Island, kde sú kúpeľné procedúry inšpirované Kambodžou alebo Alila eko-resort na ostrove Koh Russey, ktorý kladie dôraz na „Khmer“ kuchyňu, kde pracujú miestni ľudia.

Ak chcete stráviť nejaký čas v hlavnom meste Phnom Penh pred alebo po dovolenke na ostrove, môžete to urobiť vo veľkom štýle. Možností je tu naozaj mnoho.

5. Devon, Anglicko
Devon, Anglicko Devon, Anglicko Flickr
Devon je asi najviac známy svojimi krémovými čajmi a surfovaním, ale pri návšteve Devonu je dobre si všimnúť aj jeho vidiek. Tam sa totiž ukrývajú poklady.

Elegantný Lympstone Manor je vyhlásený významným šéfkuchárom Michaelom Cainesom, ktorý ho v tomto roku 2017 bude renovovať ako hotel s 21 izbami a reštauráciou. Milovníci dizajnu si čoskoro prídu na svoje v Retreat, nápadnou nehnuteľnosťou, inšpirovanou cirkevnou architektúrou podľa návrhov Petera Zumthora.

Na pobreží zas očarí vaše zmysly Art Deco Burgh Island Hotel, ktorý je priekopníkom v dizajnérskej práci: Súprava, ktorá preklenuje medzeru medzi dvoma závratnými skalnými výtvormi.

6. Hampi, India
Hampi, India Hampi, India Flickr

​Jedna z najpozoruhodnejších pamiatok Indie bude nanovo sprístupnená tento rok s uvedením high-end resortu v Hampi. V čase jej vzniku v 14. storočí, keď bol hlavným mestom ríše ešte Vijayanagar ríše, čo je teraz juhozápadný štát Karnataky, to bolo jedno z najväčších miest na svete.

Oslňujúce chrámy, na druhej strane zničené osady, pamiatky a verejné budovy posiate naprieč krajinou, obrie balvany, banánové plantáže a ryžové polia boli po dlhú dobu nutnou návštevou pre každého turistu.

Ale mestu Hampi chýbalo prvotriedne ubytovanie a infraštruktúra, čo robilo návštevy týchto miest menej luxusnými. Riešenie ponúklo nové Orange County, ktoré ponúka riešenie: 46 izieb sa šíri priestorom paláca a to všetko menej ako tri míle od chránenej oblasti UNESCO.

7. Helsinki, Fínsko
Helsinki, Fínsko Helsinki, Fínsko Flickr

​Fínsko 6. decembra 2017 oslávi 100 rokov nezávislosti. Oslavy sa však začnú diať ešte skôr a mnoho z nich bude v Helsinkách, v hlavnom meste. Darom krajine sa, okrem iného, stala Ústredná knižnica, navrhnutá ALA architektmi s novou obývacou miestnosťou, ktorá ale uzrie svetlo sveta až v roku 2018.

Kultúra sáun je v meste významnou súčasťou miestneho koloritu, ale aj každodenného života v meste. Posledný a najväčší verejný projekt je Löyly, geometrický drevený komplex, ktorý navrhol Avant architektmi.

Nemožno nespomenúť ani saunu Sauna Day, ktorá sa koná dvakrát ročne, okrem nej má návštevník k dispozícii niekoľko unikátnych súkromných sáun, vrátane jednej na plti alebo dokonca na zámku.

Keď bazírujete na dizajne, rozhodne je pre vás tou správnou voľbou hotel Lilla Roberts, ku ktorej pribudne v lete jej sesterský hotel St. George s veľkými 150 izbami v pamiatkovo chránenej budove z 19. storočia.

8. Jebel Akhdar, Omán
Jebel Akhdar, Omán Jebel Akhdar, Omán Flickr

​Po dvojhodinovej jazde od Muscatu, popri skalných kontúrach Ománskych Al-Hajar Mountains, sa nachádza oblasť Jebel Akhdar. Miesto, ktoré si zamilujete pre ohromujúce výhľady, skalnatý reliéf a prírodné terasy.

