Pokiaľ si chcete miesto s naozaj neobyvyklou krásou vychutnať čo najlepšie, je lepšie sa vyhnúť organizovaným výletom organizovaným miestnymi cestovkami, ktoré naozaj hraničia s masovým turizmom.Marcela Rusňáková
StoryEditor

Vydajte sa na najfotografovanejšiu pláž Grécka. Skrýva ju ostrov Zakynthos

08.08.2016, 00:00

Pláž Navagio alebo tiež Shipwreck beach na gréckom ostrove Zakynthos patrí nielen k najznámejším, ale aj k najfotografovanejším plážam nielen v Grécku, ale v celom Stredomorí. Tento prírodný skvost je turistickým lákadlom číslo jeden a na pamiatky veľmi chudobnom Zakynthose je vlastne jedinou skutočnou atrakciou, píše Marcela Rusňáková pre portál lidovky.cz.

Malebný záliv na drsnom a divokom severozápadnom pobreží s pieskom a okruhliakmi tak belostnými, že môžu súperiť len s vápencovými útesmi, ktoré tento starostlivo ukrytý poklad obopínajú miestami až do výšky takmer 300 metrov, farba mora, ktorá vám berie dych, rovnako ako majestátna nedostupnosť tohto miesta. A uprostred toho všetkého leží hrdzavá perla, vrak údajnej pašeráckej lode menom Panagiotis, ktorý dovŕšil až gýčovitú krásu tohto miesta.

Právom pláži Navagio, teda pláži Stroskotania, patrí hŕba prívlastkov, vychvaľujúcich jej pôvaby a jedinečnú krásu. Podľa jedného cestovateského webu ide dokonca o štvrtú najúžasnejší prírodnú scenériu na svete. Zátoka Sv. Juraja (Agios Georgios), ako sa miesto ešte pred pár desaťročiami volalo, je prístupná iba loďou po mori.

Na ostrove je síce jedna oficiálna a niekoľko „neoficiálnych“ vyhliadok, odkiaľ možno tento dobre strážený poklad iónskych ostrovov uvidieť, ale počas turistickej sezóny sú značne preľudnené a niektoré z nich poskytujú priamo adrenalínový zážitok, nič pre slabšie nátury.

Pokiaľ si chcete miesto s naozaj neobvyklou krásou vychutnať čo najlepšie, je lepšie sa vyhnúť organizovaným výletom organizovaným miestnymi cestovkami, ktoré naozaj hraničia s masovým turizmom a poskytujú tak živobytie minimálne polovici ostrova, je lepšie sa vydať do malinkého a veľmi pôvabného prístavu Porto Vrómi, odkiaľ vyplávajú menšie výletné lode alebo pri dostatku odvahy a väčším prázdninovým rozpočtom si môžete prenajať celú loď len sami pre seba a vydať sa v ústrety "pašeráckemu" príbehu.

Väčšina turistov sa mylne domnieva, že na pláži Navagio leží vrak starej pirátskej lodw, takže miesto sprievodcu si novodobý príbeh jedného stroskotanie radi dofarbujú vymyslenými príbehmi o pašerákoch cigariet, alkoholu a dokonca žien. Podľa nich loď údajne pracovala pre taliansku mafiu a brázdila vody Stredozemného mora v druhej polovici 70. rokov minulého storočia naložená kontrabandom.

Vzhľadom na to, že nejde o minulosť zase až tak dávnu a hlavne vďaka tomu, že väčšina aktérov tejto námornej katastrofy je stále nažive, máme k dispozícii aj fakty týkajúce sa jednej osudnej rozbúrenej októbrovej noci roku 1980, kedy sa pobrežná plachetnica menom Panagiotis plavila na spiatočnej ceste z albánskeho prístavu Durres do mesta Argostoli na ostrove Kefalonia.

V rozbúrených vodách Iónskeho mora nemal staručký motor lode šancu a pri snahe ho dostať na maximálne obrátky proti vlnám skrátka vypovedala službu a neovládateľná loď uviazla na plytčine, odkiaľ ju potom vlny vyvrhli na panensky belostnú pláž, patriacu kláštoru Sv. Juraja, stojaceho na útesoch nad ňou.

Loď, ktorá bola vyrobená už v roku 1937 v škótskych lodeniciach v Bowlingu na rieke Clyde, sa tak neplánovane stala najznámejšou "pamiatkou" gréckeho ostrova Zakynthos. Panagiotis, ktorý vraj získal svoje meno podľa posledného kapitána a spolumajiteľa prepravnej spoločnosti, bol ale na vodu spustený pod menom Saint Bedan už 14.1. 1937 a potom, čo v roku 1964 prešiel do gréckych rúk, sa tiež plavil pod menami Meropi a Charis, názvami odkazujúcimi na antickú mytológiu.

Ako je vidieť, mýty a legendy sú v Grécku obľúbené stále a tak vám miestni sprievodcovia naservírujú dramatický príbeh prenasledovania pašeráckej lode, ktorá bola plne naložená cigaretami, ktoré vraj posádka lode tesne pred stroskotaním nahádzala do mora, aby sa zbavila prípadných dôkazov.

Kapitán po zatknutí a počas vyšetrovania tvrdil, že loď prevážala cukor, ktorý sa v mori údajne rozpustil. Šikovní dedinčania z okolitých osád vraj kartóny vylovili, cigarety usušili a ešte po mnoho rokov sa v miestnych tavernách fajčili cigarety rôznych svetových značiek.

Nech už je pravda akákoľvek, "pašerácka" pláž Navagio po zásluhe patrí k miestam, ktoré by mal raz za život človek navštíviť. Kúpanie v tyrkysových vodách zálivu s výhľadom na majestátne útesy a zubom času i zásahom ľudí už značne poškodený vrak, je naozaj dychberúci a farba vody tu smelo môže konkurovať oveľa exotickejším destináciám.

A uprostred toho všetkého leží ružová perla, vrak údajnej pašeráckej lode menom Panagiotis, ktorý dovŕšil až gýčovitú krásu tohto miesta. Marcela Rusňáková

Turistický priemysel však toto miesto už takmer pohltil a tak na pláži nikdy nebudete sami, okrem turistov zo všetkých kútov Európy veľmi často narazíte aj na Aziatov, ktorí si tu fotia svoje predsvadobné fotografie, lebo Navagio si "zahralo" aj vo veľmi populárnom kórejskom seriáli Descendants of the sun.

Miestne legendy sú nevyčerpateľné a tak vám na koniec výletu sprievodcovia prezradia aj to, že im všetci tak krásne miesto závidia, a že ich dokonca obyvatelia susednej Kefalónia ohovárajú, že tam zakynthoskí obyvatelia umiestnili vrak sami, aby nalákali turistov.

Koniec koncov, ako to vlastne bolo, nie je zase až tak dôležité, hlavné je mať selfie z Navagia, či už vo svadobnom alebo v plavkách, takže ak chcete byť "in", nezostáva vám iné, než si na najzelenší grécky ostrov zaletieť.

01 - Modified: 2024-04-19 14:40:22 - Feat.: - Title: Deficit bežného účtu Grécka vo februári výrazne vzrástol 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:12