StoryEditor

Britská kráľovná má dodnes enormnú moc. Šoféruje bez vodičáku a vlastní ryby v Temži

13.10.2016, 00:00
Anglická Kráľovná Alžbeta II. ani zďaleka nepatrí medzi ľudí ako sme my. To už síce všetci tušíme, ale nie každý si vie predstaviť, kam až jej právomoci môžu siahať.

 Vedeli ste napríklad, že je imúnna voči trestnému stíhaniu? Že má svoju osobnú poetku, vlastní všetky britské labute a môže zosadiť austrálsku vládu?

Je pravda, že úloha kráľovnej ako britskej hlavy štátu je predovšetkým reprezentačná a hlava monarchie už neoplýva žiadnou zásadnou bezprostrednou mocou, ktorú by využívala na úrovni bežnej legislatívy, tieto kompetencie sa do značnej miery preniesli na ministrov vlády.

To však ešte neznamená, že keď britská vláda vyhlási vojnu, upraví civilnú službu alebo podpíše medzinárodnú dohodu, nevyžaduje to jej súhlas.

Niektoré z najpozoruhodnejších a niekedy až priam absurdných kompetencií kráľovnej zhrnul britský Independent.

Vlastní všetky labute a delfíny
Technicky vzaté sú všetky neoznačené labute v otvorených vodách majetkom kráľovnej. Ich sčítanie a označovanie prebieha počas každoročnej niekoľkodňovej slávnosti Swan Upping, počas ktorej tieto ušľachtilé vtáky lovia z Temže a označujú ich v dobových kostýmoch.

Panovníčka má tiež vládu nad všetkými delfínmi v britských vodách, ako aj nad celým radom ďalších vodných živočíchov - napríklad jeseterov či veľrýb. Táto právomoc siaha až k zákonu z roka 1324 za vlády kráľa Eduarda II., ktorý uznáva konkrétne druhy rýb ako "ryby kráľovské", ak sú ulovené do 5 kilometrov od britských brehov.

Môže jazdiť bez vodičského preukazu
Vodičské preukazy v Británii sa vydávajú v mene kráľovnej, ale ona je jedinou osobou v Spojenom kráľovstve, ktorá nepotrebuje právnu licenciu pre motorové vozidlá a ani ŠPZ-ky na svojich autách.

Alžbeta II. sa naučila riadiť počas druhej svetovej vojny, keď obsluhovala nákladiak prvej pomoci v rámci ženskej zdravotníckej služby.

V roku 1998 dokonca prekvapila kráľa Abdulláha zo Saudskej Arábie, keď ho veselo prevážala po svojom vidieckom sídle Balmoral. Takto stretnutie opísal bývalý britský veľvyslanec Sherard Cowper-Coles pre Sunday Times: "Podľa pokynov sa korunný princ vyšplhal na predné sedadlo Landroveru aj so svojím tlmočníkom a na jeho prekvapenie si na stranu vodiča vyliezla kráľovná, naštartovala a viezli sa. Ženy v Saudskej Arábii jazdiť nezvyknú a Abdullah nebol zvyknutý, aby ho viezla žena, navyše ešte kráľovná," prezradil diplomat.

Ako pokračoval, saudský korunný princ nebol počas cesty práve vo svojej koži: "Jeho nervozita sa stupňovala, keď Landrover na úzkych škótskej cestách zrýchlil, načo poprosil kráľovnú, aby spomalila a sústredila sa na cestu," spomína.
Nepotrebuje pas
Na rozdiel od iných členov kráľovskej rodiny, kráľovná nepotrebuje žiadny cestovný pas, pretože sú vydávané v jej mene. Napriek tomuto "nedostatku cestovných dokladov" už vycestovala už veru nespočetne mnohokrát.

Má dvoje narodeniny
Keď ste Britská hlava štátu, jedny narodeniny jednoducho nestačia. Oficiálne narodeniny kráľovnej sa oslavujú v júnovú sobotu, hoci v skutočnosti sa narodila 21. apríla.

Oficiálne oslavy bolo často potrebné viesť inokedy ako bol skutočný dátum, a to najmä v prípade, že termín narodenia nespadal na letný deň. Každá z osláv prebieha v inom duchu. Skutočné narodeniny ohlásia v centre Londýne na poludnie salvy z 41 pušiek. V rámci oficiálnych letných osláv zasa celá kráľovská rodina absolvuje veľkolepý farebný sprievod z Buckinghamského paláca.
Má svoj vlastný bankomat
Súkromný bankomat na výlučné použitie kráľovskej rodiny je umiestnený v suteréne Buckinghamského paláca. Je prevádzkovaný finančným domom Coutts, jednou z najprestížnejších britských bánk.

