StoryEditor

Lacná exotika, ktorú ocenil aj Beckham. Vycestujte s nami do Maroka

13.09.2016, 00:00

Stačia štyri hodiny letu a ste razom v úplne inom svete. Maroko ležiace na severozápade Afriky ponúka exotiku arabských krajín, a rozhodne to neznamená, že sú namieste obavy o bezpečnosť. Práve Maroko je jedinou severoafrickou destináciou, ktorej sa násilnosti úplne vyhýbajú. Dôkazom sú aj časté návštevy svetových hviezd šoubiznisu, ktoré si obľúbili najmä slávny Marakéš. Príkladom môže byť minuloročná majestátna oslava 40-tky futbalistu Davida Beckhama, ktorú pre neho pripravila nemenej slávna manželka Victoria, spomínajú Lidové noviny.

Väčšina našich turistov pozná z Maroka predovšetkým Agadir, ktorý je hlavným turistickým centrom na pobreží Atlantiku. Pravdou je, že okrem hotelových rezortov, kilometre dlhých pláží a viac ako 300 slnečných dní v roku toho veľa ponúknuť nemôže. Mesto v druhej polovici minulého storočia totiž so zemou zrovnalo obrovské zemetrasenie. Je príjemné tu stráviť pár dní odpočinku, ale lepšie je požičať si za pár desiatok eur na deň auto a vyraziť preskúmavať Maroko na vlastnú päsť.

„Keď mi priateľ povedal, že budeme po Maroku jazdiť autom, myslela som, že sa zbláznil. Nakoniec sme počas dvoch 3-týždňových návštev najazdili tisíce kilometrov po celej krajine a vôbec nič zlé sa nestalo. Stačí navigácia v mobile a vo veľkých mestách trošku pevnejšie nervy a ostrejšie lakte. I keď budete mať pocit, že do vás v zápche niekto nabieha, zostaňte pokojný, nikto si nechce poničiť auto. V okolí miest je len potrebné dávať si pozor na dodržiavanie rýchlosti, pretože policajti ju často merajú,“ radí prekladateľka Olga Jarošová.Najlepšie ubytovanie
Kam teda v Maroku vyraziť? "Určite môžem odporučiť mesto As-Sawíra, ktoré je 90 kilometrov severne od Agadiru. Tiež leží na pobreží, ale v porovnaní s Agadir je úplne iné. Má nádherné prístupné hradby nad oceánom aj celé opevnenie historickej mediny, v ktorej je veľa historických domov nazývaných Rijáde. Odporučiť môžem treba Rijád Zelaka, ktorého príjemný francúzsky majiteľ vám rád poradí, kam ísť na úžasnú tradičnú večeru," radí Olga Jarošová. As-Sawíra má aj pekné pláže a rybársky prístav, kam ráno rybári privážajú svoje úlovky, ktoré sa dajú o pár stoviek metrov ďalej kúpiť grilované.

Z As-Sawíry sa dá zamieriť do Marakešu, druhého najväčšieho mesta Maroka. Tu zažijete pravú exotiku. To pravé totiž prichádza až so zotmením, keď sa z ničoho nič na väčšine plochy objaví záplava stánkov s jedlom, rôzni hudobníci, žongléri a vykladači budúcnosti. "Ten mumraj v spojení s osvetleným námestím je famózny. A rovnako neuveriteľná je aj ponuka vôbec nie drahých jedál. Okrem tých tradičných sa tu dá ochutnať slimačia polievka alebo trošku šokujúca varená barania hlava," spomína česká turistka, podľa ktorej stojí za to vidieť aj modernú časť mesta, pretože je zaujímavé vnímať, aký veľký vplyv tu na miestnu architektúre zanechala francúzska nadvláda. Katka Karlová/HedvábnáStezka.cz Alena Pecháčková/Lidovky.cz So sprievodcom sa dohodnite vopred
Francúzi ale neboli jediní, kto si územie dnešného Maroka prisvojoval. Dávno pred nimi to boli tiež Rimania, po ktorých zostalo nádherné miesto Volubilis, ležiace v polovici cesty medzi Rabatom a Fésom. K pozretiu sú tu monumentálne ruiny baziliky, chrámu a víťazného oblúka. Rovnako zaujímavé sú ale zachované mozaiky, ktoré krášlili podlahy rímskych domov.

Z tohto miesta je to 90 kilometrov do kráľovského mesta Fés."Aj tu vás prekvapí neuveriteľne rozľahlá medina, ktorou vás prevedie jeden z mnohých miestnych sprievodcov. Ukáže vám stredoveké garbiarne, kde sa dodnes ručne spracováva kože. Upozorní vás na bohato zdobené interiéry Rijád, kam bežne nie je prístup, a vezme vás aj do dielne, kde sa vyrába keramika. Len odporúčam sa na cene za sprievodcovstvo dohovoriť vopred. Toho, kto to neurobí, takmer s istotou pred rozlúčkou čaká nepríjemné dohadovanie," poznamenáva Olga Jarošová.

Piesočné duny v Maroku
Kto sa konfliktu nevyhne, môže sa upokojiť v Národnom parku Tazekka, ktorý leží hodinu a pol jazdy na východ. Veľa turistov sem nezavíta, ale tým skôr sem má cenu vyraziť. Prespať sa dá v mestečku Taza a odtiaľ potom vyjsť po úzkych cestičkách do hornatej krajiny s cédrami, korkovým a dubovými lesmi, kde sa na vrcholkoch otvárajú nádherné výhľady do krajiny s hájmi olivovníkov.



"Podobný, ale vlastne úplne iný relax možno zažiť na juhu Maroka pri mestečku Merzuga v oblasti Erg Sebbe," láka Olga Jarošová. Práve tu je totiž obrovská púštna duna Erg Sebbe. Pri pohľade na satelitnú mapu sa dá síce odhaliť, že to nie je nekonečná púšť, ale duna dlhá zhruba dvadsať a široká osem kilometrov, avšak aj tak je púštny dojem dokonalý. "Tu odporučím ubytovanie v Auberge Camping Sahara, ktorý leží presne na hrane piesočnej duny. Navyše tu skvelo varia, majú osviežujúci bazén a za rozumné peniaze vám dohovoria výlet na ťave do púšte s nočným prenocovaním v berberskom stane. Len je v tejto oblasti potrebné dávať pozor pri obúvaní topánok. Žijú tam totiž škorpióny, ktorých bodnutie je extrémne bolestivé," varuje česká prekladateľka.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:13