StoryEditor

Slováci na hrane: Po stene lozím od piatich, po horách od deviatich rokov

29.05.2016, 13:00

V našom HN magazíne, ktorého aktuálne číslo nájdete do konca víkendu v stánkoch, sme sa pred časom pozreli na troch Slovákov, ktorí žijú na hrane. Predstavili sme vám už rýchlostného lyžiara Michala Bekeša, ktorý je rýchlejší ako auto na diaľnici, špičkovú svetovú freediverku Katarínu Linczényiovú a teraz najmladšiu horolezkyňu Vandu Michalkovú.

Vlani vyliezla v slovinskej Mišej peči náročnú cestu Missing Link, čím vyrovnala najlepší slovenský ženský výkon na skalách v náročnosti 8b+ a je veľkou nádejou slovenského lezenia. Nebolo by to nič zvláštne, keby sme nehovorili len o trinásťročnej Vande Michalkovej. „Bol to dobrý pocit, ale trval len krátko. Stále veľa trénujem, chcela by som dosiahnuť úspechy aj na európskych pretekoch. Vždy je kam sa posunúť, aj na skalách,“ hovorí.

Na skalách odmalička
V extréme a na hrane (skál) sa pohybuje odmalička. Lezie od piatich rokov, keď ju jej otec začal brávať na stenu. „Prvé pokusy na umelej stene si už ani nepamätám, bola som vtedy ešte malá a na skale som sa trochu bála,“ povedala s tým, že dnes sa už bojí oveľa menej. A stále sa to zlepšuje.

HN magazín

Tento rok začala talentovaná Bratislavčanka štúdium na nemeckom bilingválnom gymnáziu, v jej nastupujúcej kariére ju podporujú aj v škole. „Vychádzajú mi v ústrety, keď potrebujem ísť na výjazd, ale tréningy mávam po škole. Rodičia sa tešia z úspechov a kamaráti tiež.“ A tie rozhodne nie sú zadarmo. „Trénujem na umelej stene päťkrát do týždňa a na skale v sezóne aj každý víkend. Cesty si vyberám podľa sprievodcu, náročnosti a charakteru. Páči sa mi Skalka pri Trenčíne, je to príjemné a pekné miesto, ale rada leziem aj na Alternatívnej stene na Záhorí,“ vymenúva mladá lezkyňa.

Hory a mesto
Vanda je v horolezeckých kruhoch na Slovensku dobre známa a svojimi výkonmi prekvapuje aj starších. Mala len deväť rokov, keď vyliezla na svoj vek náročnú cestu Žltá stienka na Pajštúne s náročnosťou 7a, o čom bol aj nakrútený krátky film Vanda. Ten okrem iného ukazuje aj stretnutie dvoch generácií lezcov – Vanda totiž šla spolu so známym slovenským lezcom Igorom Kollerom. „Pamätám si to, vtedy som začala liezť na skalách a bol to prekvapivý výkon aj pre mňa, inšpiroval ma otec, už len tým, že ma na skaly vzal.“

Nebojí sa pýtať si rady od skúsenejších. „Áno, samozrejme, v komunite lezcov sa spolupracuje.“ K vynikajúcim výkonom ju však priviedol tréningom aj Igor Cerovský, v súčasnosti je jej internetovým trénerom Patxi Usobiaga a má aj vzory. „Medzi súperkami v mojej kategórii európskeho pohára.“

Hviezda festivalu
Tento rok bola tiež hviezdou festivalu Hory a mesto. „Už od malička chodím na tento festival, je tam dobrá atmosféra a super ľudia. Vždy som tam stretla niekoho, kto ma inšpiroval, a dal mi chuť pokračovať ďalej v tréningu a zlepšovať sa. Som vďačná za to, že tento rok som mohla byť hosťom ja,“ povedala pred začiatkom. Vanda sa venuje aj umeniu, jej animovaný film Dobrý duch lezcov bol v rámci Hory a mesto zaradený do súťažnej filmovej prehliadky už v roku 2012. Rada si zahrá aj na klavíri alebo na bicích.

01 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 02 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 03 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 04 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:40