StoryEditor

Oáza luxusu na úkor domáceho obyvateľstva. Toto sú skutočné Maldivy

07.11.2016, 23:00

Pri ceste z Ázie sa vám ľahko môže stať, že letecká spoločnosť naplánuje medzipristátie na Maldivách. Nezúfajte a využite neplánované hodiny na spoznanie Male, hlavného mesta veľkého ostrovného štátu, píše Vladimíra Svitáková z najčítanejšieho českého cestovateľského portálu Hedvábná Stezka.cz pre lidovky.cz.

Možno budete prekvapení, že Male nie je nijaké prehliadnuteľné mestečko, ale že naopak ide o metropolu s jednou s najväčších hustôt zaľudnenia na svete. A že v ňom platia veľmi prísne sunnitské zákony. V prípade, že máte oblečenie zodpovedajúce moslimským zákonom, ľahko zapadnete do chaosu husto obývaného mesta. A tú si môžete skvele užiť. Z prechádzky po Male sa tak môže stať príjemný prvý kontakt so vstupnou bránou na Maldivy. Z letiska vás za jeden dolár prevezie pravidelne odchádzajú trajekt za 15 minút priamo do centra mesta.

Trh je základ
V prímorských krajinách sa stal centrom všetkého diania trh, a to ako trh rybí, tak s potravinami a potrebami na bežný život. Male nie je výnimkou. Obzvlášť dopoludnia je na tunajšom nábreží živo. Trh s rybami susedí so zeleninovým trhom. Nie je nič lepšie na poznanie krajiny, než si len tak sadnúť a pozorovať, ako spolu ľudia komunikujú a vyjednávajú, niekedy sa hádajú a niekedy objímajú tak, ako im to ich južanský naturel velí.

Okrem toho, z prístavného móla môžete vidieť neďaleký ostrov Dhoonidhoo, kde je umiestnené väzenie pre ľudí nepohodlných názorov. O kúsok ďalej sa nachádza ostrov Aarah, kde sa nepretržite rekreuje prezident Maldivskej republiky. Ten potom príde do VIP prístavu, aby len prešiel nábrežnou komunikáciou a zasadol za svoj stôl v prezidentskom paláci, obklopenom budovami ministerstiev a bánk.

Mešity, kam oko dovidí
Srdcom mesta je určite námestie Republic Square čiže Jumhoora Maidan. Na juhu nájdete Islamské centrum. Umiestnené je vo Veľkej piatkovej mešite, ktorá je neprehliadnuteľnou mestskou dominantou. Mešita pochádza z roku 1984 a pojme až 5 000 veriacich. Aj vy si ju môžete mimo modlitebné hodiny prezrieť.

Kúsok za mešitou smerom do vnútrozemia nájdete historické budovy bývalého centra ostrovnej krajiny. Od roku 1635 bola centrom tunajšieho náboženského diania mešita Hukuru Minskiy. V jej okolí nájdete zaujímavý cintorín bývalých sultánskych rodín a ešte zaujímavejší minaret, ktorý svojou mohutnosťou pripomína skôr prímorské majáky.

V roku 1984 prevzala významnú náboženskú úlohu po Hukuru Minskiy práve Veľká piatková mešita. Neďaleko od tejto starobylej mešity stojí palác Mule-aage. Palác vtedy nahradil doterajšie sídlo sultánov pochádzajúce zo 17. storočia. Môžete tu vzhliadnuť dokonalé remeselné prvky. Aj záhrada je okúzľujúcim miestom plným pokoja. Počas potuliek mestom môžete vidieť cez dvadsať menších či väčších mešít, väčšinou postavených z koralového kameňa.

wikimedia.org

Skutočný život
Maldivy sú krajina rozkladajúca sa na 1 200 vrcholkoch hôr vyčnievajúcich nad hladinu Indického oceána. A tak aj Male, hlavné mesto, leží na niekoľkých ostrovoch. Vzhľadom na to, že v Male žije polovica všetkých obyvateľov štátu, dochádza k obrovskému preplneniu ostrova. Miestne obyvateľstvo musí využívať na život aj ostatné ostrovy, ktoré postupne prispôsobuje mestským potrebám obyvateľov.

Na ostrove Hulhule leží medzinárodné letisko, na ostrov Thilafushi sa pre zmenu vozí väčšina odpadu z okolo stojacich rezortov, na inom ostrove nájdete aj ropné veže. Medzi jednotlivými ostrovmi miestni cestujú na bárkach, po meste potom väčšinou jazdia na bicykloch a motorkách. Na hlavnom ostrove, bohužiaľ, nie je vytvorená plážová oblasť. Čo miestnych obyvateľov zase až tak netrápi. Jednoducho nasadnú na bárku a keď chcú, vyberú sa na niektorý z mnohých ostrovov, kde nie sú vystavané turistické rezorty. Na ostrove Kudabados bola dokonca vyhlásená prírodná rezervácia s cieľom chrániť prírodu na rekreáciu miestnych obyvateľov.

Prechádzka po Male je zaujímavým pohľadom na zmes histórie a na nej stavanej budúcnosti. Je tiež zaujímavým pohľadom na spoločnosť držanú pevne v opratách vlády, ktorá ťaží obrovské financie z cestovného ruchu, no svojim ľuďom pritom luxus odopiera. Pozoruhodné sú aj vlnolamy, ktorými je mesto chránené od prípadných vĺn cunami.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:59