StoryEditor

Turecko bez turistov. Hotely prepustili 40 percent personálu, na zimu zatvárajú

17.12.2016, 13:30
Autor:
iDnesiDnesČTKČTK
Teroristické útoky aj zostrelenie ruskej stíhačky sa postarali o to, že do Turecka tento rok prišlo výrazne menej turistov.

Tamojšie hotely bojujú po katastrofálnej sezóne s vážnymi problémami. Ich obsadenosť prudko klesla. Niektoré z nich na zimu zatvárajú, ďalšie majú problémy so splácaním úverov, píše český iDnes.

Cestovný ruch zvyčajne prispieva k hrubému domácemu produktu krajiny 30 miliardami dolárov (756,7 miliardy korún) ročne. V tomto roku ho však vážne poškodil rad bombových útokov a júlový nevydarený pokus o prevrat aj napäté vzťahy s Ruskom - veľkým vývozcom turistov na tureckú stredomorskú riviéru.
Jedna z dlhodobo najnavštevovanejších krajín, obľúbená medzi Arabmi, Rusmi a Európanmi, tak za prvých desať mesiacov tohto roka podľa údajov hotelového zväzu TUROB zažila prudký pokles obsadenosti hotelov na 50,4 percenta.

Príjmy na izbu sa potom v rovnakom období znížili o 42 percent, čo bol najprudší pokles v Európe. Niektorým hotelom potom obsadenosť klesla až na 30 percent, čo znamená, že boli v strate.

"Niektorí majitelia hotelov predali svoje byty, aby vyšli s peniazmi, a sektor musel nechať odísť 40 percent personálu," uviedol predseda tureckého hotelového zväzu TUROB Timur Bayindir.

Spasí riviéru návrat Rusov?
Na základe otepľovania rusko-tureckých vzťahov sa ale situácia začína aspoň trochu lepšiť. Počet zahraničných turistov v Turecku klesol v októbri "len" o štvrtinu. To bol najmenší pokles za sedem mesiacov, pretože počet príchodov z Ruska po tom, čo Ankara obnovila vzťahy s Moskvou, stúpol.

Práve pokles ruských turistov, ktorí sa tradične hrnú na pláže Stredozemného mora v Turecku, bol obzvlášť bolestivý. Vzťahy krajín poškodilo zostrelenie ruského vojenského lietadla nad Sýriou, formálne boli obnovené v auguste.

Výrazný prepad zažil tento rok aj Istanbul, kde obsadenosť za desať mesiacov klesla o viac ako štvrtinu. Priemerná cena za izbu sa potom znížila na 99,3 eura zo 124,1 eura vlani. Bayindir označil situáciu istanbulských hotelov za "veľmi vážnu" a povedal, že mnoho hoteliérov z historickej metropoly na Bospore môže nasledovať príklad majiteľov nehnuteľností na pobreží Stredozemného mora a na zimu zatvoriť, aby znížili náklady.

Bayindir tiež upozornil, že väčšina podnikateľov bude mať problémy so splácaním pôžičiek, ktoré si vzali v nádeji, že prudko porastie počet turistov. Hotely pritom doteraz boli pomerne vzorným klientmi bánk. Na konci septembra podľa údajov úradu pre bankový dohľad BDDK sa na celkovom objeme nesplácaných úverov podieľali ani nie jedným percentom.

01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-13 14:35:48 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Blížime sa k návratu pred pandémiu a máme šancu pokoriť svetovú métu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:21