StoryEditor

20 cestovateľských chýb. Lacné žabky či strach z pouličného jedla

25.09.2013, 00:06
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Dopúšťame sa ich všetci. Spravodajská stanica CNN vybrala 20 najväčších cestovateľských omylov.

Príliš veľa vecí v kufri
Keď ste doma, nie je problém počas jedného dňa niekoľkokrát zmeniť oblečenie - od športových vecí v posilňovni cez pracovný oblek až po šaty na večierok. Na cestách sa ale váš módny vkus trochu mení - nie je nič zvláštne, že si zbalíte " čerstvé " tričko na každý deň a vo finále zistíte, že ste si na týždennej dovolenke bez problémov vystačili s troma tričkami.
Podľa nedávneho prieskumu, ktorý usporiadal server Travelodge, sa dve tretiny cestovateľov z dovolenky vracia väčšinou so šiestimi nepoužitými kusmi oblečenia. Poučenie z toho teda vyplýva také, že naozaj nepotrebujete nové šaty na každý deň dovolenky. Stačí vybrať aspoň dvoje, ktoré sa hodia pre (takmer) každú príležitosť.

Nekúpiť si to, čo sa vám páči, hneď pri prvej príležitosti
V duchu si hovoríte, že je to pekné a určite sa sem ešte vrátite a kúpite si to. Prípadne, že v ďalšom obchode určite zoženiete niečo krajšie či lacnejšie. Ale nekúpite. A neskôr to určite budete ľutovať. Takže ak uvidíte niečo, čo sa vám zapáči, skrátka si to kúpte.

Neskontrolovať si nastavenia vášho telefónu pred cestou
A potom zistiť, že sa nedovoláte . Prípadne byť po návrate ohromený účtom za telefón.

Veriť popisu " blízko centra mesta "
S popisom "v blízkosti mestského centra" sa to má podobne ako s Bibliou - tiež je otvorený množstvu interpretácií. Ľahko tak môžete vo finále peniaze, ktoré ste ušetrili tým, že ste miesto hotela v centre mesta zvolili ten v jeho blízkosti, minúť za taxík alebo autobus.

Využívať "super" shuttle
Jazdu shuttle dodávkou, ktorá vás vyzdvihne na letisku a dopraví domov či do hotela, opisuje Adam Carolla vo svojej knihe " In Fifty Years We'll All Be Chicks " takto: "Shuttle je vôbec najhorší spôsob, ako ušetriť 20 dolárov. Cesta je o hodinu a pol dlhšia než akákoľvek cesta taxíkom. Máte nezávideniahodnú šancu, že vás vysadia ako posledného či ako prvého, a to zo spoločnosti ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť taxík alebo nemajú žiadnych priateľov ani príbuzných s autom a ktorí teraz vedia, kde bývate."

Neutiahnuť poriadne viečko šampónu
Malé cestovné fľaštičky so šampónom či sprchovacím gélom majú určite svoje výhody. Až do chvíle, kedy ich pred uložením do kufra poriadne neutiahnete a ich obsah skončí vyliaty vo vašom kufri.

Myslieť si, že poznáte perfektný čas na rezerváciu letenky
Správne načasovať kúpu letenky je skrátka umenie. Podľa serveru Travelers Today je najlepší čas na kúpu letenky v predstihu 21 dní pre domáce lety a 34 dní pre medzinárodné lety. Naproti tomu analýza CheapAir.com z roku 2012 uvádza, že v priemere najlacnejšie vás vyjde letenka, keď ju zakúpite 49 dní pred cestou.
Texas A & M University zas tvrdí, že jednoducho najlepšie dni na nákup letenky sú soboty a nedele, kedy môžete nájsť množstvo zliav. Zdá sa, že žiadne zlaté pravidlo pri kúpe leteniek neexistuje.

Príliš tlačiť pri zjednávaní
Byť hrubý pri zjednávaní je najjednoduchší spôsob, ako si vyslúžiť nevôľu miestnych. Iste , v mnohých krajinách je zjednávanie pri nákupoch doslova vyžadované, ale nikdy netlačte príliš na pílu - nemá cenu vyvolávať konflikt kvôli pár desiatkam centov.

Nevymeniť si peniaze už na letisku
Cestovateľská múdrosť nám väčšinou velí vymeniť peniaze až v zmenárni v meste, kde sú lepšie kurzy ako v zmenárňach na letisku .
Väčšinou to tak je, ale rozdiely v kurzoch nie sú až tak citeľné vzhľadom k tomu, aké martýrium pre vás bez eura (dolára, jüanu atď ) bude znamenať dopraviť sa do mesta a nájsť zmenáreň s nadžganým ruksakom na chrbte .