Ak sa rozhodnete toto miesto navštíviť na jar, privíta vás pokrývka zamatového ružového damasku, kvetov ruží, ktoré zahaľujú kopce s ich charakteristickou romantickou vôňou. Z týchto kvetov pálenice produkujú upokojujúcu ružovú vodu -  elixír, použitý v oboch kúpeľných procedúrach a takisto aj v kokteilovom menu.

Najlepší zážitok zo Jebel Akhdar si doprajete, ak zamierite do nedávno otvoreného Anantara Al Jabal Al Akhdar. Veľkoleposť dodáva regiónu aj hotel Alila Jabal Akhdar. V oboch si dožičíte nádherný výhľad na krajinu a rozmaznávajúce ošetrenia.

9. Jeruzalem, Izrael
Jeruzalem, Izrael Jeruzalem, Izrael Flickr

​Typicky viac pútnické ako pôžitkárske mesto. Jeruzalem sa ale teraz ukazuje ako kulinársky súper Tel Avivu. Na rozľahlej Mahane Yehuda Market, potravinárske a nápojové klenoty nájdeme v stánkoch, ktoré bývajú otvorené dlho po západe slnka.

Tradičné jedlá určite skúste aj v reštauráciách ako Ishtabach, kde nájdete napríklad kurdský shamburak, pečivo, zemiaky a chimichurri alebo Machneyuda, známa ako Tatársky biftek so slivkami. Ubytujte sa v novom Brown Jerusalem Hotel, ktorý sa otvorí čoskoro.

10. Jura, Francúzsko
Jura, Francúzsko Jura, Francúzsko Flickr

Zakryté alpské vrcholky,  zalesnené kopce. Jura je najmenším francúzskym vínnym krajom. Ale v posledných rokoch majú ľudia stále väčší záujem o jej vína.

Jura má veľmi výstredný štýl v tomto smere a jej vína sa pravidelne objavujú na zoznamoch someliérov v amerických reštauráciách, ako je Eleven Madison Park a French Laundry. Vďaka novo nájdenej pozornosti, čoraz viac ľudí odhaľuje tajomstvo regiónu Franche-Comté a stredovekej éry, ideálnej pre gurmánov a milovníkov prírody.

Budete chcieť navštíviť vinice v Oenophiles, kde vás očaria Domaine André & Mirielle Tissot, ktorý je mimochodom spolumajiteľom Stéphane Tissota. Je to dynamický, progresívny vinár, ktorý produkuje jednu zo slávnej Jurskej sherry  Vin jaunes.

Víno nezabudnite spárovať s bohatou, rustikálnou kuchyňou a regionálnymi špecialitami, akými sú syry Comté. Spáliť kalórie môžete turistikou, cyklistikou alebo lyžovaním na dlhých tichých chodníkov, ktoré tvoria oblúk okolo strmých horských hrebeňov, trblietavých jazier a vodopádov.

Ubytovať sa môžete napríklad v Les Jardins sur Glantine alebo v očarujúcom B & B, ktorý tiež vyrába vynikajúce prírodné vína.

11. Kanazawa, Japonsko
Kanazawa, Japonsko Kanazawa, Japonsko Flickr

​Toto mesto na západnom pobreží ostrova Honšú zaznamenalo podporu v návštevách, pretože skrátili cestu z Tokia na len 2 ½ hodiny. Takto sa rýchlejšie dostanete k starým dreveným čajovniam v okrese Higashi Chayagai, ale aj k bydlisku samuraja v Nagamachi či múzeám moderného umenia.

Potom sa vyberte na sushi, ktoré je rovnako dobré, no pritom oveľa lacnejšie ako v Tokiu. Skúste to napríklad na Sentori, Kagayasuke alebo Omi-cho, ktorý je favoritom na trhu vďaka sushi majstrovi Masaovi.

Pre skutočne tradičné skúsenosti si doprajte pobyt na polostrove Noto a na japonskom statku, kde si môžete užiť divokú horskú zeleň alebo sa najesť pri krytom ohnisku.

