StoryEditor

Vsadiť na kontrasty sa oplatí. Kamenné steny a cédrové štíty majiteľa nesklamali

28.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Obklad z tmavého moreného cédrového dreva siahajúci až po strešné štíty anglického vidieckeho domu štýlovo kontrastuje so stenami z lámaného kameňa, píše dezeen.com.

Dom sa nachádza v Chiltern Hills, malebnej krajine 40 kilometrov severozápadne od Londýna, a navrhlo ho známe londýnske architektonické štúdio Jestico and Whiles.  

Kremeň sa vyskytuje v chilternskej vápencovej zemi. Pevný kameň sa tradične používa pri výrobe nástrojov a zbraní a v poslednej dobe sa stáva populárnym aj ako obkladový  materiál v stavebníctve.

Vôňa harmančeka
V spoločnosti Jestico and Whiles sa rozhodli použiť tento lokálny materiál na obloženie obvodových stien. Bol upravený na stavebné účely lámaním, čím sa dosiahol plochejší tvar s praktickým využitím.

Kameň lemuje dolnú stranu stien, ktoré sú obložené načierno namorenými doskami z cédru, čím nadväzujú na niektoré z kultúrnych budov v okolí postavených ešte pred začiatkom 20. storočia. "Kremeň je jedným z najstarších materiálov v tejto oblasti. Voľba materiálu použitého na dome bola spojená s históriou a tradíciami tejto oblasti,“ vysvetlil riaditeľ Jestico a Whiles Heinz Richardson.

Dom s pôdorysom v tvare písmena L z jednej strany lemuje ulicu a z druhej strany sa nachádza uprostred divokej záhrady. Vonkajšie priestory sú vysadené dlhými trávami a divými kvetmi vo viacerých úrovniach. Upokojujúca vôňa harmančeka sa šíri celou záhradou. Dom je zároveň ekologický, jedným z prvkov sú fotovoltaické solárne panely uložené na pozinkovanej streche. 

Grant Smith pre štúdio Jestico and Whiles

Svetelná manipulácia
Interiér domu tvorí veľký otvorený obývací priestor so sklenenou stenou z južnej strany. Jedálenský stôl z orechového dreva tvorí srdce miestnosti, monolitický biely krb a veľký komín oddeľujú obývací priestor od jedálenského. 

Na poschodí je dlhá chodba so zábradlím, ktorá poskytuje výhľadom na obývací priestor a vedie do hlavnej spálne. "Pracoval som na manipulácii denného svetla tak, aby sa menila jeho kvalita v závislosti od ročného obdobia a  denného cyklu," vysvetľuje architekt Richardson.

Posuvné presklené steny umožňujú prepojenie medzi domom a dvorom so záhradou. Súčasťou stien sú aj tienidlá z drevených roštov, ktoré vrhajú lámané tiene po okolitej krajine. 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:50