StoryEditor

Vysoké Tatry zažívajú rekordnú návštevnosť. Turistov láka predovšetkým stávka na istotu

19.08.2016, 09:00

Predpovede a prognózy tatranských podnikateľov sa plnia do bodky. Slovenská turistická top destinácia zažíva rekordnú návštevnosť od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993. Davy turistov do hôr ťahá stávka na bezpečnosť.

Rekordný rok
Stabilita a pokoj totiž v súčasnej geopolitickej situácii zohrávajú kľúčovú rolu pri výbere dovolenkovej destinácie. „Návštevnosť je oproti minulému letu vyššia. V náš prospech zahrali i sviatky z prvej polovice júla, ktoré vyšli na stred týždňa. Okrem domácich a českých turistov registrujeme zvýšený počet návštevníkov zo západnej Európy, vracajú sa k nám Francúzi či Taliani,“ potvrdzuje výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová.

Tvrdenia z Tatier podporujú celoslovenské štatistiky cestovného ruchu. Z posledných štatistických údajov za január až máj 2016 vyplýva, že pre dovolenku na Slovensku sa rozhodlo 1,1 milióna domácich, čo je nárast o 20,3 percenta. K tomu treba pripočítať 690-tisíc zahraničných turistov, čo predstavuje nárast o 21,6 percenta.

V priemere tak návštevnosť Slovenska medziročne stúpla o 20,8 percenta. Počet prenocovaní sa blíži k piatim miliónom, čo predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 o necelých 19 percent. „Ak bude rastúci trend návštevnosti Slovenska pokračovať aj v nasledujúcom období, leto v roku 2016 bude pravdepodobne historicky najúspešnejšie,“ povedal začiatkom augusta generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Igor Donoval.

Do Tatier mieria Izraelčania
Optimizmus do žíl Tatrancov vlievajú i čísla z Tatranských informačných kancelárií. Práve ich štatistika návštevnosti predznamenáva priebeh výsledných kriviek a grafov návštevnosti. V júli sa v kanceláriách v Tatranskej Lomnici a v Starom Smokovci zastavilo vyše 15-tisíc ľudí, čo je o 3 000 viac ako vlani a až o 5 000 viac ako v roku 2014.

Na rozdiel od pomeru ubytovaných hostí, ktorému jednoznačne dominujú Slováci, informácie o Tatrách vyhľadávajú primárne zahraniční turisti. Z desiatich zákazníkov bolo až sedem cudzincov. Dominovali Česi, ktorých prišlo takmer 8 500, pred necelou tisíckou Poliakov a piatimi stovkami návštevníkov z Nemecka. K najexotickejším návštevníkom tentoraz patrili štyria Indovia, jeden Ekvádorčan a dvojica z Juhoafrickej republiky.

Napumpovať do Tatier ešte viac turistov si dala za cieľ novozaložená cestovná kancelária Región Tatry Travel. Pomáha jej k tomu napríklad nová letná charterová linka medzi Popradom a Tel Avivom. „Izraelčania predstavujú typického augustového návštevníka, pretože vtedy zvyknú čerpať svoje dovolenky. Možno by ich do Tatier prišlo aj viac, ale august býva kapacitne beznádejne obsadený podobne ako Silvester,“ tvrdí Dubielová.

Viac domácich návštevníkov
Vlani do Vysokých Tatier zavítalo najviac návštevníkov od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993. V slovenských veľhorách sa v minulom roku ubytovalo viac ako 434-tisíc ľudí, z toho dve tretiny tvorili Slováci. Na rastúcich počtoch sa podieľali najmä domáci turisti, mierne pritom stúpol i počet návštevníkov zo zahraničia. Zo zahraničných turistov prišlo najviac hostí z Česka, Poľska, Nemecka a Maďarska.

Tatry sa po Bratislave radia k turistami najviac navštevovaným regiónom Slovenska. Doteraz najúspešnejším pre cestovný ruch vo Vysokých Tatrách bol predkrízový rok 2008, po ktorom návštevnosť regiónu i celého Slovenska klesla. V posledných rokoch však došlo k obratu, a to hlavne vďaka vyššiemu záujmu Slovákov o trávenie dovolenky vo svojej vlasti. Kým počet domácich návštevníkov v Tatrách stúpol medzi rokmi 2008 až 2015 o viac ako dve pätiny, u hostí z cudziny došlo k nárastu len zhruba o tri percentá.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:08