StoryEditor

Tip na netradičný výlet: objavte živé múzeum v Kysihýbli

31.07.2015, 09:43
Autor:
apnapn
Banskoštiavnické arborétum bolo dlhé roky verejnosti neprístupné. Dnes doň môžete nazrieť aj vy.

Keď sa povie Banská Štiavnica, väčšine si predstaví starobylé mestečko, kde sa dá túlať malebnými uličkami, posedieť si v útulným kaviarňach či miestnom pivovare, alebo si pozrieť múzeum. Z okolitej prírody sa zas najväčšej pozornosti tešia tajchy.

A predsa si tunajšiu prírodu môžete vychutnať ešte iným spôsobom, o ktorom málokto vie. A pritom nemusíte „žhaviť“ bicykel či nohy k najbližšiemu tajchu (teda vodnej nádrži, ktorú kedysi kvôli pohonu strojov vybudovali tunajší baníci) alebo do útrob Štiavnických vrchov. Stačí, keď vyjdete kúsok za mesto.


O čom je reč? V podstate o akomsi živom múzeu. Arborétum v Kysihýbli kedysi slúžilo iba lesníkom, dnes si pôsobivú „zbierku“ drevín môžete pozrieť aj vy.  

Unikáty pri Štiavnici
Mnohí z nás ešte za školských čias povinne absolvovali exkurziu v arboréte v Tesárskych Mlyňanoch. Tým sa pre nás téma špecializovaných botanických záhrad skončila. Na Slovensku však nájdeme arborét oveľa viac. A práve to v Kysihýbli má viacero unikátov. Po už spomínaných Mlyňanoch je totiž druhé najstaršie a aj druhé najväčšie u nás.

Že ste o ňom toho veľa nepočuli? Nezúfajte. Dlhé roky totiž bolo verejnosti neprístupné a slúžilo najmä na výučbu lesníkov. „Vybudovali ho odchovanci Banskoštiavnickej baníckej a lesníckej akadémie, založenej Máriou Teréziou v rokoch 1900 až 1913,“ hovorí Eva Machanská z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktoré arborétum spravuje.

Jeho špecialitou hneď od začiatku bolo, že cudzokrajné dreviny vysadili ojedinelým spôsobom. V skupinkách na štvorcoch s veľkosťou pätnásť krát pätnásť metrov. „Malo im to pomôcť prispôsobiť sa tunajším prírodným podmienkam,“ vysvetľuje Machanská. Znamená to, že aj dnes nájdete v takýchto skupinkách vždy len jeden konkrétny druh.

Sekvoje aj azalky
Prečo sa teda oplatí do Štiavnice prísť? Napríklad kvôli obrovským sekvojám a smrekom, veľkému množstvu rôznych „listnáčov“ či farebným rododendronom a azalkám. A hlavne kvôli tichu a pohode, ktoré z tohto miesta sálajú. Alebo kvôli takzvanej fenologickej záhrade.

Za týmto na pohľad zložitým názvom sa skrýva náuka, ktorá skúma vzťahy medzi rastovými fázami rastlín a prejavmi počasia. Na vybraných stromoch tu tak už storočie sledujú, kedy kvitnú, vyženú prvé listy či zarodia v našich, teda pre mnohé stromy cudzích, podmienkach.


Oddýchnite si pod mamuťou sekvojou

Keď už budete v Banskej Štiavnici, určite neobíďte botanickú záhradu priamo v meste. Podobne ako arborétum v Kysihýbli ho založili študenti tunajšej Baníckej (a neskôr aj lesníckej) akadémie. Tá bola v čase svojho otvorenia v roku 1762 prvou univerzitou svojho druhu na svete. Treba povedať, že prostredie na štúdium mali naozaj kráľovské. Monumentálne budovy učilišťa a univerzity obklopuje krásna záhrada plná vzácnych rastlín vrátane sekvojí či japonských cédrov. Prechádzkou v záhrade strávite príjemnú polhodinku (no pokojne aj viac), ktorá dobre padne najmä v horúcich dňoch. Dostanete sa do nej zadarmo denne okrem nedele a pondelka od ôsmej ráno do ôsmej večer.  


Nielen cez prázdniny
Hoci pôvodne tu lesníci v prvom rade pozorovali, ktoré z dovezených drevín by sa mohli takpovediac uchytiť u nás, v posledných rokoch sa v arboréte okrem odborníkov čoraz častejšie prechádzajú aj laickí návštevníci. „Tento rok je arborétum prvýkrát verejnosti prístupné práve v letných mesiacoch,“ upozorňuje Eva Machanská.

Ak si ho chcete pozrieť aj vy, máte možnosť od utorka do soboty od ôsmej ráno do tretej popoludní. Pokiaľ by ste si chceli urobiť nedeľný výlet, treba návštevu vopred ohlásiť. Vzácnymi zbierkami rastlín vás vždy niekto prevedie. Vstupné sú dve eurá pre dospelých a jedno euro pre deti či študentov. A ak by ste to do Štiavnice cez prázdniny predsa len nestihli, prehliadku si dohodnete pokojne aj na jeseň.

 

01 - Modified: 2007-08-08 08:41:00 - Feat.: 0 - Title: Začína sa projekt na zlepšenie starostlivosti o závislých
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:17