StoryEditor

Viete, kde Popoluška stratila črievičku? Toto sú miesta, kde ju nakrúcali

22.12.2016, 23:00
Autor:
apnapn
Za najkrajšími scénami rozprávky Tri oriešky pre Popolušku zamierime na západ Českej republiky, do Plzeňského kraja.

Kto by nepoznal Popolušku? Bez tejto českej rozprávky si mnohí už ani nevedia predstaviť Vianoce. A viete, kde Popoluška stratila črievičku? A kde spadla zlá macocha s Dorou do rybníka? Pozývame vás na výlet do miest, kde sa film Tri oriešky pre Popolušku natáčal.

Za najkrajšími scénami rozprávky Tri oriešky pre Popolušku zamierime na západ Českej republiky, do Plzeňského kraja. V Okrese Klatovy leží mesto Švihov, v ktorého blízkosti stojí gotický vodný hrad. Práve ten vo filme predstavoval statok, na ktorom žila popoluška s macochou a so sestrou Dorou. Presne tu princ skúšal dievčatám malinkú črievičku, aby ju nakoniec obul tej pravej – krásnej Popoluške. Natáčalo sa aj v okolí Švihova, napríklad v tri kilometre vzdialenom Mezihoří.

Legendárne miesta
Anna Spilková žila v tejto dedine celý život. Raz v zime na začiatku sedemdesiatych rokov tlačila kočík v dvojročnou dcérou Miluškou. Vracali sa domov od zubára zo Švihova. Cesta tam vedie do kopca. Pani Splikovej vytrhli zub a rana ju ešte tak bolela, že jej po tvári tiekli slzy. Počas „boľavej“ cesty zasneženou krajinou videla filmový štáb, ktorý natáčal slávnu Popolušku.

Václav Vorlíček práve režíroval scénu pri stodole, ktorá bola Popoluškinou tajnou skrýšou. V nej, s dohľadom sovy Rozárky, lúskala orechy. Táto „búda“, ako hovoria miestni, už bola pred niekoľkými rokmi zbúraná. Stála blízko cesty medzi Švihovom a Mezihořím. Dnes je na jej mieste medzi ovocnými stromami osamelá chata.

​Ešte keď búda stála, chodili sa k nej hrať deti zo Švihova a z Mezihoří. Doma vždy povedali, že idú k Popoluške. Anna Spilková vtedy nemohla tušiť, aká slávna rozprávka vzniká kúsok od ich domu. Ako v minulosti spomínala, nikdy na ňu nedala dopustiť a videla ju už aspoň tridsaťkrát. Pozerá sa vždy, keď ide v televízii.

Rybník pri Mezihoří
Len o kúsok ďalej, tesne za Mezihořím, je rybník. Pri ňom sa natáčala ďalšia slávna scéna. Do ľadovej vody v rybníku sa vyklopila s kočom macocha a Dora, prezlečená za Popolušku. Hrádza so stromoradím sa ani po 50 rokoch od natáčania príliš nezmenila. V mieste, kde sa Dora s macochou nedobrovoľne vykúpali, je dnes drevený mostík do vody. Predstaviteľka Dory Dana Hlaváčová spomínala na tento záber ako na ten najhorší. Do vody naskákali namiesto hercov kaskadéri. Carola Braunbock, ktorá hrala macochu, nakoniec do rybníka tiež vstúpila. Pod sukňami mala špeciálne oblečenie. Dana Hlaváčová bola v tom čase v druhom stave, a tak sa všetko natočilo tak, aby do vody nemusela vstúpiť vôbec.
Anna Spilková svojho času spomínala, že na poliach pri jej rodnej obci sa natáčala aj naháňačka princa za kočom. Pri jazde v snehu si vtedy jeden z koní zlomil nohu. Stalo sa to medzi rybníkom a blízkym lesom.

Popoluška na Onom Světe
Libuška Šafránková sa menila na Popolušku aj na mieste nazývanom Onen Svět neďaleko Železnej Rudy. V čase nakrúcania sa na Onen Svět privážal sneh nákladnými autami. Pojazdné snehové delo ho potom rozprašovalo. Premrznutá predstaviteľka Popolušky sa chodila zahrievať do kabíny auta.
Mimoriadne populárna rozprávka sa sčasti nakrúcala aj v Nemecku, konkrétne v loveckom zámku Moritzburg neďaleko od českých hraníc. Leží uprostred rybníkov zhruba 15 kilometrov od Drážďan severozápadným smerom. Pri tejto romantickej stavbe so štyrmi guľatými vežami sú známe schody, na ktorých Popoluška stratila črievičku.

01 - Modified: 2024-02-26 09:39:39 - Feat.: - Title: Budú žiť šťastne až do smrti: Tieto znamenia zverokruhu veria na rozprávkovú lásku 02 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 03 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov 04 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Dana Bartůňková a Monika Stará: Ako princezná Adelka stretla princeznú Angelínu 05 - Modified: 2023-12-27 08:04:46 - Feat.: - Title: Kvíz: Ako dobre poznáte film o malom Kevinovi? Otestujte sa
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 15:54