StoryEditor

Horúce more a liečivý vzduch. Pár hodín cesty od nás ešte nájdete príjemné leto

30.10.2016, 23:00

Keď sa povie Blízky východ, väčšina ľudí si v súčasnosti predstaví hrôzy vojnového konfliktu v Sýrii, vyčíňanie teroristov z Islamského štátu a utečencov prichádzajúcich do Európy. O to prekvapivejšie potom vyznieva fakt, že v Turecku susediacom s roztrieštenou Sýriou, ako by sa tieto veci ľudí vôbec netýkali, píše Jakub Fajnor pre lidovky.cz.

Obzvlášť to platí pre turisticky veľmi obľúbenú oblasť Tureckej riviéry. Jej pokojná atmosféra dáva zabudnúť na to, ako turbulentné politické zmeny otriasajú oblasťami o niekoľko stoviek kilometrov ďalej. Dvojnásobne to platí o utečeneckej kríze, ktorá sa juhu Turecka úplne vyhla.

Sto kilometrov luxusu
Turecká riviéra je niečo málo cez sto kilometrov dlhý pás pobrežia medzi mestami Antalya a Alanya, ktorý ponúka luxusné hotely, vyhlásené golfové stredisko, ale aj antické pamiatky. Napríklad v mestečku Side na výbežku pobrežia môže zvedavý návštevník nájsť pozostatky významného antického prístavu s celým antickým centrom, veľkým amfiteátrom a niekoľkými chrámami. Síce sú tieto miesta zničené, ich monumentalita je však podľa rozlohy zástavby stále badateľná.

Turecká riviéra je prekvapivo bohatá na vlahu, do mora tu vteká niekoľko riek. Znamená to tiež, že okrem turizmu tu ľudia žijú z úrodnej pôdy a z pestovania pre tunajšie vlhké podnebie tradičných plodín. Miestni obrábajú veľké plantáže granátových jabĺk, ktoré je možné vidieť aj divo rásť pozdĺž ciest alebo na uliciach. Okrem toho je juh Turecka známy aj pestovaním bavlníka. Miestna bavlna patrí k najkvalitnejším a tiež najdrahším na celom svete. Je to dané tým, že ju pracovníci na plantážach zbierajú po stáročia rovnakým spôsobom, teda ručne. Pri zbere je menej odpadu a zostane viac kvalitného materiálu. 

Vyššie ako Tatry
Nielen, že sa na juhu Turecka darí poľnohospodárstvu, pár kilometrov do vnútrozemia je možné nájsť unikátnu prírodu. Vrcholky pohoria Taurus dosahujú v priemere 2500 metrov a v najvyšších oblastiach ďalej na východe dosahujú výšku cez 3000 metrov nad morom.

Z antického Side je možné dôjsť autom za menej ako hodinu do národného parku Köprülü, kde sa v nadmorskej výške 1250 metrov nachádza celé antické mesto Selge. V čase najväčšej slávy v ňom žilo 20-tisíc ľudí, ktorí si mohli užívať všetky vtedajšie vymoženosti. Vysoko v horách sa nachádzal amfiteáter pre niekoľko tisíc divákov alebo dráha na preteky konských záprahov. Historici dospeli k zhode, že mesto kedysi žilo z pestovania olivovníkov. Tým totiž nevadí veľká nadmorská výška a suchšie podnebie, ktoré so sebou prináša. Oblasť nad Tureckou riviérou je v dodnes známa výrobou kvalitného olivového oleja.

lidovky.cz

Dokonalé počasie
Predlžovaniu leta na juhu Turecka nahráva hlavne počasie. Teploty vzduchu do 25 stupňov sú na pobreží úplne bežné až do začiatku novembra. Výnimočná je tu aj teplota mora. Turecká riviéra v tomto smere patrí k najteplejším oblastiam v celom Stredomorí. Veď ešte v polovici októbra cez deň dosahuje voda bez problémov teplotu až 25 stupňov Celzia.

Kedykoľvek sa píše o Turecku, nesmie sa zabúdať na dve veci, ktoré sú mu vlastné: skvelá kuchyňa a turecké kúpele hamam. Každý Turek aspoň raz ročne kúpele navštívi. Prečo? Pretože jeho telo dostane takú starostlivosť, ktorá by sa nedala nahradiť ani troma bežnými kúpaniami denne. Klasická procedúra pozostáva zo sauny, soľnej jaskyne a masáže. Nič zvláštne, lenže do priebehu je zakomponovaná aj turecká špecialita. Pracovníci kúpeľov z klientov zoškrabujú špeciálnymi nástrojmi všetku zrohovatenú kožu, ktorú na sebe majú. A že jej je požehnane. Ak človek nikdy predtým v hamame nebol, vraj z neho svedomití ošetrovatelia dostanú špinu rátajúcu až kilogramy.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:21