StoryEditor

Američanka odmietla chemoterapiu a začala cestovať. Fandlili jej státisíce ľudí

11.10.2016, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Keď Norme Bauerschmidt lekári vlani diagnostikovali rakovinu v poslednom štádiu, rozhodla sa nepodstúpiť liečbu chemoterapiou a zvyšok života radšej stráviť pozitívnejšie.

Vydala sa na cesty, počas ktorých sa k vlastnému údivu stala hitom internetu - na facebooku ju sledovalo vyše 440-tisíc ľudí. Minulý týždeň zomrela, ako 91-ročná.

Než Bauerschmidt zomrela, strávila so svojím synom Timom Liddle a nevestou Ramie Liddle viac ako rok na cestách. Domovom im bol karavan, ktorým najazdili viac ako 20-tisíc kilometrov a navštívili 34 amerických štátov.

Nezvyčajné dobrodružstvo sa začalo, keď Bauerschmidt vlani v júni lekári oznámili, že trpí rakovinou v poslednom štádiu. Bolo to len dva dni po smrti jej manžela Lea. Syn a nevesta, ktorí žili v karavane, preto jej ponúkli, aby išla bývať k nim.

"Keď jej zomrel manžel, urobili sme to, čo robia všetky rodiny. Ponúkli sme jej, aby išla bývať k nám. Ona nad tým premýšľala asi minútu a pol a potom povedala - áno. Bola pripravená na dobrodružstvo," cituje Liddle spravodajský server BBC." Hneď sme jej kúpili invalidný vozík, aby bola naozaj slobodná. Od tej chvíle sme ju mohli vziať kamkoľvek chcela, " dodala Liddle.

Práve ona sa rozhodla založiť facebookovú stránku s názvom Driving Miss Norma. "V prvom rade išlo o to, aby rodina vedela, kde sme, ale keď stránku začalo sledovať viac ľudí, Norma bola úplne v šoku," povedala Liddle.

Bauerschmidt so synom a nevestou jazdili z miesta na miesto. Niekde strávili deň, inde mesiac, podľa toho, ako sa im tam páčilo. Čím viac ľudí sledovalo príspevky na facebookovej stránke, tým viac chodilo Bauerschmidt pozvánok na rôzne akcie. Treba spomenúť napríklad basketbal v Atlante alebo pozvania od rôznych rodín na večeru.
Posledný šťastný rok
Trio cestovalo po celých Spojených štátoch. V štáte Washington zbierali lieskové oriešky a v Južnej Karolíne sa zúčastnili slávnostného sprievodu na počesť Dňa svätého Patrika. Vo Wyomingu navštívili Yellowstoneský národný park a zašli aj na pobreží Massachusetts.

Pozreli sa do bývalej zlatej bane v Georgii a na Floride si pani Bauerschmidt splnila životný sen v podobe vyhliadkového letu teplovzdušným balónom.

Bauerschmidt bola veľmi skromnou dámou, hovorí jej nevesta. "Posledný rok prežila šťastne. Bola to obyčajná žena, ktorú si v živote nikdy nikto nevšímal," hovorí Liddle. "A v tom je aj krása tohto príbehu - ona bola skrátka sama sebou," dodala.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:18