Je postavená presne podľa Biblie a rozhodne nie je určená pre zábavu, ani pre plavbu. Poslaním novej Noemovej archy v kresťanskom parku v Kentucky, ktorá bola slávnostne sprístupnená tento týždeň, je totiž vychovávať mladú generáciu, ktorá si neváži Boha a neuznáva ho ako stvoriteľa sveta.John Minchillo, AP
StoryEditor

Odmietajú vedu aj evolúciu. V Kentucky teraz postavili Noemovu archu

13.07.2016, 00:00

Je postavená presne podľa Biblie a rozhodne nie je určená pre zábavu, ani pre plavbu. Poslaním novej Noemovej archy v kresťanskom parku v Kentucky, ktorá bola slávnostne sprístupnená tento týždeň, je totiž vychovávať mladú generáciu, ktorá si neváži Boha a neuznáva ho ako stvoriteľa sveta, píše Jaroslav Halamka pre portál iDnes.cz.

Archa meria 155 metrov na dĺžku a je 24 metrov vysoká. Atrakciu s názvom Ark Encounter postavila kresťanská skupina Answers in Genesis, ktorá verí v kreacionizmus a odmieta vedeckú teóriu o evolúcii. "Vyzerá to, že je tu veľa ľudí, ktorí túto archu považujú za dôležitú vec a my si to myslíme tiež," povedal na slávnostnej premiére jeden z návštevníkov. Archa v Kentucky je považovaná za najväčšiu drevenú loď na svete. Vnútri archy bolo vybudované veľké múzeum venované biblickému príbehu o potope sveta.

Autorom archy je Ken Ham, Austrálčan žijúci v Amerike. Plánovaním a stavbou údajne strávil šesť rokov života. Noemovu archu považuje za zábavu. Podľa neho je jej posolstvom hlavne vzdelávať mladých ľudí v súlade s teóriou o stvorení sveta Bohom. Ham je presvedčený o tom, že rovnakú veľkosť mala aj Noemova archa, o ktorej sa píše v Biblii. Podľa neho predstavuje obraz Božej milosti a spásy a stane sa jedným z najväčších kresťanských kultúrnych projektov súčasnosti. Archa je prevažne postavená z borovicového dreva dovezeného z Nového Zélandu.

Podporné stĺpy vo vnútri lode pochádzajú z amerických štátov Washington a Montana. Výtlak lode sa odhaduje na 15 až 20 tisíc ton. Teda ak by naozaj dokázala plávať po vode. Kresťanská organizácia Answers in Genesis odhaduje, že počas prvého roka navštívi archu 1,4 milióna ľudí. Len na jej slávnostné otvorenie sa zaregistrovalo viac ako štyri tisíc ľudí. V múzeu nájdu návštevníci sochy celkom tridsiatich rôznych párov zvierat.

Kreacionisti tvrdia, že svet bol stvorený pred iba 10 000 rokmi, a že dinosaury a ľudia žili pred potopou na Zemi spoločne. Potopu datujú do roku 1600 po stvorení sveta. Dinosaury boli spolu s ostatnými zvieratami na Noemovej arche, ale neskôr vymreli kvôli zmenám klímy, ktoré nastali po potope. Archa má celkom sedem poschodí, v troch poschodiach sa nachádza expozícia zvierat. Na tvorbe sôch pracovalo zhruba päťdesiat dizajnérov, stolárov, umelcov, a sochárov.

Okolo archy má vzniknúť nový kresťanský park a jeho majitelia tu plánujú postaviť aj repliku Babylonskej veže. Archa však býva často vykresľované ako loď. „Na všetkých obrazoch ľudia predpokladajú, že archa bola v skutočnosti plavidlo, ktoré sa mohlo vydať na oceán, sa štíhlou prednou časťou a kormidlom. Ale archa nemusela nikam plávať, stačilo, aby sa udržala na vode,“ hovorí expert Britského múzea Irving Finkel.

Podľa serveru Gallup z roku 2012 sa takmer polovica americkej populácie (46 percent) dá považovať za priaznivcov kreacionizmu. Tí, ktorí chceli na stavbe archy pracovať, museli podpísať špeciálne vyhlásenie, podľa ktorého sa stotožňujú s kreacionizmus a odmietajú sobáše manželov rovnakého pohlavia a tiež predmanželský sex.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:31