StoryEditor

Sebectvo a predieranie sa je tu životným štýlom. Prezrádza návštevník preľudnenej krajiny

26.10.2016, 00:00
Autor:
lidovky.czlidovky.cz

Michael Blažík sa presťahoval do Číny. Za prácou, trénuje tu florbalový klub. Číňania podľa neho vôbec nevnímajú okolie. Zažil som pána, čo si v metre strihal nechty, hovorí pre lidovky.cz.

Najväčším rozdielom medzi Českom a Čínou je podľa Blažíka mentalita ľudí. Číňanov je skrátka veľa. To sa automaticky premieta aj do bežného života. Pretláčanie, predbiehanie sa a sebecké správanie je tu na dennom poriadku.

Spomeniete si na prvé dni pre príchode do Číny? Čo vám najviac utkvelo v pamäti?
Prvé dojmy boli dva. Najprv neskutočná vlhkosť vzduchu pri vystúpení z klimatizovanej letiskovej haly a potom po ceste z letiska som bol ohromený veľkosťou miestnej infraštruktúry. Všetko je obrovské, diaľnice, mosty, železnice, nákladné autá, proste všetko. O rozlohe Šanghaja ani nehovoriac. Bývam v časti Songjiang, ktorá je na juhozápade a z šanghajského medzinárodného letiska Pu Dong sem trvá cesta aj pár hodín.

Aké sú najväčšie rozdiely medzi vašou domovinou a ďalekou Čínou?
Rozdielov je veľa. Ale asi tým najväčším je mentalita ľudí. Číňanov je skrátka moc. A to sa premieta do každodenného života. Sú zvyknutí sa všade pretlačiť, predbiehať sa v radoch a celkovo moc neriešia ľudí okolo seba. Sebecké správanie je na dennom poriadku a nesmiete sa nechať rozhodiť. Naopak, musíte sa mať stále na pozore. Zaujímavým spôsobom, ako spoznať Číňanov, je jazda metrom. Jednak vás nenechajú ani vystúpiť, a už sa bezhlavo pchajú dovnútra, a na druhej strane vôbec neriešia, že v metre nie sú sami. Zažil som tu pána, ktorý si počas jazdy strihal nechty, ktoré sa rozlietavali na kolená ostatných spolucestujúcich. Bolo mu to jedno a smelo pokračoval ďalej.

Je nejaký český zvyk, s ktorým ste v Číne zvlášť nepochodili?
Že chodec má na prechode prednosť. Nie vždy v Česku síce prednosť dostanete, ale tak nejako počítate, že keď už na prechod vstúpite, tak autá zastavia. S tým by ste v Číne nepochodili. Pri prechádzaní cesty si človek musí dávať obrovský pozor. A to aj tam, kde sú semafory. Odbočujúce autá totiž vôbec nezaujíma, že máte práve zelenú. Prednosť na prechodoch pre mňa najvýstižnejšie symbolizuje rozdiel medzi Čínou a Európou. V Európe má chodec prednosť, pretože je tým zraniteľnejším, zatiaľ čo v Číne je to naopak, pretože auto je silnejšie.

Chcete sa do Česka ešte vrátiť?
Vrátiť sa do Česka určite chcem, ale momentálne neviem, kedy to presne bude. Človek si v cudzine oveľa viac uvedomuje svoju identitu, odkiaľ je a aké špecifiká prináša jeho kultúra. Česko mám rád a vždy bude mojím domovom. Chýba mi hlavne rodina a priatelia, ale aj špecifický český humor a príroda. Na druhej strane som sa tu stretol s množstvom krajanov, ktorí si už po rokoch bývania v Šanghaji nedokážu návrat predstaviť. Kto vie, ako veľmi sa mi tu postupom času zapáči.

Aké jedlo z domova vám v cudzine chýba?
Česká kuchyňa mi tu veľmi nechýba. Samozrejme, že by som si rád dal rezeň alebo napríklad sviečkovú, ale musím povedať, že čínska kuchyňa je natoľko bohatá a zaujímavá, že som sa jej ešte neprejedol. Jediné, čo mi na nej vadí, sú raňajky. Väčšinou sa nelíšia od iných chodov a raňajkovať polievku alebo ryžu nie je úplne to, po čom ráno túžim.

Flickr

Čo počujete ako prvé, keď poviete, že ste z Česka?
Miestni väčšinou Česko nepoznajú. Sem-tam niekto povie Československo, ale to je skôr výnimka. Jeden môj kamarát dokonca zažil, že keď povedal, že je z Českej republiky, odpovedali mu, že takú firmu nepoznajú. Všeobecne v Ázii majú radi Európanov, takže sa vám zvyčajne dostane vrelého prijatia. Už sa mi aj stalo, že som niekde dostal pitie na účet podniku a podobné pocty. V Songjiang, kde bývam, totiž moc belochov nestretnete, a tak vás majú miestni ako určitú atrakciu.

Sledujete čínsku politiku?
Politiku tu nesledujem, ani sa do tejto témy moc nepúšťam. Zdá sa, že obyčajní Číňania politiku neriešia. Životná úroveň im rastie pred očami. Možno aj preto sa politikou toľko nezaoberajú. Osobne som sa rozhodol miestny režim nesúdiť. Čínska vláda pravdepodobne stále výrazne zasahuje do slobody ľudí, ale na druhej strane sa im za posledné desiatky rokov podarilo dostať z chudoby stovky miliónov ľudí, čo ešte nikto na svete nedokázal. Človek niekedy žasne, čo všetko tu boli Číňania schopní vytvoriť v krátkom čase. Možno s pribúdajúcim blahobytom porastie aj občianske uvedomenie čínskeho obyvateľstva.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:51