StoryEditor

Český pár prešiel za dva roky na škodovke celý svet

18.10.2016, 00:00
Cestovatelia z českej Krásnej Lípy za dva roky obišli celý svet.

Úspešnú expedíciu v nedeľu ukončili v Mikulášoviciach v Děčínsku, kde odovzdali do múzea nožiarskej tradície nožík rybičku, ktorý s nimi spoločne s teniskami a škodovkou prešiel 5 kontinentov, 50 štátov a vyše 124 000 kilometrov.

Cesta sa skončila po 777 dňoch.

Putovanie Ladislava Bezdeka a jeho priateľky Kataríny Dvořákovej sa neobišlo bez nečakaných udalostí, ktoré menili plány cestovateľov. "Prvá bola v Turecku, kde nám zrušili trajekt, potom nám v Ugande rozbili okno auta, čo bol zásadný bod, ktorý zmenil trasu Afrikou aj dianie potom.

Potom nám zdržali vykládku auta v Argentíne, v Austrálii sme prešli obávanú cestu cez púšť, ale nedali nám víza do Pakistanu a Indie, takže po únavnom boji s úradníkmi sme poslali auto do Ruska a cestou cez Mongolsko, púšť Gobi a cez Pobaltie sme sa vrátili domov," opísal Bezděk.

Najťažšie boli podľa dvojice dva posledné dni pred cestou. "Bolo to hektické, nespali sme. Keď som vyrazili, tak to z nás spadlo," uviedol Bezděk.

Dvojicu vraj ani raz nenapadlo, že by sa kvôli nejakému problému mala vrátiť späť. "No, a trochu stresujúca bola posledná noc pred návratom, keď sme nevedeli, čo nás čaká," spomenula Dvořáková.

Privítanie si obaja užili s veľkou slávou už v sobotu v Krásnej Lípe a dnes v Mikulášoviciach. "Prišlo aj k slzám," priznal Bezděk. Svoje zážitky bude dvojica rozprávať na rôznych stretnutiach, kde ľudia uvidia aj suveníry z cesty ako kabelky alebo drevené sedadlo afrických domorodcov.

Vybaľovanie všetkých vecí dvojicu ešte len čaká rovnako ako návštevy úradov a doktorov. "Ja by som si teraz najviac priala ísť na dovolenku," prekvapivo priznala Dvořáková.

Do niektorých krajín by sa dvojica chcela niekedy vrátiť. "Čechy sú pre nás miesto pre život, ale je veľa kútov, kam sa radi znovu pozrieme, pretože tam boli skvelí ľudia alebo sa nám tam páčila príroda, ale doma je doma," zhrnul Bezděk.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:28