StoryEditor

Nie ste materialisti ako Američania, hovorí Ekvádorčan, ktorý k nám prišiel z USA

18.11.2016, 07:00
Tridsaťosemročný Diego Loyola žije na Slovensku šesť rokov a presťahoval sa sem za rodinou.

Pracuje ako projektový manažér v Siemense a zároveň organizuje projekt InterNations Bratislava, ktorý spája inokrajných ľudí u nás. Pochádza z Ekvádoru a prišiel sem zo Spojených štátov.

Lepšie ako v Amerike
Jedným
z najpozitívnejších aspektov slovenskej kultúry je podľa neho to, že nie je taká materialistická ako napríklad v USA, kde majú ľudia viac, než si môžu dovoliť. "Než sme mali deti, na Slovensku sme úplne spokojne žili bez auta s využitím verejnej dopravy či varením si doma. Môj plat v USA bol vyšší, na druhej strane to boli aj peniaze, ktoré nie sú vaše, ale dlhujete ich na kreditkách," hovorí na úvod Diego.

Intenzívny šport a sýte jedlo
Keď sa presťahoval na Slovensko, aby boli bližšie k manželkinej rodine, najviac ho v dobrom prekvapilo, že Slováci si takí nadšení a šikovní športovci. "Ľudia tu trénujú veľmi tvrdo a sú športu oddaní, ja som doma napríklad celkom na úrovni hrával amatérske tenisové turnaje, a tu som rád, keď sa mi vôbec podarí vyhrať. Mám priateľov profesionálnych trénerov z iných krajín a tí to tvrdia tiež. Takisto je to s behom, jazdou na horskom bicykli, je to motivujúce," chváli naše pohybové nadanie a odhodlanie cudzinec.

Najväčším prekvapením v negatívnejšom zmysle preňho, naopak, bola trojminútová cesta taxíkom za desať eur, ktorá ho poučila do budúcnosti.

Nezabudnuteľné bolo pre neho aj prvé ochutnanie bryndzových halušiek. "Myslel som si - to je všetko? To mi nebude stačiť! A potom som si musel ľahnúť na gauč, kým mi vytrávi," smeje sa svojmu predpokladu Diego.

Aktívni ľudia a krásne prostredie
Na Slovensku sa Diegovi páči mnoho. Najviac asi príroda obklopujúca hlavné mesto, ktorú pochvaľuje mnoho cudzincov u nás. "Mám rád vonkajšie aktivity a blízkosť Malých Karpát je podľa mňa úžasná, ako aj pestrosť voľnočasových aktivít - napríklad gastro či hudobné festivaly, keby som mohol, navštívim všetky. Je vidieť, že ľudia tu takéto veci chcú organizovať aj navštevovať."

V Bratislave má Diego rád najmä Železnú Studienku, kde sa prvýkrát v živote kúpal v jazere či zúčastnil na bežeckých pretekoch.

Mierne a teplé počasie na Slovensku Juhoameričan miluje, so zimou má, zvyknutý na horúčavy v krajine pôvodu, problém. "Rozhodne to nie je moje obľúbené obdobie," priznáva.

Aj keď my sa asi po aktuálnych vášnivých diskusiách o otváracích hodinách v centre hlavného mesta domnievame opak, ďaleký cudzinec vyzdvihuje, že na rozdiel od drvivej väčšiny svetových metropol, je skvelé, že v bratislavskom Starom meste sa vyskytujú aj domáci, ktorí si užívajú kaviarenský život, čo by sme v takej Viedni či Prahe podľa neho už nenašli.

Mali by sme cestovať a otvoriť sa cudzincom
O slovenskom nadhľade si myslí asi toľko, že Slováci by mali - ako aj iné národy - cestovať, aby si viac vážili, čo majú doma. "Slovensko je veľmi krásna krajina s mnohými príležitosťami. Nie je to tu dokonalé, ale to nikde a mám pocit, že to zistíme práve vtedy, keď cestujeme," zamýšľa sa manažér, ktorý sa na svojich medzinárodných večeroch snaží spájať ľudí.

Jednou z tých slovenských nedokonalostí môže byť aj prístup k cudzincom a jazyková (ne)vybavenosť. Diego sa na ňu nesťažuje, ale domnieva sa, že by nám aj iným v mnoho pomohla. "Moje prvé roky boli trochu zložitejšie, keď som sa snažil k niečomu dopátrať, keďže väčšina dostupných informácií je v slovenčine. Nechcem povedať, žeby ste mali všetko prekladať, ale pomohlo by to, keďže cestovný ruch na Slovensku stále rastie."

​Slabá angličtina
Na jednej strane chváli našu národnú kultúru a spôsob života, ktoré si podľa neho zachovávame napriek všetkým zmenám vo svete. Na druhej strane môže byť Slovensko frustrujúce pre cudzincov, ktorí ho navštevujú, "pokiaľ nevedia rozprávať a nevedia, ako to tu chodí". Tým ale apeluje aj na samotných prisťahovalcov, ktorí by sa podľa Diega mali snažiť naučiť jazyk krajiny, v ktorej žijú.

Diego sa aj preto rozhodol v Bratislave organizovať akcie InterNations, ktoré umožňujú stretávať sa u nás ľuďom z celého sveta, a samozrejme aj s domácimi.

Než mali s manželkou deti, cestovali po Slovensku a rodený Ekvádorčan si pozrel aj väčšinu slovenských krajov. "Porovnanie miest ako sú Košice a Bratislava sú zaujímavé, ľudia tam majú iné dialekty aj spôsob života. Cestovanie sme si užili. Veľmi sa mi páčilo vo Vysokých Tatrách aj v Slovenskom raji," hovorí cudzinec.

Ceny máte dobré a podnikať sa naučíte
"Myslím, že ceny tovarov a služieb u vás sú férové, aj keď pre každého asi inak. V Ekvádore sú priemerné platy zhruba rovnaké, ale ceny extrémne rastú z roka na rok," vysvetľuje.

A akú máme úroveň služieb? "Aktivity a podujatia na Slovensku sú rôznej kvality. Sú takí, ktorí podnikajú len s vidinou čistého zisku, ale aj organizátori rôznych akcií, ktorí to robia s úprimnou vášňou a to je veľmi vidieť. Časom asi ľudia zistia, čo sa oplatí a čo nie."

Máte skvelú kávu a ste hotoví zo Starbucksu?
Viac vážiť by sme si podľa juhoamerického manažéra mali aj domáce značky. "Dám vám príklad, ktorý sa týka kávovej kultúry. V meste je niekoľko skvelých kaviarní a dokonca festival kávy, takže vidím snahu o zvýšenie kvality, ale napriek tomu sú domáci aj cudzinci celí bez seba, keď sem príde Starbucks a to je trochu čudné," uzatvára cudzinec, ktorý, ako mnohí ďalší, má našu krajinu a jej typické črty veľmi rád.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:54