StoryEditor

Cena dovolenky je pre Slovákov stále kľúčová, hovorí špecialista

29.05.2016, 00:00

Dovolenková sezóna sa pomaly začala a Slováci už teraz rozmýšľajú, kedy a kam sa vyberú na niekoľkodňový oddych. V súčasnosti sa však hovorí nielen o oddychu, ale aj o strachu z niektorých destinácií, o ponukách first moment aj last minute. Čo je výhodné a ako Slováci dovolenkujú vysvetlil Patrik Vaš z cestovky Pelikán.sk.

Kedy štartuje letná sezóna slovenských dovolenkárov?
Dovolenková sezóna sa začala už v máji aj vďaka tomu, že letecké spoločnosti otvárajú letné linky priamo z Bratislavy. Aj my sme sa na dovolenkovú sezónu pripravili dovolenkovými balíčkami, ktoré sú ešte koncom mája či začiatkom júna lacnejšie než v hlavnej sezóne. Už teraz je veľmi populárne Korfu.

Rozdeľujeme ju na cenu leteniek a pobytu?
Slováci sa naučili lietať a nie sú už žiadané len klasické pobytové dovolenky z cestovky, kde mám transfer s viacerými cestujúcimi charterovým letom. My sa na dovolenky pozeráme inak a keď vyskočí lacná letenka, rýchlo ju kombinujeme s lacným ubytovaním a ponúkame tak vhodné kombinácie, ktoré sa oplatia viac ako celá dovolenka v rámci jedného balíčka.

V akom predstihu si rezervujeme dovolenku?
Ak sa pozrieme na štatistiky tak zistíme, že Slováci si európske zájazdy, tzv. city breaky rezervujú približne 30 dní pred odletom. Ak ide o exotiku, je to 60 dní pred odletom. U nás kombinujeme lacné letenky s lacným ubytovaním, preto napríklad v januári môže vyskočiť lacná letenka do Bangkoku, my prihodíme ubytovanie a o dovolenku v júni či v júli je postarané. Slováci sú však flexibilní a keď je výhodná ponuka, rezervujú hneď.

Ako vieme na rezervácii ušetriť?
Treba sledovať sociálne siete alebo newslettery, keďže sa všetky najlepšie ponuky promujú tam. Existujú ponuky, ktoré žijú hodinu či dve, tak rýchlo sa vypredajú. A aj keď je niekedy odlet až o pár mesiacov, radšej ušetríme na letenke a kúpime ju skôr. Termín dovolenky už nie je taký kľúčový ako jej cena.

Je veľký cenový rozdiel medzi first moment a last minute? Ktorá voľba je výhodnejšia?
V súčasnosti už nie je first moment ani last minute najvýhodnejšie. Keď vyskočí lacná letenka, hneď sa kombinuje. Napríklad v januári vyskočila lacná letenka do Bangkoku v júni. A neradí sa ani k first moment, ani k last minute. Frázy o nich už neplatia tak, ako kedysi. Platí, že keď kúpime letenku možno dva mesiace pred odletom, je lacnejšia. Ale letecké spoločnosti nedávajú vopred vedieť, o promo akciách, preto môže lacná letenka vyskočiť hocikedy.

Do ktorých destinácií sa oplatí kupovať letenku s väčším predstihom?
Určite exotika, napr. Thajsko. To býva aj šesť mesiacov. Do európskych destinácií to stačí aj dva mesiace pred odletom.

Veľa Slovákov si už nevyberá len jednu, ale dve dovolenky ročne. Čím to je?
Slováci čoraz viac obľubujú domáce pobyty a v rámci nich wellness a lyžovanie. A tým, že dokážu na letenkách ušetriť, vedia si peniaze odložiť aj na druhú dovolenku na Slovensku.

Poďme na destinácie. Ktoré sú našimi TOP?
Ak sa pozrieme na predaj leteniek, určite je to Bangkok. Skokanom je Dubaj, a to aj v lete, kedy sú lacné letenky. Nárast sme mali aj na Miami vďaka priamej linke z Viedne. Tradičný je aj celoročný Rím, Barcelona a Madrid. Novinkou je aj Petrohrad.

Aké netradičné dovolenkové destinácie začíname objavovať?
Skokanom roka je Korzika. Populárne sú aj Fuerteventura či Lanzarote. Slováci objavujú aj exotiku, napríklad Omán.

Po nedávnych útokoch sa viac bojíme lietať a obchádzame aj niektoré destinácie...
Áno, Egypt sa snažíme nahradiť inými alternatívnymi možnosťami.

Ktoré destinácie boli doteraz neobjavená a teraz si našla svojich objaviteľov?
Určite Panama, Bogota v Kolumbii či Vietnam.

Ak nechceme pobytový zájazd, chceme si len kúpiť letenku, ako nájsť najvýhodnejšiu ponuku?
Stačí si pozrieť napr. náš kalendár, v ktorom vidieť všetky dostupné odlety a prílety v konkrétnej cene.

S čím treba pri ceste do zahraničia počítať?
Ak ideme do exotiky, treba si zistiť platnosť pasu a podmienky krajiny. Ak ideme nízko nákladovou spoločnosťou, treba si vytlačiť palubný lístok. Myslieť treba na veľkosť batožiny. A cestujúci užívajúci lieky musia myslieť aj na ich zásobu.

Pre aký typ dovolenkárov sa oplatí viac all inclusive, polpenzia alebo raňajky?
Raňajky sú výhodné pre mladších ľudí, ktorí sa túlajú po všetkých kútoch letoviska či mesta. Polpenzia je skôr vhodná pre dovolenkárov pri mori. A all inclusive je pre komfortných cestujúcich, ktorí chcú všetko na jednom mieste v jednej cene.

Aké sú v súčasnosti priemerné ceny dovoleniek našich obľúbených destinácií?
Priemerné ceny závisia od požiadaviek. Letný Rím je za 169 eur, Phuket je za 649 eur. Korfu je od 219 eur. Pri pobytoch sa snažíme vytvárať viac verzií.

01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 03 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 04 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 05 - Modified: 2024-03-15 15:54:56 - Feat.: - Title: Korupcia je závažný problém pre väčšinu Slovákov. Mnohí od tejto vlády zlepšenie nečakajú
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:45