StoryEditor

Cesta do minulosti. Pozrite si unikátne zábery, ktoré vám ukážu svet pred 100 rokmi

18.08.2015, 18:39
Autor:
luc, tasrluc, tasr
Vzducholode nad Seinou či pláže v Acapulcu, keď tam ešte nestáli vežiaky. Desaťtisíce historických záberov zozbierali do digitálneho archívu.

Milujete, či dokonca zbierate staré pohľadnice? Radi by ste sa pozreli akými pozdravmi pred desiatkami rokov tešili dovolenkujúci svojich blízkych? 75-tisíc historických pohľadníc z celého sveta - presne toľko unikátnych obrázkov aktuálne ponúka on-line nový digitálny archív rakúskej národnej knižnice.

Je medzi nimi napríklad pohľadnica zo vzducholodí, vyfotografovaná nad Seinou v Paríži v roku 1908, s plážou v Acapulcu z roku 1936, keď tam ešte nestáli vežiaky, či s parníkmi v Hongkongu, urobená pred rokom 1905, približuje agentúra DPA. Nech sa páči, kochajte sa.

Pozrite si náš výber naprieč celým svetom:

Výberom a zoskenovaním pohľadníc z vyše 800-tisícovej zbierky vytvorili zamestnanci viedenskej knižnice počas uplynulých dvoch rokov tzv. databázu AKON. Pohľadnice následne umiestnili na mape sveta, kde ich užívatelia nájdu, keď na príslušné miesta kliknú.

Jednotlivé pohľadnice si možno stiahnuť cez tlačidlo zdieľania, ktoré je spojené s niekoľkými sociálnymi a obrázkovými platformami. Pre vytvorenie ozajstnej nostalgickej skúsenosti existuje možnosť za poplatok poslať vytlačenú verziu pohľadnice.

Mnohé zo snímok v digitálnom archíve AKON pochádzajú z prvých 30 rokov 19. storočia, ktoré bolo obdobím vrcholného rozkvetu pohľadníc, uviedol pre DPA Jan Mokre, vedúci knižničného oddelenia máp. "Ľudia po nich šaleli a zbierali ich," povedal.

V čase, keď ešte neexistovali sociálne médiá, umožňovali pohľadnice ľudom šíriť po svete snímky obľúbených cestovných cieľov, najnovších architektonických počinov a súčasných udalostí po svete. Databáza AKON preto zahŕňa pohľadnice, na ktorých sa Parížania počas veľkej povodne v roku 1910 plavia zatopenými ulicami, alebo hromadu trosiek z Benátok, kde sa v roku 1902 zrútila samostatne stojaca zvonica na Námestí sv. Marka.

Mokre povedal, že sa so svojím tímom rozhodli vytvoriť databázu AKON, keď sedeli na obrovskej zbierke pohľadníc a nevedeli, ako ju sprístupniť ľuďom. "Museli prísť k nám do knižnice a požiadať o sprístupnenie pohľadníc na čítačke," vysvetlil.

V ďalších mesiacoch plánuje národná knižnica spustiť mobilnú aplikáciu, ktorá bude ponúkať historické pohľadnice turistom v závislosti od miesta, kde sa budú práve nachádzať. Uvedená webová stránka i plánovaná aplikácia sú v súčasnosti iba v nemčine, ale hľadanie v mape je intuitívne.

01 - Modified: 2007-08-23 20:50:25 - Feat.: 0 - Title: Nicolas Sarkozy mení Francúzsko
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:14