StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Toto by ste mali mať v lekárničke

16.07.2016, 11:00
Celý rok sa na ňu tešíme, plánujeme, pripravujeme, nevieme sa jej dočkať. Dovolenka sa spája s príjemne strávenými chvíľami. Vyskytnúť sa však môže aj nepríjemnosť v podobe zdravotných problémov. Bolesti zubov, uší, úpal, vracanie, behanie na toaletu či úraz. Ani na dovolenke nie sme imúnni voči všetkému. A hoci sú veci, ktorým nezabránime, môžeme sa na ne aspoň pripraviť.

Vyraziť na výlet či dovolenku bez liekov si dnes už zrejme nedovolí nik – je lepšie pripraviť sa, ako potom ľutovať, že sme dovolenkové dni v príjemnom prostredí strávili v hotelovej izbe či dokonca na toalete. Na balení dovolenkovej lekárničky by sme si preto mali dať záležať. „Dovolenková lekárnička musí byť ušitá priamo na mieru, preto sa nedá jednoznačne povedať, čo by v nej malo byť. Závisí to od toho, kam ideme a s kým, či máme chronické ochorenia, či je predmetom turistika, slnenie, na ako dlho ideme, či zostávame na Slovensku, alebo ideme do zahraničia či do trópov. Dôležité je, aby sme na pribalenie lekárničky nezabudli – možno ju nebudeme potrebovať, ale už len pre ten pocit, že sme pripravení na všetko, čo by nás mohlo na dovolenke postihnúť,“ hovorí Katarína Grófová z lekárne Remedia v Komjaticiach.

Na čo nezabudnúť?
Nech ideme kamkoľvek a s kýmkoľvek, určite nesmieme zabudnúť na antipyretiká a analgetiká. „V dovolenkovej lekárničke by vždy mali byť lieky proti bolesti a lieky proti teplote a horúčke. Pretože teplota a bolesť môžu každého zastihnúť, nech je kdekoľvek,“ odporúča farmaceutka. Lieky proti bolesti môžu byť prvou pomocou pri úraze, pokazenom zube, zapálenom uchu, bolestiach hlavy zo slnka či neprimeranej miery „dovolenkového“ alkoholu. Aj keď ich bežne neužívame a nepotrebujeme, bolesť býva sprievodným javom mnohých zdravotných problémov, ktoré ak nedokážeme na mieste vyriešiť, môžeme aspoň tlmiť ich nepríjemné príznaky. Rovnako aj horúčka nás môže prekvapiť z rôznych dôvodov – či už ako sprievodný jav prechladnutia a najrôznejších zápalov, alebo ako nepríjemný dôsledok úpalu po nadmernom slnení. „Taktiež nesmieme zabudnúť na lieky, ktoré pravidelne užívame. To sa týka najmä ľudí s chronickými ochoreniami. Tieto lieky musíme mať v dostatočnom množstve na celý čas pobytu, najmä v zahraničí,“ radí Grófová

Flickr

Myslite aj na žalúdok
Niekto ho má citlivejší, iný môže ísť kamkoľvek, pojesť pokojne aj kamene a nič sa nestane. Žalúdok však býva častým problémom dovolenkárov – potrápiť vie už počas cestovania, ale aj na mieste pobytu po prejedení či zjedení nevhodných potravín, ale aj po možnej nákaze. „Niekto máva cestovnú nevoľnosť. Závisí to, samozrejme, od spôsobu cestovania, ale ak je niekto na to citlivý, mal by sa na to pripraviť,“ hovorí odborníčka. Dôležité je mať tieto lieky „po ruke“, v príručnej taške, aby sme ich mohli v prípade potreby hneď použiť a nemuseli prehľadávať zabalenú a často krvopotne pozapínanú batožinu. V nej by zas mali byť základné prípravky pomáhajúce pri trávení. „Počas dovolenkovania sa vyskytujú tráviace problémy, či už hnačky, zápchy, nevoľnosť i vracanie. Treba si uvedomiť, najmä ak ideme do nejakej prímorskej destinácie, že tam je viac slnka, je tam iná strava, nápoje, možno neraz aj kombinácia cudzích jedál a alkoholu, takže tam sa tráviace problémy vyskytujú častejšie, preto na to treba vopred myslieť,“ vysvetľuje farmaceutka, podľa ktorej je vhodné pribaliť si aj rehydratačné prípravky a probiotiká, najmä ak cestujeme s deťmi.

