StoryEditor

Od špiónov k milencom. Pozrite si zabudnuté hraničné priechody

15.03.2015, 23:00
Autor:
stlstl
Španielsky fotograf Ignacio Evangelista zachytáva v projekte After Schengen opustené miesta v pohraničí.

Ešte pred niekoľkými rokmi sme na ceste po Európe potrebovali pas a prekročenie hraníc znamenalo neraz vyčkávanie v dlhých radoch na pečiatku. Dnes vám stačí občiansky preukaz a presvišťanie cez hranice si často ani nevšimnete. Pripomienkou časov  „pred Schengenom“ sú už len chátrajúce budovy niekdajších hraničných priechodov.

Práve ony zaujali španielskeho fotografa Ignacia Evangelistu, ktorý už niekoľko rokov v rámci projektu After Schengen dokumentuje tieto pozostatky rozdelenej Európy. 

„Neviem pred koľkými rokmi, ale už veľmi dávno ma priťahovali miesta, kde sa stretáva prírodné a umelé prostredie. Najmä ak je výsledkom tohto stretnutia tak trochu konflikt,“ povedal Evangelista pre CNN. Cestovanie ho podľa jeho slov fascinovalo odmalička, ako mladý precestoval Európu krížom-krážom vlakom. „Keď som kedysi šiel zo Španielska do Nemecka, prechádzal som troma krajinami a musel som mať pri sebe tri rôzne meny,“ spomína. Najväčším zážitkom vraj bola cesta z Talianska do Grécka cez ešte bývalú Juhosláviu. „Keď sme prešli cez hranice boli dve alebo tri hodiny ráno. Vlak zastavil, samozrejme, sme spali, dovnútra vtrhli traja vojaci. Boli veľmi agresívny, po všetkých kričali, bolo to ako v nejakom akčnom filme o špiónoch,“ hovorí Ignacio Evangelista.


Hraničný priechod Portalet medzi Španielskom a Francúzskom. Snímka: Ignacio Evangelista

Dnes je už všetko inak. V tejto súvislosti spomína inú príhodu, ktorá sa viaže práve s fotením opustených strážnych budov. Kým si na rakúsko-maďarskej hranici nastavoval fotoaparát, stal sa svedkom zaujímavého stretnutia. Z rakúskej strany prišlo auto, z ktorého vstúpil muž. Asi o dve minúty na to ho z maďarskej strany nasledovala žena. „Začali sa rozprávať a bozkávať. Po desiatich minútach sa zase každý pobral na svoju stranu hranice. A ja som si pomyslel, že pred Schengenom by tento pár nemal budúcnosť,“ hovorí fotograf.

Pripomeňme, že cesta za Európu bez hraníc sa začala podpisom takzvanej Schengenskej dohody 14. júna 1985. Z bezcolnej únie piatich štátov (Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Francúzsko) je dnes rozsiahly priestor, ktorý zahŕňa územie 26 štátov. 26. marca si zároveň pripomenieme dvadsiate výročie toho, ako táto dohoda vstúpila do platnosti.


Zdroj: cnn.comignacioevangelista.com

 

01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 03 - Modified: 2024-04-11 19:27:44 - Feat.: - Title: Španielsko vyhostí Bolívijčanov, ktorí prišli na lodi s falošnými vízami 04 - Modified: 2024-04-10 20:15:57 - Feat.: - Title: Tri vraždy a samovraždu v Španielsku vyšetrujú ako rodovo motivované násilie 05 - Modified: 2024-04-10 11:21:18 - Feat.: - Title: Neprimeraná reakcia Izraela predstavuje globálnu hrozbu, uznanie Palestíny je v záujme Európy, vraví Sánchez
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:48