12. Lake Lucerne, Švajčiarsko

Lake Lucerne, Švajčiarsko Lake Lucerne, Švajčiarsko Flickr

​Mesto stredovekých pôvabov Lucerna aj naďalej láka turistov. Stojí za to ubytovať sa v ultramodernom Bürgenstock, čo bol projekt za 480 miliónov $ a ktorý bude otvorený v polovici roka 2017 s malebným výhľadom na jazero.

Zahŕňa štyri hotely a masívne, no zároveň pokojné kúpele. Odtiaľ môžete preskúmať skalnatý vrchol hory Pilatus alebo navštíviť jazero s názvom Uri či 36 míľ dlhý tunel Gotthard. Ten sa považuje za najdlhší vlakový tunel na svete. Ním sa do Milána dostanete len za 40 minút.

Turisti v tejto oblasti nebudú sklamaní, v neďalekej dedine Engelberg je Safari, dva nočné Alpine treky, letecká a lanová dráha k návšteve vzdialených fariem, kde môžete ochutnať syr a maslo Alpine.

13. La Paz, Bolívia
La Paz, Bolívia La Paz, Bolívia Flickr

​Potom, čo krajinu sužovali časté štrajky, zátarasy a nedostatok vybavenia, La Paz sa ukázal ako skutočná kultúra kapitálu. Infraštruktúra tu hrá kľúčovú úlohu: V roku 2014 mesto predstavilo sieť leteckých električiek, obohatila sa kulinárska scéna, ktorá je ťahaná vynikajúcimi reštauráciami ako je GUSTO.

Od tej doby reštaurácia scéna exceluje. Vegáni si prídu na svoje pri strave Ali Pacha a takmer každý pôžitkár si pochutná na domácej káve. Pobyt si užijete v prvom dizajnovom hoteli v Atix. Každý z 53 izieb slúži ako galéria, zobrazujúci diela bolívijských umelcov ako Gaston Ugalde.

Tento mikrokozmos mesta vyzdvihuje aj prosperujúcich umelcov súčasnej výtvarnej scény. Ponúka k návštevám galérie Mérida Romero, Mamani Mamani a znovu otvorené Salar Galeria de Arte, kde sa predvádzajú najväčšie talenty v krajine.

14. Málaga, Španielsko
Málaga, Španielsko Málaga, Španielsko Flickr

​Málaga, v regióne Španielska Andalúzia, je teraz naozajstným návštevníckym rajom. Prvá vlna zájmu zahŕňa múzeum Picasso (umelec sa tu narodil) a rozľahlý 8000 štvorcových stôp veľký CAC (Centro de Arte Contemporaneo), ktorý hostil exponáty Wej-weje a Marcela Džama.

V múzeu Thyssen-Bornemisza v Madride sídli rozsiahla súkromná zbierku slávnej barónky  a v Paris Centre Pompidou zas zhliadnete diela Magritte, Chagalla a Kahlo. Poloha Pompidou je aj s nábrežím Malagy poznamenaná hypermodernosťou, neuniknú vám ani dúhovo sfarbené sklenené kocky.

V industriálnom priestore bývalej tabakovej továrne je „sestra“ ruského múzea v Petrohrade. Oddýchnete si v Gran Hotel Miramar; ktorý sa nachádza v historickej budove z roku 1926, naproti Malagy a najviac nadčasovej atrakcii, pláži Malagueta.

15. Montevideo, Uruguaj
Montevideo, Uruguaj Montevideo, Uruguaj Flickr

​Montevideo, tiché hlavné mesto Uruguaja, si spravilo meno vďaka dizajnu, móde a potravinám. Nový Rotunda Estudiol, dizajnové štúdio a dielňa v rezidenčnej Punta Carretas rozvíjajú miestne talenty.

