StoryEditor

Na Slovensku milujem najmä svoju ženu, hovorí popredný srbský basketbalista

16.12.2016, 17:00
Prečítajte si ďalší príbeh z online špeciálu Hospodárskych novín Cudzinci na Slovensku.

Úspešný srbský basketbalista Nenad Miloševič sa na Slovensko presťahoval pred 13-timi rokmi kvôli športovej kariére.

Okrem rodného Srbska pôsobil aj v Rakúsku či Grécku, ako aj vo viacerých slovenských kluboch a aktuálne hrá pre MBK Handlová. Žije v Bratislave.

Prvý dojem zo Slovenska preňho nebol práve presvedčivý, ale ďalšie už áno. "Žil som v malom meste a mal som pocit, že Slovensko zaspalo v 80-tych rokoch. Samozrejme už si to nemyslím," hovorí dnes 33-ročný Srb.

"Prvé zážitky si spájam najmä so športom a boli krásne. Slováci milujú šport. Spomínam si na Banícke derby, kde sme hrali pred tritisíc ľuďmi a vypredanou halou v Prievidzi," hovorí o začiatkoch svojho života na Slovensku.

So Srbskom to až taký rozdiel podľa neho nie je a dobre sa tu žije s rodinou, ktorú si tu založil. "Na Slovensku najviac milujem svoju ženu," hovorí.

​A aj keď sme podľa temperamentného športovca podobnými národmi, Slováci si chladnejší ako Srbi a spočiatku si nevedel na to zvyknúť. Veľmi mu chýba aj srbské jedlo.

So Slovenskom to vôbec nevidí tak čierne ako mnohí a je podľa neho v procese pokroku. "Mali by ste si vážiť, že posledných 25 rokoch sa tu žije dobre mám pocit, že s každým rokom je to lepšie a lepšie. Kto chce, môže pracovať, dokonca aj v zahraničí, cestovať, žijete pokojný život, ktorý sa nedá so Srbskom porovnať," radí nám Nenad.

​Dokonca si ako skôr jeden z mála cudzincov na Slovensku bez ujmy prešiel aj byrokratickým procesom, keď sa sem nasťahoval. "Tým, že pochádzam zo Srbska, na začiatku som potreboval mnoho papierov a bolo toho dosť. Ale nemôžem povedať, že mi nevychádzali v ústrety, veľakrát mi pomohli," pochvaľuje prístup Slovákov.

​Podľa Nenada sme otvorení aj k cudzincom, ale najmä v rámci Bratislavy a mimo hlavného mesta menej, hlavne pre jazykovú bariéru. "Ako športovec veľa cestujem a aj s rodinou si robíme výlety, často do Vysokých či Západných Tatier, ktoré na mňa urobili asi najväčší dojem, keďže lyžujem, ale podobne aj Bojnice či Košice," menuje basketbalista.

"Milujem Pezinok. Je to mesto, s ktorým sa mi spájajú krásne zážitky a vždy sa tam rád vraciam," priznáva.

​​Slovenské ceny sú podľa neho blízko európskemu štandardu, ale aj trh a ponuka. "Každý nájde, čo potrebuje, ak chcete niečo lepšie, stojí to viac," hovorí Nenad, ktorý je spokojný napríklad aj so zdravotnou starostlivosťou a podľa neho napreduje.

Zo slovenských zvykov si obľúbil najmä tradičnú oslavu Vianoc, ale aj veľkonočnú šibačku. "S deťmi chodím oblievať a šibať. Tento zvyk som rýchlo prijal," priznáva Srb na Slovensku Nenad Miloševič.

01 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých 03 - Modified: 2024-04-05 12:17:25 - Feat.: - Title: Orbán dostal najvyššie vyznamenanie Republiky srbskej, o rok skôr ho dostal Putin 04 - Modified: 2024-04-04 13:16:10 - Feat.: - Title: V Srbsku našli stratené dvojročné dieťa mŕtve na skládke, polícia zadržala páchateľov 05 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 23:47