StoryEditor

Objavte Budapešť na dvoch kolesách. Je to mesto cyklistom zasľúbené

08.07.2016, 00:00

Že je Budapešť krásna o nej prezradí už prvých pár stránok z turistického sprievodcu, ale aj ponad vysoké očakávania na mňa dokázala zapôsobiť ešte oveľa viac. Do Budapešti som prvýkrát zavítala počas svojho balkánskeho výletu z Prahy do Istanbulu, na ktorom som si sama na vlastnej koži skúšala novodobý fenomén zdieľanej ekonomiky, píše Lucie Radová pre portál Lidovky.cz.

Po mojom prvom zážitku so spolujazdou s BlaBlaCar a zoznámenie sa s Maďarom Zsoltom, ktorý sa stal mojím vodičom a parťákom na ceste cez Čechy, Moravu a Slovensko, som sa vrhla do objavovania tohto krásneho a historickými pamiatkami oplývajúceho mesta. Na kráse a atmosfére ešte pridala takmer magická búrka, ktorá ma zastihla pri objavovaní historického centra a návšteve maďarského parlamentu.

Maďarský parlament
Čo každého zaujme hneď na prvý pohľad sú všadeprítomné a prekrásne fontány, ktoré spríjemňujú pobyt v Budapešti na každom kroku (Praha hanbi sa, máš čo doháňať!). Tým najväčším kúzlom hlavného mesta Maďarska sa pre mňa stal fakt, že je Budapešť krásne plochá a tak sa na nej dá výborne jazdiť na bicykli a na prvý dojem je tu všetko cyklistom uspôsobené, jednoducho jedna veľká cyklotrasa.

Na výlete po Budapešti
Už počas prvého dňa som si tiež všimla, že sa tu bicykle dajú požičať priamo na ulici. Sú zaparkované v pevne daných stanoviskách a môžete s nimi tak kedykoľvek vyraziť. Úloha na ráno bola jasná, zmocniť sa bicykla aj za cenu, že by som ho mala z tých dokov vypáčiť. Nechýbalo veľa a skoro k tomu došlo. Našťastie asi po hodine a pol čakania som sa svojho bicykla dočkala. Stanoviská s týmito dvojkolesovými tátošmi sú hlavne v centre prakticky na každom rohu. Takže som najskôr zašla na obed za novými maďarskými kamarátmi, ktorí sa chopili role sprievodcov po meste. Jazda sa Zsoltom sa teda skutočne vyplatila.

Potom som sa už vydala na malú okružnú jazdu mestom a nakoniec som zaparkovala pred kúpeľmi Gellért, kde ma úplne očarili, ale zároveň úplne vyčerpali kúpele s teplotou 42 stupňov. Večer som nezabudla fandiť Maďarom v zápase proti Rakúsku na európskom futbalovom šampionáte. Všetkým nadšeným cyklistom môžem Budapešť vrelo odporučiť. Bicykel si vôbec nemusíte vziať so sebou, jednoducho si ho takmer kdekoľvek môžete požičať a zase ho vrátiť pokojne na druhej strane mesta. A ešte sa pri poznávaní tohto „rovného“ kúpeľného mesta ani veľmi nezapotíte.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:36