StoryEditor

Slovenský lovec zážitkov vydal prvú knihu. Nájdete v nej hlavne nebezpečenstvo

05.06.2016, 09:00
Autor:
mabmab

Ľuboš Fellner je cestovateľ, ktorý objavuje neobjavené krásy zeme a prináša si z nich množstvo zážitkov. Teraz sa rozhodol, že vytvorí knihu, ktorá fotograficky opíše jednotlivé krajiny zaujímavou formou. 

Kniha 100 krajín lovca zážitkov uzrela svetlo sveta začiatkom júna a ide o prvú časť z dvoch. Ľuboš Fellner už v prvej časti ponúka 50 fotografií. „Krajiny som vyberal náhodne, len pocitovo a snažil som sa, aby išlo o exotické krajiny. Ak išlo aj o bežnejšiu krajinu, ako napr. Čína, je tam mesto Kashgar. Tam väčšina nebola, lebo je to najzápadnejšie mesto Číny a je to niečo zvláštne. Alebo Rusko a jeho Murmansk. Ak je v knihe fotka z bežnej krajiny, je to unikát,“ hovorí so smiechom cestovateľ, ktorého podľa vlastných slov na všetky výpravy vyháňa manželka. Má aj fotografiu z Talianska, z Palio di Siena, čiže konských pretekov. „Každá fotografia by mala byť niečím prekvapujúca a iná,“ tvrdí.  

Veľa fotografií v knihe je takých, ktoré človek nikde inde nevidel. „Tádž Mahal odfotí stotisíc fotografov. Ja som sa odfotil v Sudáne na vrchole pyramídy. To už podľa mňa nikto nikdy neuvidí ani nespraví. Keď sme boli pri Čadskom jazere, tam mal muž namiesto vlčiaka krokodíla na reťazi. Odvtedy som to nevidel. Ten, čo veľa cestuje vie, čo sú to za fotografie,“ hodnotí svoje knižné dielo Fellner. Každá z fotografií je sprevádzaná unikátnym príbehom, ktorý je rovnako dôležitý ako samotná fotografia. Čitateľ zrejme o mnohých veciach nevedel, nikdy o nich nečítal, nenájde ich v žiadnych bedekroch. O to je kniha unikátnejšia.

BUBO

Ako skúsený harcovník už prešiel 182 krajín, no predsa mu ich do zbierky ešte niekoľko chýba. „Idem postupne. Z Afriky mám len 44 krajín a je tam 54 krajín. Ešte teda mám niečo, čo som neprešiel. Bol som päť kilometrov od hraníc s Líbyou a tú som nestihol. No teraz je tam zlá situácia,“ hovorí a na otázku, či sa ľudia boja niektorých oblastí neoprávnene, odpovedá jasne: „ Napríklad Izrael je absolútne bezpečný. To, o čom ja hovorím, je iný druh nebezpečenstva. Lebo v knihe sú fotografie napríklad zo Somálska, z Iraku, z Afganistanu. Keď poviem, že som bol v Mauretánii, to je nebezpečné,“ dodáva jedným dychom.

Ľuboš Fellner je ako majiteľ cestovnej kancelárie Bubo a lekár odhodlaný spoznať takmer každú krajinu sveta. Bol aj na ebola tour a pred týždňom sa vrátil zo zika tour. Aj on však cíti, že nechce zbytočne riskovať. „ Bavia ma krajiny, kde nikto necestuje. Už teraz sa dá veľmi ťažko objaviť niečo unikátne a to je miesto, kde je buď vojna alebo tropická choroba. Ja tvrdím, že cestovateľ na ebolu ochorieť nemôže. Mám tri deti a dobrý život. Neriskoval by som to teda. Som si istý a viem, čo mám robiť a tým pádom neochoriem. Je to unikátne, lebo som tam sám a krajiny sú také, aké naozaj sú. Nie sú vyumelkované turistickými gýčmi,“ uzatvára spisovateľ, ktorý plánuje druhú časť knihy 100 krajín lovca zážitkov vydať v januári 2017.

Knihu 100 krajín lovca zážitkov si môžete aj prelistovať online.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:08