StoryEditor

Stačí vám sto eur. A môžete ísť na miesto, kde bol aj pápež

22.07.2014, 15:05
Dokážeme vám, že urobiť si výlet po Slovensku do sto eur je možné. Zájdite na Spiš.

Vedeli ste, že takmer pred desiatimi rokmi navštívil okolie Spišu, Levoče a Popradu aj pápež Ján Pavol II.? V dnešnej časti seriálu portálu HNporadna.sk vám ukážeme, ako sa dá stráviť celý deň pod Tatrami za necelých sto eur.

Spišský hrad. Snímka: Wikipedia.org

1. Kadiaľ a za koľko

Cesta autom z Bratislavy do Levoče (smer Nitra, Zvolen, Banská Bystrica, Poprad)

Dĺžka trasy: 355 km

Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 37,60 eura

Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 28,90 eura


Cesta autom z Košíc do Levoče (smer Prešov)

Dĺžka trasy: 90 km

Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 9,50 eura

Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 7,30 eura


Cesta autobusom

z Bratislavy do Levoče: do 20 eur

z Košíc do Levoče: asi 5 eura

2. Čo sa oplatí vidieť

Mesto Levoča, ktorá leží neďaleko Popradu, patrí od roku 2009 do zoznamu svetového kultúrneho dedičtva UNESCO. Okrem historických budov ako Obchodný dom, Evanjelický kostol, Mestské divadlo či Veľký župný dom nevynechajte ani Baziliku Panny Márie, ktorá je dominantou mesta. Mariánska hora je jedno z najstarších a najvýznamnejších pútnických miest na Slovensku. HN vám prináša ďalšie tipy, ktoré by ste v Levoči či v jej okolí nemali vynechať:

Chrám sv. Jakuba - patrí medzi najväčšie gotické chrámy na Slovensku a okrem iného sa v interiéri nachádza aj 18 metrov vysoký oltár, ktorý vyrobil rezbár Majster Pavol. Vstupné: 2 eurá (dospelí) a 1 euro (dieťa).

Levočská radnica - budova prežila niekoľko požiarov, na poschodí je expozícia Spišské múzeum. Ak pôjdete okolo, nezabudnite sa pozrieť aj na Klietku hanby, ktorá od roku 1933 stojí pred radnicou. Vstupné (expozícia Spišské múzeum): 3,50 eura

Klietka hanby. Snímka: Wikipedia.org

Oltár Majstra Pavla v Chráme sv. Jakuba. Snímka: Wikipedia.org

Spišský hrad - spolu so Spišskou Kapitulou patrí taktiež do zoznamu UNESCO. Nachádza sa približne 18 km od Levoče, pri malej dedinke Žehra. Jeho celková rozloha má približne 40-tisíc metrov štvorcových a je rozdelený na horný hrad a tri samostatné predhradia. Okrem prehliadky samotného hradu sa môžete zúčastniť aj podujatí ako Tajomné noci na Spišskom hrade (každú letnú sobotu od 20.30 hod.) alebo Letné podujatia na Spišskom hrade (každý letný piatok), ktorých súčasťou sú rôzne hrané scény, ochutnávky hradnej kuchyne či divadelné predstavenia.

Vstupné do celého hradu, v cene je prehliadka so sprievodcom: 5 eur (dospelí) a 3 eurá (dieťa)

Vstupné na stredné a dolné nádvorie: 3 eurá (dospelí) a 2 eurá (deti a študenti)

Spišská Kapitula - v súčasnosti v nej sídli spišský biskup a je centrom spišskej diecézy. Označujú ju aj ako malý slovenský Vatikán. Vstupné: 2 eurá (dospelí) a 1 euro (dieťa)

Spišská Kapitula - takmer pred desiatimi rokmi ju navštívil aj pápež Ján Pavol II. Snímka: Archív HN

3. Kde môžete bývať

Priemerné ceny za osobu na jednu noc sa pohybujú okolo 20 eur. Možností na ubytovanie je hneď niekoľko - okrem hotelov v Levoči môžete noc stráviť aj v niekoľkých chatách či penziónoch pod hradom.

  • Penzión Podzámok (Spišské Podhradie): 17 eur za noc (dve osoby)
  • Hotel u Leva (Levoča): za noc 43 eur (pre dve osoby)
  • Hotel Stela (Levoča): za noc 45 eur (pre dve osoby)
  • Hotel Arkada (Levoča): za noc 41 eur (pre dve osoby)
  • Penzión Oáza (Levoča): 26 eur za noc (pre dve osoby)

4. Čo je lacné a stojí za to

Okrem historických pamiatok stojí za zmienku jednoznačne možnosť turistiky - či už peši alebo na bicykloch - po okolí Levoče. Na výber máte hneď niekoľko alternatív - napríklad pešia turistika po trase v juhozápadnej časti Levočských vrchov. 

Ďalšou variantou, ako niečo zažiť, je medzinárodný kultúrny festival Dni Majstra Pavla - koná sa každý rok a trvá od júla do konca augusta. V rámci festivalu sú v historických budovách (Mestské divadlo či Radnica) rôzne výstavy či podujatia. Väčšinou je vstupné zadarmo, na niektorých si zas niečo priplatíte. Dokopy si nechajte rezervu aspoň 10 eur, záleží od dňa a typu podujatia, ktoré počas festivalu navštívite.

A ak by vám história v podobe Spišského hradu nestačila, môžete zájsť aj do neďalekého Kostola Ducha Svätého v Žehre, ktorý patrí taktiež do zoznamu UNESCO. Vstupné sa pohybuje od 1 eura (deti) do 1,70 eura (dospelí). Za zmienku stojí tiež chránená prírodná rezervácia Dreveník - ide najväčšie travertínové územie na Slovensku s bizarnými skalnými útvarmi, so zvyškami hradiska. V jeho svahoch sa nachádzajú tri jaskyne. Ďalšie chránené travertínové územie Sivá Brada sa nachádza smerom na Levoču.

Pohľad na mesto Levoča. Snímka: Wikipedia.org

5. Stovka? Ešte vám ostane

Príklad cesty z Bratislavy:

  • Doprava: 37,60 eura (spiatočná cesta, dve osoby v aute)
  • Ubytovanie: 21,50 eura (Hotel u Leva)
  • Atrakcie: 27,20 eur

Spolu: cca 86,30 eura (bez ďalších výdavkov)

Príklad cesty z Košíc:

  • Doprava: 9,50 eura (spiatočná cesta, dve osoby v aute)
  • Ubytovanie: 21,50 eura (Hotel u Leva)
  • Atrakcie: 27,20 eur

Spolu: cca 58,20 eura (bez ďalších výdavkov)


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

01 - Modified: 2006-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruská hviezda utiekla do zámoria
01 - Modified: 2024-04-19 08:30:13 - Feat.: - Title: Súťaž na zhotoviteľa obnovy Spišského hradu sa musí zopakovať. Úspešný uchádzač nedodal potrebné dokumenty 02 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 03 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 05 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:38