Reuters
StoryEditor

Zvíťazil strach. Turecký Istanbul je bez turistov ako mesto duchov

06.07.2016, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Turistov je tak málo, že môžete počuť klapot ich krokov po prázdnej nákupnej triede. Takmer týždeň po bombovom útoku na letisku je v Istanbule desivé ticho, píše v reportáži agentúra AFP.
Kúzlo najväčšieho mesta Turecka po stáročia vábilo návštevníkov. V Istanbule je mnoho pamätihodností aj krásnych scenérií, od historických mešít a palácov až po nádherný výhľad cez šumivý Bosporský prieliv. Avšak pre ľudí pracujúcich v kedysi kvitnúcom turistickom sektore predstavuje samovražedný útok z minulého týždňa ďalšiu ranu pre odvetvie, ktoré sa už tak potáca kvôli sérii útokov z tohto roku.

Kritický bod
"Je to katastrofálne," hovorí Orhan Sönmez, keď zúfalo ponúka prehliadky chrámu Hagia Sofia, rozsiahle bývalej mešity a kostola, ktorý je teraz múzeom. "Celý život som bol turistickým sprievodcom. Ale väčšina z nás sa teraz dostala do kritického bodu, keď nevieme, či môžeme takto pokračovať. Je to tragédia," uzatvára Sönmez. Reštaurácie sú prázdne v celom turistickom okrsku Sultanahmet a izby v päťhviezdičkovom hoteli je možné rezervovať za zvýhodnené ceny. Atmosféru mesta duchov posilňuje aj fakt, že mnoho obyvateľov Istanbulu mesto opustilo kvôli deväťdňovým sviatkom, ktoré začali v sobotu.

Medzi 45 ľuďmi zavraždenými na letisku počas atentátu bolo 19 cudzincov. Z útoku sú podozriví džihádisti z takzvaného Islamského štátu. Analytici tvrdia, že útok mohol byť zámerným pokusom oslabiť turecký štát poškodením jeho turistického priemyslu.



Islamský štát je obviňovaný aj z januárového samovražedného výbuchu, ktorý zabil 12 nemeckých turistov v okrsku Sultanahmet. Tri Izraelčania a jeden Iránec potom zomreli pri ďalšom útoku v marci na obchodnej triede Istiklal. Radikálna kurdská skupina TAK, ktorá počas tohto roku vykonala v Turecku niekoľko útokov, tiež varovala zahraničných turistov potom, čo zabila 11 ľudí v Istanbule pri automobilovom výbuchu v júni. USA, Nemecko a niekoľko ďalších krajín varovalo svojich občanov pred hrozbami v Turecku, ktoré je kandidátom na členstvo v Európskej únii.

Tí, ktorí do krajiny stále prichádzajú, tvrdia, že si užívajú pokoj a ticho v čase, keď sa útoky džihádistov odohrávajú po celom svete. "Môže sa to stať v ktoromkoľvek meste, je to taká lotéria nešťastia," hovorí írska návštevníčka Nessa Feehanová, ktorá si prezerá prázdne obchody v okrsku Sultanhamet, čím si kráti čas počas zastávky na svojej ceste do Indie. "Miestni ľudia sú naozaj priateľskí a ja si vážne myslím, že sa vrátim, aby som tu strávila viac času," uzatvára.

Situáciu zachraňujú Číňania
V máji Turecko postihol najhorší pokles návštevnosti za posledných 22 rokov, medziročne o mínus 35 percent. Sektor, ktorý bežne zarába 30 miliárd eur prešiel do voľného pádu. Čiastočne išlo o dôsledok ruského zákazu turistických zájazdov do Turecka, ktorým Moskva potrestala Ankaru kvôli ostrému diplomatickému sporu.



Zákaz bol zrušený minulý týždeň, kedy sa obe krajiny uzmierili. To bol dôvod na oslavy v rekreačnej provincii Antalya, kam sa Rusi tradične jazdí húfne opaľovať. Bude to vzpruha pre celý turistický priemysel, ale Rusi skôr uprednostňujú all-inclusive pobyty na tureckom tyrkysovom pobreží než zájazdy za históriou Istanbulu. "Ak to tak pôjde ďalej, mnoho obchodov skončí," povedal Ismail Çelebi za lesknúcim sa pultom svojho klenotníctva. "Uvažujem o tom, že sa presťahujem do USA. Tu nemôžem zarobiť peniaze," dodáva.

Veľké čínske turistické skupiny, ktoré stále prichádzajú, sú asi jediným svetlým bodom na obzore, tvrdí Çelebi s tým, že míňajú "šialené peniaze". "Ale nestačí to," dodáva. "Potrebujeme aj Američanov a Európanov". Jeho obchod je pritom čo by kameňom dohodil od miesta, kde pred šiestimi mesiacmi bomby zabili dvanásť Nemcov, a Çelebi hovorí, že ľuďom nevyčíta, že sem nechcú chodiť. "Dokonca aj ja sa bojím chodiť sem pracovať," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:46