Valencia
StoryEditor

Chcete tip na dobrý výlet? Skúste španielsku Valenciu

29.04.2016, 14:00

Aj keď je Valencia v poradí až tretím najväčším mestom Španielska, toto číslo jej predsa len prinieslo šťastie a slávu. Prečo? Lebo je koktejlom pokojného denného života, rušného nočného života a futbalovej mánie.

Valencia prináša cestovateľom nielen pokoj dňa a ruch noci, ale bonusmi sú krásne mestské pláže, úžasná architektúra aj romantika uličiek. Všetko máte na dosah ruky a čo nie, po to sa stačí natiahnuť.

Vo Valencii vládne priateľská, ba až rodinná atmosféra a ľudia sa tu tešia z každého momentu. Nenechajte si preto ujsť prechádzku uličkami historického centra, ktorého zákutia sú skutočne vyrážajú dych. A je jedno, či ide o dennú či nočnú hodinu. Vďaka príjemnému teplému a už aj jarnému počasiu, ktoré v tomto čase Valencia zažíva, si netreba nechať ujsť návštevu tamojších mestských pláží. Čerstvý svieži vzduch vanúci od mora prečisťuje myseľ a piesok pod nohami navodí príjemnú pololetnú atmosféru.

Keď na mesto padne súmrak, vyberte sa do podnikov. Večer v baroch či reštauráciách nemá chybu. Najmä predstavenie flamenca, ktoré je typické a tradičné pre túto oblasť. A možno si po chvíľke dupkania nohou na parket odskočíte vy. Veď kde inde sa môžete tento energický tanec naučiť najlepšie, ak nie priamo v Španielsku?

Vo Valencii prevláda silné kresťanstvo, preto nie je ničím výnimočným, že tu nájdete plné kostoly či kaplnky. Určite zájdite aj do kostola Iglesia de San Juan del Hospital. Tento nádherný chrám postavili v štýle valencijskej gotiky a baroka v 13. storočí. Kostol tvorí barokový dom s keramickými obrazmi kríža a zvonica. Hlavná budova kostola má špicatú klenbu a nachádza sa v nej aj unikátne presbytérium: miesto určené pre oltár a kňaza, ktorý je od lode kostola oddelené víťazným oblúkom. Rovnako zájdite aj do komplexu La Cuidad de las Artes y las Ciencas. V ňom sú viaceré unikáty pod jednou strechou: vedecké múzeum, múzeum podmorského sveta aj opera. Tento projekt je dielom architekta Santiaga Calatravy. Patrí k jeho najväčším a najzložitejším dielam a stalo sa symbolom mesta. Nájdete tu aj planetárium, Vedecké múzeum princa Filipa, Umbraculo i Palác umenia.



Pre tých, ktorí chcú zažiť aj domácu športovú atmosféru, existuje jediné miesto, ktoré musia vidieť. Alebo sa pred ním aspoň odfotiť. Je ním domáci futbalový štadión klubu F. C. Valencia nazývaný Mestalla, ktorý je skvelou ukážkou, ako sa to dá. Valencia má jeden z najlepších tímov a domáci sú naň patrične hrdí. Futbalová mánia tu ide jedna radosť a pokiaľ sa vyberiete aj priamo na štadión, o zážitok máte postarané. Dvojnásobný, ak domáci tím vyhrá. To len budú v meste oslavy!

Ak chcete vidieť aj prírodu v jej kráse, navštívte Bioparc – ZOO. Tento jedinečný park je vlastne novodobou zoologickou záhradou. Stavitelia si dali záležať, aby všetky zvieratá boli k človeku tak blízko, ako sa len dá. Pokojne sa môžete poprechádzať pomedzi hrajúce sa lemury alebo vás môže od dotyku s hrochom deliť len jediné sklo, a to sklo jeho bazéna. Pokiaľ budete mať šťastie, trochu sa priblíži a vy jeho majestátnosť uvidíte aj menej než na meter. A to už je veru safari zážitok! Ak už bolo zvierat dosť a chcete adrenalín, nič vám nestojí v ceste. Vydajte sa do parku Jardines del Turia. Tento priestor s atrakciami je najväčším španielskym parkom a patrí aj medzi tie najnavštevovanejšie. Ročne si ho pozrú až tri milióny turistov. Park, alebo ak chcete záhrada, má množstvo mostov, lávok a krásnych diel, ktoré stoja nielen za fotografiu, ale aj za hlbší pohľad. Aj tie totiž prečkali dejiny a vydržali napríklad aj povodne či mnohé rekonštrukcie.

Mestské historické hradby Torres de Serranos zase ponúkajú turistom nádherné výhľady na okolité mesto. Sú jednými z najlepšie zachovaných pamiatok Valencie. Múry boli pôvodne postavené na obranu, no neskôr ich využívali aj ako väzenie pre šľachticov. A z hradieb je to len niekoľko krokov na trhovisko. Hlavný trh nazvaný Mercado postavili ešte v roku 1914 Francesc Guàrdia i Vial and Alexandre Soler. Obaja vyštudovali na Barcelonskej univerzite architektúry. Toto krásne miesto ponúka viac než 400 predajcov všakovakých potravín: ovocia, zeleniny, čerstvých rýb a mäsa, orechov či korenín. Trhovníci si zakladajú na čerstvosti a kvalite a celý personál je nápomocný a úslužný. Mercado je aj dôležitým zdrojom príjmov pre Valenciu, pretože ponúka prácu stovkám ľudí a svojou jedinečnosťou zabezpečuje stály prísun turistov.

Valencia ponúka všetko a čerešničkou je aj úžasná gastronómia. Keď tu budete, jednoznačne ochutnajte domácu paellu, tá pravá valenciánska obsahuje zeleninu, kuracie či králičie mäso, slimáky, fazuľu a korenie. A keď sa už dáte na miestne „chodníčky“, ochutnajte aj nápoj horchata. Je to veľmi chutný a nutrične výživný nápoj a aj keď tak vyzerá, nie je to mlieko. Ide o zmes vody, cukru a ovocia nazvaného chufas. Práve táto zmes kedysi dávno ohromila aj španielskeho kráľa, tak snáď ulahodí aj vašim mlsným jazýčkom.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 15:23:52 - Feat.: - Title: Voľby v Baskicku by prvýkrát mohli vyhrať separatisti, vládnuť ale zrejme nebudú 03 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 04 - Modified: 2024-04-11 19:27:44 - Feat.: - Title: Španielsko vyhostí Bolívijčanov, ktorí prišli na lodi s falošnými vízami 05 - Modified: 2024-04-10 20:15:57 - Feat.: - Title: Tri vraždy a samovraždu v Španielsku vyšetrujú ako rodovo motivované násilie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:21