StoryEditor

Česká fitneska v Amerike: Náš tvaroh tam nezoženiete

19.11.2016, 23:00
Česká fitneska a blogerka Zuzana Light sa do Spojených štátov amerických presťahovala pred niekoľkými rokmi a žije tam s americkým priateľom

Preslávila sa svojimi anglicky hovorených videami, na ktorých precvičuje posilňovacie zostavy pre ženy, ktoré si podľa nich chcú zlepšiť postavu.

"Priateľ má rád plnené papriky, knedlo-vepřo-zelo, kura na smotane aj sviečkovú, ktorú som mu raz, v trochu zdravšej verzii, aj uvarila. To isté ja, keď si chcem dať české jedlo, tak si ho uvarím a nemusím strádať. Tvaroh sa ale v USA zohnať nedá," hovorí pre české Lidovky.

Spomeniete si na prvé dni po presťahovaní? Čo vám najviac ostalo v pamäti?
Bola som v šoku. V Los Angeles sa mi všetko zdalo úžasné, nádherné a farebné. Stromy boli viac zelené, červená viac červená, obloha bola modrejšia, všetky farby boli úplne inak sýte a ostré. Nadšená som bola aj z okolitých Hollowood Hills, to je proste nádhera.

Na čo ste v cudzine narazili? Je nejaký český zvyk, ktorý bol pre okolie krajne nezvyčajný?
Tamojší obyvatelia nechápu Veľkú noc - že v rámci nej muži mlátia ženy korbáčmi. Priateľovi sa ten zvyk veľmi zapáčil, a tak sme ho doma začali praktizovať. Uplietol si korbáč a naháňal ma s ním po byte aj po ulici, ľudia okolo pozerali, čo sa deje. Ale my sme chceli len udržiavať tradície.

Chcete sa do Česka ešte niekedy vrátiť?
Nastálo asi nie, priateľ má v Los Angeles rodinu a chceme tam žiť aj s našou rodinou, ktorú plánujeme. Priateľ nevie ani slovo po česky a bolo by to pre neho v Česku oveľa ťažšie ako pre mňa tam. Veľmi sa nám obom ale v Česku páči, radi sem chodíme na dovolenku. Nebránila by som sa tomu, keby sme raz mali napríklad niekde za Prahou chatu. Mám veľmi rada oblasť okolo Starej Boleslavi, ako malá som tam jazdila a rada sa tam vraciam doteraz.
Existuje nejaké české jedlo, ktoré vám v cudzine chýba? Uvarili ste priateľom v zahraničí nejaké české jedlo? Ako im chutilo?
Priateľ má rád plnené papriky, "knedlo-vepřo-zelo", kura na smotane aj sviečkovú, ktorú som mu raz, v trochu zdravšej verzii, aj uvarila. To isté ja, keď si chcem dať české jedlo, tak si ho uvarím a nemusím strádať. Pravdou ale je, že v USA nekúpite klasický tvaroh. Takže napríklad tvarohové buchty si dopriať nemôžeme.

Máte deti? Naučíte ich po česky?
Zatiaľ nie, ale určite ich plánujeme. Keď budeme mať deti, určite na ne budem hovoriť česky a priateľ na ne bude hovoriť po anglicky.

Archiv Euromedia Group

Aké sú prvé asociácie, ktoré počúvate, keď poviete, že ste z Česka?
Keď začnem hovoriť na ľudí v Amerike a počujú môj prízvuk, okamžite sa pýtajú, či som z Ruska. Vysvetľujem, že nie, že som z Česka, načo kývnu a povedia "Czechoslovakia". To už je lepšie, keď to aspoň zaradia, ale rovnako vysvetľujem, že takto to už 20 rokov nie je.

Sledujete tamojšiu politiku? Líši sa politická kultúra od tej našej?
Bavil ma vývoj ohľadom prezidentských volieb, to bola celkom sranda. Inak sa o politiku nezaujímam, ani v Čechách, ani v USA.

01 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 02 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:53