StoryEditor

Exotiku nenájdete len v Karibiku. Pláže španielskych ostrovov sú drsné a krásne

19.08.2016, 00:00

Najznámejšie španielska súostrovia každoročne lákajú milióny turistov. Sú dve, vzdialené od seba až tri hodiny letu, no každé úplne iné. Spoločné majú nádherné piesočné pláže, čisté more či oceán a bezpečia európskeho územia. Aj preto Baleárske a Kanárske ostrovy tento rok zažívajú veľký nápor turistov. Píšu lidovky.cz.

Kanárske ostrovy mnohých našim turistom splnili porevolučný sen o exotickej dovolenky. Po obrovskom boome, kedy dovolenkári strávili desať dní pobytu bez opustenia hotela, v posledných troch rokoch začali pribúdať turisti, ktorí Kanárske ostrovy skutočne objavujú. "Veľa Čechov prilieta v máji alebo v novembri, keď ešte nie je také teplo, a kombinujú kúpanie s cestovaním po ostrovoch," hovorí kuchár Jiří Brabec, ktorý do tohtoročného februára varil v jednej z reštaurácií v hlavnom meste ostrova Gran Canaria Las Palmas. Hoci si svoj "domáci" ostrov Jiří Brabec obľúbil, svojim známym odporúča predovšetkým bližšie k africkému kontinentu situovaný ostrov Fuerteventura

Flickr.com Vydýchnutie od civilizácie na pláži Cofete
"Oproti Gran Canarii s hlavným mestom je výrazne pokojnejšia, má pôvodnejšie a drsnejší ráz a určite tu nájdete aj krajšie pláže, kde budete takmer sami, čo sa o iných ostrovoch rozhodne povedať nedá," vysvetľuje český kuchár, ktorý na ostrovoch strávil päť rokov.

Keď sa niektorý z jeho známych nechá k návšteve Fuerteventury zlákať, odporúča so zapožičaným autom zamieriť na juh ostrova, konkrétne do osady Cofete, v ktorej je aj rovnomenná pláž. "Je na pustom polostrove Jandía takmer bez vegetácie, ktorý pripomína mesačnú krajinu. Kvalitná cesta vedie do letoviska Morro Jable, kde sa asfalt mení na prašnú cestu, po ktorej je potreba ísť asi desať kilometrov. Nie je to úplne pohodlné, ale zvládne to aj normálne auto, navyše odmena v podobe výhľadu, ktorý vás tam čaká, za tých dvadsať minút trmácania stojí," hovorí Jiří Brabec.

Flickr.com Na Gran Canarii nevynechajte vnútrozemie
Aj na treťom najväčšom ostrove s hlavným mestom by bola škoda len ležať na pláži. Ideálne je opäť s požičaným autom vyraziť na výlet napríklad na horu Roque Nublo, ktorá sa týči do výšky vyše 1800 metrov. Nie je ale potrebné báť sa náročného výstupu, pretože cesty vedú až takmer na vrchol. Výšľap z parkoviska trvá zhruba dvadsať minút. "Ideálne je vyraziť skoro ráno. Nie je také teplo a aj viditeľnosť je lepšia, takže je šanca vidieť aj sedemdesiat kilometrov vzdialené Tenerife. Keď sa nepodarí, nie je to žiadna tragédia, pretože stále je pod vami obrovský kaňon, ktorý vyzerá ako z amerického Divokého západu," hovorí Jiří Brabec.

Ako ďalší tip pridáva návštevu dediny Teror v severnom vnútrozemia ostrova so starými farebnými domami s drevenými balkónmi. Ideálne v nedeľu, keď sa koná blší trh.

Formentera - klenot Baleár
Mallorca, Menorca, Ibiza. Tri najznámejšie z Baleárskych ostrovov. O jednom sa ale príliš nehovorí - je ním maličká Formentera, ktorá má na dĺžku len 19 kilometrov a trvalo na nej žije sedem tisíc obyvateľov. Prečo práve sem? Predovšetkým kvôli pokoju a krásnym plážam, vďaka ktorým sa o Formentere hovorí ako o Karibiku Stredozemia.

Jediný spôsob, ako sa sem dostať, je trajekt z osem kilometrov vzdialenej Ibizy. "Ak je Ibiza vnímaná ako párty ostrov, Formentera je úplný opak. Je to dané zdanlivo zložitejšou dostupnosťou aj vyššími cenami za ubytovanie, ktorého na ostrove nie je veľa," vysvetľuje turistická sprievodkyňa Simona Tesárková. Lepšie je preto požičať si skúter alebo auto a na ostrov sa nechať za 40 minút odviezť trajektom.

K tým najkrajším plážam patrí vyše šesť kilometrov dlhá piesočná pláž Platja de Migjorn na južnej strane neobývaného ostrova a tiež pláže na S'Espalmador, malom ostrovčeku neďaleko formenterského pobrežia, na ktorý sa dostanete loďou z prístavu La Savina.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:44