Má osobnú poetku
Laureát alebo laureátka poézie, ktorých dielo má celoštátny význam, tak sa nazýva čestná pozícia v britskej spoločnosti menovaná panovníčkou. Kedysi platili povereného básnika/poetku dvesto librami ročne a drahými kanárskymi vínami.
Dnes je táto pozícia honorovaná sudom kvalitného sherry a do roku 2019 ju zastávala autorka Carol Ann Duffy.

Podpisuje zákony
Súhlas kráľovnej je dodnes potrebný na implementovanie britských zákonov do skutočného práva. Akonáhle návrh zákona prešiel oboma komorami parlamentu, putuje do paláca na podpis, ktorý nazývajú "kráľovským súhlasom." V roku 1999 kráľovná napríklad úplne vetovala presadenie vojenských akcií v Iraku.
Nemusí platiť dane (ale robí to)
Kráľovná nemusí platiť dane do rozpočtu monarchie, ale od roku 1992 odvody z príjmov a kapitálových výnosov platí tak či tak.

Môže menovať vládu
Anglická kráľovná mohla pred niekoľkými rokmi rozpustiť parlament a vyhlásiť parlamentné voľby, ale od roku 2011 je na to potrebné aj dvojtretinové hlasovanie v dolnej snemovni, aby sa tak mohlo udiať pred koncom 5-ročného volebného obdobia. Alžbeta II. však stále hrá úlohu po voľbách, keď poverí najschopnejšieho člena parlamentu zostavením vlády, podobne ako na Slovensku prezident.

Menuje rytierov
Iste, už nejazdia na koňoch a nevyzývajú sa na súboje, ale Británia si stále zachováva rytiersky rád. Sú menovaní kráľovnou a ona osobne im udeľuje titul. Ide o ľudí, ktorí sa zaslúžili o významnú reprezentáciu britskej spoločnosti - či už v podnikaní, umení, armáde, športe či iných oblastiach. Zoznamy adeptov zostavujú ministri, kráľovná ich schvaľuje.
Nemusí zverejňovať informácie
Všetky informácie o kráľovskej rodine sú oslobodené z nariadenia o slobodnom prístupe k informáciám na vyžiadanie. Toto oslobodenie prišlo po mediálnej bitke novín The Guardian a vlády o odtajnenie listov princa Charlesa ministrom. Napokon boli zverejnené, ale táto úprava zákona niečo také znemožní do budúcnosti.

Môže vládnuť sama
Zatiaľ čo drvivá väčšina vládnych právomocí kráľovnej je prenesená na jej ministrov, existuje jedna výnimka, ktorá jej umožňuje vládnuť úplne samej. V prípade "vážnej ústavnej krízy" môže panovníčka "konať v rozpore alebo bez rady ministrov," aj keď nie je celkom jasné, aká situácia by túto možnosť otvorila.

Môže zosadiť austrálsku vládu
Ako hlava štátu aj v Austrálii, kráľovná má aj tam určité právomoci nad vládou. V roku 1975 napríklad zástupca kráľovnej v krajine v tej dobe, guvernér generál sir John Kerr, zosadil premiéra a nasledovali predčasné voľby.

Okrem Veľkej Británie a Austrálie je britská kráľovná aj hlavou štátov Antigua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Šalamúnove ostrovy a Tuvalu.
Je hlavou cirkvi
Kráľovná Alžbeta II tróni aj anglikánskej cirkvi od jej odštiepenia od katolíkov v 16. storočí. Oficiálne je "obrankyňou viery a najvyššou guvernérkou cirkvi Anglicka". Má právomoc menovať biskupov a arcibiskupov, ako pri iných úlohách však aj túto činnosť vykonáva na návrh ministerského predsedu, ktorý stojí na čele cirkevnej komisie.

Žiadny britský panovník či panovníčka tiež nemôže byť inej ako anglikánskej cirkvi.

Je imúnna voči trestnému stíhaniu
Všetky stíhania sú vykonávané v mene panovníka a preto sa panovníčky netýkajú a nemôže byť nútená ani svedčiť na súde. Nikto ju preto nemôžu súdiť za to, čo robí, aj keď podľa mnohých je táto imunita sporná.

"Aj keď je nemožné viesť civilné a trestné konanie proti panovníkovi ako osobe, kráľovná si dáva pozor, aby sa zabezpečilo, že všetky jej činnosti sú vykonávané v prísnom súlade so zákonom," uvádzajú oficiálne stránky monarchie.

V prípade, že panovníčka spáchala trestný čin, určite by však bola nútená abdikovať. V rámci zákona už existuje aj precedens - v 17. storočí odsúdili kráľa Karola I. za velezradu, čo vyvolalo anglickú občiansku vojnu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:40