irak turistiFlickr
StoryEditor

Nudí vás dovolenka pri mori? Zažite adrenalín v Iraku či Afganistane

13.08.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTK

Ísť na dovolenku do Thajska s batohom na chrbte je nudné a nič nové to neprinesie, tvrdí Jonny Blair zo Severného Írska. Prednosť dáva turistike v Iraku alebo Afganistane a odporúča to aj ostatným. Riziko, ktoré to prináša, sa oplatí, oznámil agentúre AFP.

Akú poéziu môžu prinášať bojové línie, zamínované cesty a zblúdilé strely na neistých trasách vyznačených kontrolnými hliadkami? Napriek tomu existuje niekoľko cestovných agentúr, ktoré vozia klientov práve do týchto miest s prísľubom silného zážitku.

Patrí k nimi britská Hinterland Travel. Vycestovala s asi dvanásťčlennú skupinou Európanov a Američanov do Afganistanu a na ceste v Heráte sa dostala do raketovej paľby Talibanu. Šesť cudzincov vrátane šéfa agentúry Geoffa Hanna bolo v paľbe ľahko zranených.

Sotva dorazili do Kábulu a stačili o svojom dobrodružstve informovať, ozvali sa na facebooku ďalší záujemcovia o podobný adrenalín. "Mám chuť ísť s nimi tiež," napísal k podniku skúseného 78-ročného cestovateľa Geoffa Hanna záujemca David Stanley.

Dôvodov je nekonečné množstvo

Nezdravá zvedavosť? Túžba prekonať sám seba? Hľadanie silných zážitkov? Prečo na dovolenke riskovať život, zatiaľ čo mnohí sa úporne snažia o neho neprísť?

Roku 2013 sa vydal japonský turista Tošifumi Fudžimoto na dovolenku do sýrskeho Halabu, pričom mal za sebou už cestu do takisto sýrskeho Homsu, do bojov zmietaného Jemenu aj do Káhiry v čase, keď tam práve zvrhli prezidenta Husního Mubaraka.

Turisti sa vydali aj do bojujúceho Sarajeva, vlani v lete "odchytilo" francúzske veľvyslanectvo v Kábule dvoch cestovateľov v sandáloch, ktorí prechádzali Afganistan stopom a prespávať chceli u miestnych obyvateľov.

James Willcox z kancelárie Untamed Borders - Divoké hranice zo západnej Británie hovorí, že motív klientov vydať sa do nebezpečenstva je rôzny. Jeho agentúra nedávno vyviezla skupinu odvážlivcov s kajakmi na splavenie rieky Pandžšír v severnom Afganistane. "Môže to byť túžba stretnúť sa s inou kultúrou, snaha lepšie pochopiť zložitú geopolitickú situáciu, dôvodov je nekonečné množstvo," povedal o motívoch klientov Willcox.

Práve s ním sa na cestu vydal Blair. "Futbalový zápas s deťmi pri budhistickom kláštore v Samangáne alebo noc prebdená v diskusii a s vodnou fajkou v Mazáre Šaríf" sú jeho najlepšie spomienky z Afganistanu. "Bol som aj v Iraku, v Číne, Venezuele, Palestíne a Severnej Kórei. Každá krajina má niečo, prečo stojí za to ju vidieť," napísal v maile z Kaliningradu, kde sa mu práve podarilo získať niekoľkodňové vízum.

Nezostarnúť bez jaziev

Štyridsaťšesťročný Američan John Milton je tiež toho názoru, že človeka najviac obohatí výlet po nevydláždených chodníkoch. "Stretávate sa kultúrami a spoločnosťami bez akéhokoľvek filtra. Mojím heslom je nezostarnúť bez jaziev," povedal Milton.

V minulosti pracoval ako investičný bankár, avšak po skorom odchode do dôchodku sa venuje "objavovaniu krás sveta". Preto v júni navštívil Afganistan.

Obohatiť sa takto odišiel aj do Pakistanu, Somálska a Severnej Kórey, kde bol v spoločnosti amerického basketbalistu Dennisa Rodmana pri oslavách narodenín vodcu Kim Čong-una. "To je skúsenosť, ktorá sa vám v západnom svete neponúkne. Áno, môže to byť nebezpečné, ale riziko je možné mať pod kontrolou a odmena stojí za to," tvrdí Milton.

Afganistan môže turistom ponúknuť početné prírodné aj archeologické krásy. Vlani ho navštívilo 20 000 turistov a incident z Herátu, aj keď nebol príliš tragický, je pre neho zlou správou. "Teraz už sa u nás útočí aj na zahraničných turistov, aká hanba," uviedol na twitteri Hamíd Zahzíb z Kábulu.

01 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 02 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:50