StoryEditor

Ideálna politická krajina je klam. Popularite sa tu tešia extrémisti, hovorí cestovateľka o pýche Škandinávie

03.11.2016, 15:00
Autor:
apeape

Helena Stiessová sa presťahovala do Švédska pred rokom. Odišla za priateľom, začala pracovať v Českom centre a pomaly si zvyká na švédske pomery, píšu lidovky.cz.

Švédi sú podľa Heleniných slov korektní a za každých okolností sa riadia rozumom a pravidlami. Prejavovanie emócií vo všeobecnosti nie je ich silná stránka. Radšej sa vždy spoľahnú na racio, bez ohľadu na to, či ide o súkromie, prácu alebo politiku.  

Aké boli prvé dni po presťahovaní sa do Švédska?
Prekvapilo ma, koľko je tu toho pre mňa nového, hoci som ovládala jazyk a Švédsko som celkom dobre poznala. Prechod z turistky na obyvateľku bol poznať. Zrazu je to naozaj a človek sa učí, čo a ako. Pamätám si časté cyklistické výlety na pobočku daňového úradu, ktorý vo Švédsku funguje okrem iného ako centrálny register obyvateľov, a je neustále v obkľúčení klientov ako som ja.

S akou zvyklosťou ste v krajine troch koruniek vybočovali z radu?
Švédi sú fanúšikovia sušičiek na bielizeň a zavesiť čerstvo opraté oblečenie na balkón sa tu akosi nesluší. Snažila som sa priateľovi vysvetliť výhody bielizne sušenej slnkom a čerstvým povetrím, ale po niekoľkodňovom pozorovaní okolitých balkónov a záhradiek som sama musela uznať, že tu sa bielizeň jednoducho suší v súkromí.

Chcete sa zo Švédska ešte niekedy vrátiť späť do Česka?
Vraciam sa vlastne stále, do Prahy je to zo Štokholmu lietadlom chvíľka. Som rada, že som sa osmelila a vydala sa o kúsok ďalej do sveta, je to veľká skúsenosť. Švédsko mám rada, ale pocit domova ma ovalí vždy v Česku a je to veru silný magnet. Skôr alebo neskôr ma pritiahne späť.

Aké jedlo, na ktoré ste boli zvyknutá z domu, vám v Škandinávii najviac chýba?
Chýbajú mi skôr hriešne desiaty v podobe Horaliek a obložených chlebíčkov. Doháňam to párkom v rožku, aký na Slovensku a v Česku poznáme z Ikey. Tu sa predáva v každej trafike.

V akom jazyku by ste komunikovali so svojimi deťmi, keby sa vám narodili vo Švédsku?
Deti nemám, ale až nejaké budú, tak češtine rozhodne neuniknú, nech už budem bývať kdekoľvek. Ťažko by som sa s nimi rozprávala inak ako po česky, pretože emócie sa cudzím jazykom vyjadrujú zle, nie je to ono. Rodná reč je mojou súčasťou a prirodzene ju chcem odovzdávať ďalej. Je to naše spojenie s minulosťou; kontinuita, o ktorú by sa deti nemali ochudobňovať, aj keď žijú v cudzine. Nejde o to precvičovať s nimi vybrané slová, proste len hovoriť, čítať, objavovať jazyk a jeho pôvaby.

Flickr

Aké bývajú prvé reakcie, ktoré počúvate, keď poviete, že ste z Česka?
Skoro každý Švéd spôsobne zavzdychá nad krásami Prahy, ktorú buď navštívil alebo to ešte len má v pláne. To patrí k bontónu, pochváliť a prípadne ešte pridať nejakú osobnú historku. Praha a dobré pivo sú istoty. Stretla som sa aj s krásnou reakciou, že pochádzam z krajiny, ktorú obýva kultúrny a sčítaný národ. Tieto asociácie sa snažíme s kolegyňami podporovať v rámci práce v Českom centre. Zato prístup Čechov k menšinám alebo postavenie žien v spoločnosti sú našimi bolesťami a slabinami, tu sa švédske sympatie vytrácajú.

Sledujete švédsku politiku?
Miestne politiku nesledujem tak, ako by som mala. Skôr mám večne zapnutú ČT24 a ku švédskym správam sa dostanem len občas. Ale myslím si, že rozdiely medzi našou a švédskou politickou kultúrou sú celkom očividné. Švédi sú korektní, riadi sa pravidlami a neťahajú do politiky emócie. Nedávať najavo výrazné pocity je celkovo všeobecný rys švédskej povahy, preto nám môžu severania pripadať chladní. V osobnom živote to je občas divné, ale do politiky sa to vyložene hodí. Prehrešky sa netolerujú, snaha o bonmoty, vtipy a iróniu sa neodmeňuje, a tak sa v švédskej politike prakticky nevyskytuje. Navyše tu funguje dobre nastavený systém, ktorý štát podrží. Ale aj obrázok ideálnej politickej krajiny má svoje muchy. Súčasná vláda nie je z tých najsilnejších a bohužiaľ stúpajú preferencie extrémnej pravice.

01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:02