Wikimedia Commons/Benjamin Dauth
StoryEditor

"Make Fucking Great Again." Rakúska obec si zmenila problematický názov, domáci protestujú

06.09.2021, 09:19
Autor:
ČTKČTK
K zmene názvu Fucking zastupitelia vlani pristúpili preto, že už boli unavení záujmom humoristov na internete i tých, ktorí sa do dedinky schádzali, aby si zaobstarali fotografiu pri ceduli označujúcej jej začiatok či koniec.

V rakúskej dedinke Fugging po rokoch zavládol pokoj. Po minuloročnej zmene názvu do nej totiž prestali cestovať škodoradostí turisti, ktorí sa fotili pri ceduli na jej hraniciach.

Fugging sa do konca minulého roka volal Fucking, čo sa v písanej podobe zhoduje s anglickým vulgárnym výrazom pre pohlavný styk.

"Od okamihu, keď sme zmenili meno, sa vrátil pokoj a kvalita života je opäť taká, aká má byť," povedala agentúre APA Andrea Holznerová, starostka hornorakúskej obce Tarsdorf, ktorej je Fugging súčasťou.

"Premenovanie teda bolo neobvyklým, no účinným krokom," dodala.

Kradli aj cedule s názvom obce 

So starostkou však nesúhlasia všetci obyvatelia dedinky, ktorá má asi stovku obyvateľov. Niektorí z nich požadujú návrat k historickému názvu obce, a vytvorili preto petíciu s názvom "Make Fucking Great Again", ktorý sa inšpiroval heslom kampane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa (Make America Great Again; Urobme Ameriku opäť veľkou).

K zmene názvu Fucking zastupitelia vlani pristúpili preto, že už boli unavení záujmom humoristov na internete i tých, ktorí sa do dedinky schádzali, aby si zaobstarali fotografiu pri ceduli označujúcej jej začiatok či koniec. Dopravné značky s nápisom Fucking sa navyše stávali predmetom častých krádeží, a obec Tarsdorf tak musela platiť za ich náhradu.

Humorne pristúpil k ešte pôvodnému názvu obce nórsky reportér Nicolay Ramm, ktorý sa v krátkej reportáži pohral s jej názvom ako slovnou hračkou:

Ide o historický názov 

Jedna z posledných cedulí s pôvodným názvom obce sa teraz dostala do Múzea dejín Rakúska vo Viedni.

Vystavená je od nedele v hlavnej expozícii. Podľa riaditeľky prestížnej inštitúcie Moniky Sommerovej ceduľa "názorne ukazuje, ako sociálne siete urobili z pozornosti novú menu".

Názov dedinky Fucking bol podľa niektorých zdrojov odvodený od mena istého Adalperta von Vucckingena, ktorý tu žil v 11. storočí.

Podľa iných zdrojov za neho môže bavorský šľachtic Focko, ktorý žil už v 6. storočí. Prípona -ing je v názvoch bavorských obcí pomerne bežná.

Meno Fugging je jedným z alternatívnych spôsobov zápisu názvu obce, ktoré sa objavovali v historických prameňoch, než sa ustálilo označenie Fucking.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:47