Reuters
StoryEditor

Ego dobyvateľa, šírenie islamu i pocta diktátorom. Takto vznikali názvy miest

04.11.2016, 23:00
Autor:
rdurdu
Prečo sa New York volá New York a prečo Istanbul nesie také meno, aké nesie?

Istanbul, Boston, či New York sú svetoznáme mestá s veľkým významom. Prečo sa ale volajú tak, ako sa volajú? Vznik názvu mesta sa môže odvodzovať od iného mesta, môže mať symbolický význam, alebo môže niesť meno zakladateľa. Prinášame prehľad pôvodu názvu vybraných miest, nevynechali sme ani tie slovenské. 

Meno čečenského hlavného mesta Groznyj nie je ťažké preložiť, názov pochádza z ruštiny a znamená "hrozný". Pôvod by sme našli v 19-tom storočí, keď na území dnešnej metropoly stála pevnosť Groznyj. Názov mesta dobre reflektuje jeho pohnutú históriu - od Stalinových deportácii po Putinovu vojnu v Čečensku, píše TheGuardian.com.

Meno určilo ego zakladateľa...

Anglickí puritáni, ktorí ušli z domoviny a usadili sa v Amerike založili mesto Boston. A odkiaľ prišli na meno? Pred perzekúciou ušli práve z Bostonu, mestečka v anglickom grófstve Lincolnshire. Rovnaký prípad je New York City, ktorý založili Holanďania, vznikajúce mesto pomenovali Nový Amsterdam. Keď ho Briti zabrali, premenovali mesto na Nový York po vojvodcovi v Yorku, v ktorého mene mesto dobyli.

Názvy miest vznikajú aj z mien ich zakladateľov. Antický dobyvateľ Alexander Veľký založil zhruba 20 miest, ktoré niesli jeho meno, najznámejšie z nich je Alexandria v Egypte. Ako príklad poslúžia aj Benátky severu - Petrohrad, ktorý bol založený Petrom Veľkým a nesie jeho meno.

... ale aj diktátora

Pri tomto meste ešte ostaneme. Petrohrad za čias ZSSR niesol meno vodcu bolševickej revolúcie, Lenina, mesto sa volalo Leningrad. V ZSSR by sme našli aj Stalingrad, ktorý niesol meno diktátora Stalina. Dnes sa volá Volgograd.

Podobných príkladov by sme v celom Sovietskom zväze našli mnoho. A tiež v Československu. Zlín počas minulého režimu medzi rokmi 1949-1989 niesol meno Gottwaldov na počesť prvého komunistického prezidenta Klementa Gottwalda.

Juscelino Kubitschek, niekdajší brazílsky prezident navrhol, aby mala krajina nové hlavné mesto, ktoré malo byť vo vnútrozemí. Meno sa zrejme rodilo ľahko, brazílska metropola nesie meno Brazília.

Mesto "plné islamu"

Dnešný Istanbul niesol viacero mien. Založený cisárom Konštantínom niesol meno Konštantínopol, až do dobytia mesta Turkami, ktorí ho premenovali na Istanbul, čo sa dá voľne preložiť ako "mesto islamu," alebo "plný islamu." Ešte pred vznikom Konštantínopolu stála na jeho mieste malá osada, ktorá sa volala Byzantion.

A ako je to s mestami na Slovensku? Viacero sídiel u nás nesie meno, ktoré je spojené s pracovnou činnosťou, napríklad Mlynky, Kamenica, Dreveník a podobne. Mená ďalších miest a obcí vznikli odvodením z mien zvierat (Diviaky, Sokolovce, Žabokreky) či stromov i kvetín (Višňové, Jelšava, Hlohovec, Ružinov), ako píše Sk-bc-ca.

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 03 - Modified: 2024-03-16 10:28:01 - Feat.: - Title: Ulice New Yorku plní nelegálne lešenie. Bojovať s ním bude umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-03-01 19:24:03 - Feat.: - Title: Už žiadne vrecia s odpadkami v uliciach. New York rázne zametá so smradom aj potkanmi 05 - Modified: 2024-02-24 21:40:30 - Feat.: - Title: Horúčka sobotňajšieho popoludnia alebo diskotéka pre nevyspatých Britov. Ako vyzerá nočný život cez deň?
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 02:25