Kaviareň v Ruskuhttp://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=zahranicni&c=A160414_103442_zahranicni_ert&foto=ERT6299e1_PXP10_RUSSIA_PUTIN_CAFE_0413_11.JPG
StoryEditor

Na Sibíri otvorili kaviareň, v ktorej velebia Putina. Obamu nájdete na záchode

15.04.2016, 12:12
Autor:
ertert
V sibírskom Krasnojarsku majú Vladimira Putina podľa všetkého radi. Nedávno tu jedna z jeho fanúšičiek otvorila kaviareň, ktorá oslavuje ruského prezidenta a robí si srandu zo západných politikov. Hostia tu napríklad šliapu po americkej vlajke, toaletný papier je potom vyzdobený portrétom Baracka Obamu.

Podnik nazvaný Prezidentská kaviareň, je dielom Svetlany Lautmanovej, ktorá študovala tri roky v Spojených štátoch. Západná kultúra jej však neučarovala a hrdá vlastenka sa preto rozhodla po svojom návrate otvoriť tematickú kaviareň zasvätenú šéfovi Kremľa, píše server The Moscow Times.

„Na stenách visia prezidentove fotografie, ktoré ho vyobrazujú v rôznych fázach jeho života. Ponúkame pohľad na prezidenta z trochu iného uhla,“ vysvetľuje spolumajiteľ kaviarne Dmitrij Dáni. Obrázky Putina dopĺňajú fotografie ruských bojovníkov, hokejistov, Sajano-Šušenskej priehrady či Jurija Gagarina.

„Ja osobne som patriot, ale vidím, že nie všetci sú v našej vlasti spokojní. Preto sme sa rozhodli ľuďom poskytnúť miesto, kde sa môžu najesť za rozumnú cenu a pripomenúť si, čo všetko Rusko v minulosti dosiahlo. To všetko v príjemnej vlasteneckej atmosfére,“ vysvetľuje Dáni.

Hneď za dverami víta hostí Putin v životnej veľkosti, píše agentúra Reuters. Nanešťastie pre jeho obdivovateľov iba v papierovej forme. Na poludnie potom návštevníci musia prerušiť hodovania a povstať. Kaviarňou sa totiž nesú tóny ruskej štátnej hymny. Na jedálnom lístku nájdeme pokrmy ako "Prezidentský šalát" či koktaily vytvorené vo farbe ruskej vlajky.

Jedinou časťou kaviarne, kde hostia Putina neuvidia, sú toalety. Tie majitelia posmešne pomenovali ako "Blok NATO". Na stenách tu nájdete portréty "nepriateľských západných lídrov" vrátane Davida Camerona, Angely Merkelovej či Petra Porošenka. Tí, ktorí majú záujem, k týmto portrétom môžu prikresliť, čo sa im zapáči, uvádza server BBC.

Dôležitú úlohu tu má aj americký prezident Barack Obama. Jeho portrét totiž figuruje na toaletnom papieri. Americká vlajka potom slúži ako predložka pred umývadlami.

Reakcie na kaviareň sú zmiešané. „Všetko je tu super. Prajeme vám úspech,“ napísal jeden z internetových diskutérov. Ďalší potom ocenil, že môže vlastnoručne upraviť portréty nepriateľov Ruska. Iní však originálny nápad kritizujú. „Z takéhoto patriotizmu je mi na nič,“ povedal na sociálnych sieťach jeden z obyvateľov Moskvy, ktorý sa o kaviarni dočítal na internete.

01 - Modified: 2024-04-14 17:13:29 - Feat.: - Title: Záplavy v Kurganskej oblasti na západnej Sibíri ohrozujú 18-tisíc ľudí, hladina rieky stúpa 02 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 04 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 05 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:19