Minimalistická móda žien, sofistikované, priliehavé šaty, topánky či výtlačok ilustrátora Valeria Rienziho – to je Montevideo. Ale aj vynikajúci kuchári pripravujúci komunálne večere v starožitnej aukčnej sieni či zatvorenej továrni. Jednou z vychádzajúcich hviezd miestnej kulinárskej scény je Lucia Soria.

Uruguaj sa ale pýši aj skvelým kvalitným mäsom v Plantado reštaurácii, vo vnútri nádherne zdobeného Hyatt Centric Montevideo, ktorý je zhodou okolností tiež najlepšie nové miesto na pobyt.

16. Nikaragua
Nikaragua Nikaragua Flickr

​Vlna neuveriteľných nových vlastností prináša obnovenú pozornosť na najväčšiu z periel Strednej Ameriky. Návštevníci sa hrnú na dažďové lesné túry a šnorchlovanie okolo ostrovov. Pätnásť míľ južne od Granady je nedávno otvorený Sporting Resort & Retreat. Villa Resort sa šíri na rozlohe 1300 akrov na úbočí hory.

Okná od podlahy až k stropu ponúkajú nerušený výhľad na Mombacho, ale najlepší spôsob, ako zažiť vulkán je pešia turistika, jazda na horskom bicykli a jazda na koni. Cestovatelia, ktorí hľadajú na pláži útek by mal zamieriť do nového Meson Nadi hotel na okraji Costa Esmeralda.

17. Okavango Delta, Botswana
Okavango Delta, Botswana Okavango Delta, Botswana Flickr

​Teraz je možné si všimnúť v Botswane nápad, ktorý sa pred pár rokmi mohol zdať pritiahnutý za vlasy. S pomocou vlády Botswany sa úsilie miestnych ochranárov vyplatilo.

Sanctuary Chief Camp pomohol znovu zaviesť populácie oboch čiernych a bielych nosorožcov do delty Okavango. Susedný Nxabega Okavango Tented Camp tiež dostal nový dych a ubytovacie zariadenia odrážajú okolitú krajinu. Pre milovníkov prírody a luxusu, nikdy nebol lepší čas na návštevu.

18. Paros, Grécko
Paros, Grécko Paros, Grécko Flickr

​Slnečný ostrov je miestom piesočných pobreží, histórie a kultúry. Vlani v lete na ostrove debutovalo nové letisko, jeho otvorenie prinieslo väčší počet lietadiel a tým aj viac dovolenkárov.

Aj rybárska dedina Naousa s jeho hranatou bielou architektúrou a prímorskými tavernami je stále sofistikovanejšia. Moderné apartmány Porto Naousa sú len pre dospelých alebo sa môžete rozhodnúť pre samostatnú vilu, ktorá má vlastnú loď a kapitána pre objavovanie tajných zátok ostrova.

19. Provincia Pisco, Peru
Provincia Pisco, Peru Provincia Pisco, Peru Flickr

​Nové letisko v prístavnom meste Pisco sprístupnilo cestu k hlavným atrakciám pobrežia ľahšie ako inokedy. Skrátilo to cestu do Nazca Lines, kde sú 2000 rokov staré geoglyfy, ktoré sú najlepšie viditeľné z lietadla.

Rovnako ako National Reserve Paracas, chránený pás púšte a morského prostredia, v ktorom si návštevníci môžu vidieť kolónie uškatcov a Humboldt tučniakov. Svieža oáza Huacachina v susednej provincii Ica je populárna vďaka jednodňovým výletom ako buggy jazdy vo vysokej rýchlosti na piesočných dunách.

Pisco má aj menovca v podobe miestnej brandy brandy v najstaršej pálenici.

20. Salta, Argentína
Salta, Argentína Salta, Argentína Flickr

​Viac cestovateľov si začína všímať Saltu, provinciu v severozápadnej Argentíne, známej pre svoju rozmanitú topografiu, džungle, vulkány či vinice. Najlepším obdobím k návšteve sú mesiace od septembra do novembra alebo v máji až v júli.

Oblasť je symbolická „hroznová“  a pobyt si užijete v luxusnom hoteli Grace Cafayate.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:45