Oči, uši, nos
Kto to už to raz zažil, určite na to nezabudne. Oči, uši aj nos dokážu dovolenku poriadne znepríjemniť – či už nás potrápi zápal, prechladnutie a podráždenie, alebo takzvaný prievan, ktorému sa najmä v horúčavách vystavujeme neustále. Svoje dokáže spraviť aj ventilátor či klimatizácia. „V lekárničke by mali byť bežné dezinfekčné očné kvapky, nejaké obklady do ucha, najmä ak sa budete kúpať alebo idete s deťmi, a nejaké kvapky alebo sprej na uvoľnenie nosa, aby sa vám dobre dýchalo. To je základ v podobe prvej pomoci. Potom treba priložiť ďalšie veci podľa cieľa dovolenky aj podľa toho, na čo sme citliví,“ uvádza PharmDr. Katarína Grófová. Pribaliť možno aj sirup alebo tabletky na kašeľ, proti prechladnutiu a chrípke či cmúľacie tablety na bolesť hrdla. Dobré je myslieť aj na prevenciu a v prípade častých zápalov očí a uší nezabudnúť popri slnečných aj na kvalitné potápačské okuliare či štople do uší určené na potápanie.

Flickr

Úraz hrozí všade
Úraz sa občas stane každému, preto treba myslieť na nešťastné náhody, pády či oškretia aj pred cestou na dovolenku. „Určite treba pribaliť dezinfekčné prípravky, náplasť, obväz alebo elastický obväz. Pri turistike je vhodná aj masť proti opuchu a protizápalové mastičky, prípadne nejaká bandáž,“ odporúča Grófová. Do batožiny si teda okrem náplastí pridajte napríklad Betadine, ktorý rany čistí aj dezinfikuje.

Ďalšie nástrahy
Nepríjemným prekvapením na dovolenkách bývajú alergie. Hoci nimi doma netrpíte, v novom prostredí sa vždy môže nájsť niečo, čo sa vášmu telu nebude páčiť. Alergén dá o sebe vedieť opuchmi a pálením očí, slzením, tečením z nosa a kýchaním alebo aj ekzémom. „Výrazné alergie bývajú aj na poštípanie. Nikdy nemôžete vedieť, aký hmyz vás v cudzine poštípe, niekedy treba aj celkové antihistaminiká. Dostupné sú aj menšie balenia lokálnych liekov proti alergii, vrátane mastičiek v prípade ekzémov,“ hovorí odborníčka, podľa ktorej sa alergia môže dostaviť aj ako výsledok užívania liekov. „Napríklad kombináciou slnka a liekov, niektoré masti a gély nesmú ísť na slnko. Takisto sa môže dostaviť oneskorená reakcia, keď doma doberiete antibiotiká a po pár dňoch na dovolenke sa vyhádžete. Vtedy treba ísť do tieňa a neslniť sa pár dní, na kožné prejavy sa môžu podávať chladiace gély,“ radí farmaceutka. Prípravky proti svrbeniu by mali byť v lekárničke aj pre prípad poštípania hmyzom. Na ten sa možno pripraviť aj v podobe preventívnych repelentných sprejov. Ďalšou nepríjemnou nástrahou bývajú aj mykózy. Ak ste na ne hákliví, myslite vopred na prevenciu, ak im nezabránite, treba sa vyzbrojiť potrebnými prípravkami.

Dieťa nie je malý dospelý
Na to treba myslieť aj pri balení lekárničky. Detský organizmus má svoje špecifiká a tým sú prispôsobené aj lieky určené práve deťom. „Keď už je zle, dá sa vždy nejako pomôcť. Závisí to, samozrejme, od veku – desaťročné dieťa môže užiť aj liek pre dospelých, ale malé deti a bábätká vyslovene lieky pre deti,“ upozorňuje Grófová.

Flickr

Zoberte si aj leták
Aj keď sú škatuľky od liekov zväčša zbytočné a zaberajú miesto v kufri, niekedy sa kompletné balenie lieku môže zísť. Ak už aj škatuľku vyhodíte, mali by ste si zabaliť aspoň príbalový leták. „Je dobré mať ho so sebou, aby sme okrem názvu vedeli aj zloženie lieku, a keď prídeme kdekoľvek do lekárne, podľa zloženia ho vedia vydať. Názov môže byť v zahraničí iný, ale zloženie je medzinárodné a všade rovnaké. Príbalový leták je navyše akoby návodom, podľa neho dokážete zistiť dávkovanie aj prípadné nežiaduce účinky, ktoré sa môžu prejaviť,“ radí odborníčka.

Na trópy sa pripravte dôkladnejšie
Príprava lekárničky na dovolenku vždy závisí aj od cieľa a dĺžky cesty. Pokiaľ smerujete do vzdialených tropických krajín, treba sa pripraviť dôkladnejšie. „Poraďte sa aj s lekárom, čo vám tam hrozí a či sa treba dať aj zaočkovať, v určitých krajinách sú niektoré očkovania dokonca povinné alebo odporúčané. Závisí to aj od toho, do akých končín idete, či do hotelového komplexu alebo cestujete na vlastnú päsť. V základnom balíčku by mali byť aj antimalarické lieky. Treba sa však poradiť s odborníkom z odboru cestovnej medicíny, navyše tieto lieky i očkovacie vakcíny sú len na predpis, takže bez návštevy lekára sa k nim nedostanete,“ uzatvára Grófová.

Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.
 

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:58