Podceniť peklo, ktorým je Heathrow
Skúsený cestovateľ si ľahko môže hovoriť, že už ho žiadne letisko na svete predsa nerozhodí . Kilometre a kilometre terminálov, ktoré veľmi pravdepodobne budete musieť prekonať, aby ste sa dostali na správne miesto, a predlhé fronty pri bezpečnostných kontrolách na londýnskom Heathrow nejedného cestovateľa premenia vo vyčerpaného utečenca, kým sa vôbec dostane do lietadla. Aj keď sa na Heathrow dostanete ešte skôr než v obvyklom predstihu dvoch hodín pred letom, nezaručí vám to hladký priebeh.

Kúpiť si lacné "žabky"
Keď ich pred cestou kupujete, hovoríte si: "Veď ich budem nosiť len týždeň, to vydržia, nemá cenu utrácať." Že ste mali dať prednosť kvalite pred cenou spoznáte väčšinou už pri prvej dlhšej prechádzke.

Báť sa pouličného jedla
Črevné ťažkosti sú nočnou morou väčšiny cestovateľov, ale odísť do Thajska alebo do Mexika a neochutnať nič z miestnej kuchyne? Verte, že miestni nemajú o nič radšej črevné ťažkosti ako vy. Vždy sa riaďte tým, koľko miestnych sa v kantíne či vo fronte pred stánkom zdržiava, a bude to v poriadku. Pamätajte si, že šťastie praje odvážnym, a aj keby ste sa vyhýbali všetkému pouličnému jedlu a stravovali sa len v päťhviezdičkových reštauráciách, od črevných ťažkostí vás to nemusí uchrániť.

Kúpiť si bubon prvý deň vášho trojmesačného putovania po Ázii
V tomto prípade neplatí predchádzajúce pravidlo o tom, že keď sa vám niečo páči, máte si to kúpiť hneď, pretože potom už sa pre to nevrátite. Skôr ako predposledný deň cesty si nekupujte nič, čo nie je možné pohodlne uložiť do vašej batožiny. Poprípade, čo vám ju zaťaží o ďalšie dve kilá .

Prílišná dôvera v knižného sprievodcu
Sprievodcovia sú skvelým pomocníkom a používame ich všetci. Ale spoliehať sa len informácie obsiahnuté v knižnom sprievodcovi nie je úplne šťastný nápad – hlavne čo sa týka dopravných spojení. Kým začnete nadávať, že ten a ten autobus nejde tam a tam, skontrolujte si najprv dátum vydania vášho sprievodcu.

Nezaplatiť si plné cestovné poistenie
Tiež si vždy pred cestou prechádzate kolónky cestovného poistenia a váhate s tým, aké zaškrtnúť, aby vás poistenie stálo čo najmenej? Keď už ste boli ochotní zaplatiť niekoľko stoviek eur za letenku, pár eur navyše za poistenie vašej peňaženke už neublíži. Riaďte sa heslom vašich matiek, ktoré vždy tvrdia, že nikdy neviete, čo sa môže stať ... a dávajte na seba pozor .

Obsesívne fotografovanie
Je jasné, že si z ciest chcete uchovať čo najviac spomienok. Ale čoho je veľa, toho je príliš. Verte, že ani vy, nieto vaši priatelia - ba ani rodina - nebudú mať čas ani chuť prezerať si dvetisíc fotiek, z ktorých naozaj hodnotných je asi tak päťdesiat.

Neskontrolovať požiadavky príslušnej krajiny na víza
Nikdy si nezabudnite zistiť, aké sú konkrétne podmienky vstupu do vašej cieľovej destinácie. Bez patričných dokumentov by pre vás cesta mohla ľahko skončiť ešte pred vstupom do lietadla.

Zájsť na víkend do Berlína
Myslieť si, že za víkend preskúmate Berlín, ktorý svojou rozlohou predčí aj New York, je bláznovstvo. Ani týždeň by vám nestačil k objavovaniu všetkých lákadiel tejto nemeckej metropoly.

Používať kreditnú kartu na výber hotovosti
Vyberanie peňazí z bankomatov v zahraničí patrí vôbec k tým najdrahším finančným úkonom na cestách. Rovnako ako u ostatných aspektov cestovania, aj u finančnej stránky sa oplatí aspoň predbežný plán, aby ste sa každý druhý deň nemuseli uchyľovať k výberu hotovosti.

Nevytlačiť si potvrdenie hotelovej rezervácie
Iste, máte inteligentný telefón aj notebook, ale to vám nutne nezaručí prístup k internetu. Navyše stačí, aby sa mobil či notebook vybil, a vy si razom uvedomíte, že nemáte ani potuchy, ako sa hotel volá, nieto, akú má adresu. A nechcené dobrodružstvo sa môže začať.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ochrana podnikania pre malé a stredné podniky
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:39