StoryEditor

Vylievanie vody z okna či pálenie zlých zážitkov. Takto sa slávi Nový rok vo svete

31.12.2014, 11:20
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Polnočná polievka u nás, plážové šantenie v Brazílii či boj o alkohol v indických mestách. A čo napríklad vylievanie vody z okna či spálenie najhorších zážitkov minulého roka v kachliach? Oslavy Nového roka sú vo svete rôzne.
    
Dáni vylezú na stoličku a s úderom polnoci skočia do Nového roka. Škóti si oblečú svoj tradičný kilt, posilnia sa niekoľkými pohármi vyzretej škótskej single malt whisky a potom vyrazia na slávnosť Hogmanay, ktorá sa drží už od dôb Vikingov. Najväčšia oslava prebieha už tradične v centre Edinburghu, kde sa schádzajú státisíce ľudí a oslavuje sa za hojného popíjania "vody života" až do rána - pred dvadsiatimi rokmi sa tunajšej slávnosti Hogmanay zúčastnilo neuveriteľných 400-tisíc ľudí.

Pije sa, čo tečie
Ako polnočný prípitok sa vo väčšine krajín pije šumivé víno, a to buď pravé šampanské, alebo obyčajnejší sekt. Ale napríklad v Indii sa pije všetko, čo tečie, respektíve čo sa vám podarí kúpiť, pretože predaj alkoholických nápojov je tu značne obmedzený. "Minuloročný Silvester som trávila v Kóčine, kde bola otvorená jediná predajňa alkoholu, takže prebojovať sa k okienku bola takmer nadľudská úloha. A čo pijú Indovia na Silvestra najviac? Domácu indickú brandy," spomína Linda Antony a pridáva ešte indický silvestrovský zvyk, ktorým je polnočné pálenie Santa Clausa. Netradičný silvestrovský zvyk majú tiež obyvatelia čílskeho mesta Talca. Po omši sa ľudia vydajú na cintorín, kde oslavujú príchod Nového roka spoločne s mŕtvymi.

Všetci na pláž
V Brazílii pripadá koniec roka na polovicu leta a tak sa oslavuje celá noc na pláži. "U nás v Rio de Janiero chodia ľudia na pláž, napríklad len na slávnej Copacabana beach sa zíde okolo dvoch miliónov ľudí, ktorí si o polnoci otvoria fľašu sektu a potom sa pozerajú na veľkolepý ohňostroj," opisuje priebeh slávnostnej noci miestny novinár Eduardo Maia s tým, že každé brazílske mesto organizuje ohňostroj, ale ten v Riu je vraj najkrajší. "Máme veľa afrických tradícií a takmer všetci sú oblečení v bielom, lebo sa verí, že biela farba prinesie šťastie do ďalšieho roka," dopĺňa Eduardo a pripomína, že Brazílčania sú značne temperamentný a podobné oslavy milujú. A pridáva ešte jeden zvyk. Presne o polnoci všetci Brazílčania s pohárom v ruke trikrát poskočia na pravej nohe, to aby mali v ďalšom roku šťastie.

Minúta tmy
Naproti tomu Kanaďania Silvester vonku v uliciach takmer neoslavujú, väčšinou sú u priateľov, urobia si dobré jedlo, otvoria šampanské a po polnoci idú spať. "Moc nepijú, vonku sa neoslavuje a hlavne tu nebýva žiadny ľudový ohňostroj. Ani delobuchy sa bežne nedajú kúpiť, a ak by ich niekto zohnal, musí si tiež zaobstarať certifikát k ich púšťaniu. V Kanade sú veľa zviazaní najrôznejšími pravidlami a veľa vecí sa tu jednoducho nerobí," vysvetľuje Klára Krasulová, ktorá v krajine javorového listu žije a pracuje už niekoľko rokov. Zaujímavý zvyk majú naopak v Grécku, kde chvíľku pred polnocou zhasnú vo všetkých bytoch svetlá a celé mestá sa tak ponorí na pár sekúnd do tmy. Potom sa odpočítavajú posledné sekundy roka, načo sa znovu rozsvieti a všade začnú vybuchovať delobuchy.


Na obľúbené oslavy konca roka chodia ľudia aj do Thajska.


Spáľte zoznam problémov
Zaujímavý silvestrovský zvyk majú Mexičania, ktorí na úplnom konci roka napchávajú guličky hroznového vína. Pre každého je pripravený tucet guličiek, ktoré by mal človek jesť vždy s úderom zvonu posledného polnočného zvonenia. A pri každej guľôčke by mal myslieť na nejaké prianie, ktoré chce v nadchádzajúcom roku splniť. K Novému roku sa viaže tiež farebná dekorácia domovov, lebo tam, kde chcú zlepšiť potrebné zdravie, volia bielu výzdobu, tam, kde túžia po zlepšení ekonomickej situácie, ladia dekoráciu do zelena, zatiaľ čo červená farba patrí láske. A ešte jeden zvyk patrí k mexickej silvestrovskej tradícii. Ľudia si spisujú zoznam všetkých zlých zážitkov, ktoré ich v končiacom roku trápili, a ten tesne pred polnocou hodia do ohňa, aby sa negatívna energia neprenášala do nového roka.

V hlavnej úlohe rum
Nepekných spomienok z práve uplynulého roka sa symbolicky zbavujú tiež Kubánci, ktorí úderom polnoci vylievajú vedro vody z okien či z dverí, aby sa symbolicky očistili od minulosti a zbavili sa zlých duchov, takže sa príliš neodporúča chodiť tesne po polnoci po ulici. Naopak podobne ako Mexičania potrebujú dvanásť guličiek hroznového vína, ktoré napichujú na špajdlu a pridávajú do pohára s vínom (ide o starý španielsky zvyk), aj keď oveľa častejšie pijú počas silvestrovskej noci svoje preslávené koktaily s karibským rumom, nech už je to mojito, cuba libre či daiquiri.

Polnočná kapustnica
A napríklad u nás je zvykom jesť po polnoci slávnu polievku kapustnicu, ktorá je skvelým životabudičom a povzbudí k ďalším oslavám. Podáva sa zvyčajne okolo jednej či druhej ráno. "Raz sme na Silvestra pripravili ochutnávku rôznych druhov kapustnice, pretože existujú desiatky receptov," rozpráva Ivica Augustínová. Tradičné kulinárske pravidlá dodržiavajú aj Rusi, kde na slávnostnom stole nesmie chýbať kaviár a šampanské, teda samozrejme u tých, ktorí si to môžu finančne dovoliť, a potom tiež dva druhy šalátov: šalát Olivier, pripravený zo zemiakov, hrášku, mrkvy, vajec a kuracieho mäsa a potom šalát pripravený z nakladaných sleďov.

Libor Budinský, idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-05 08:45:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfa automobilky Hyundai odsúdili na tri roky za spreneveru
01 - Modified: 2024-01-03 13:36:17 - Feat.: - Title: Neuveriteľná rarita. Dvojčatá v Chorvátsku sa narodili na prelome rokov, každé z nich tak má iný rok narodenia 02 - Modified: 2024-01-01 22:57:20 - Feat.: - Title: Počas novoročného ohňostroja v Dánsku uniesli dve deti, ich otca napadli a zbili 03 - Modified: 2024-01-01 14:18:00 - Feat.: - Title: Polícia v Holandsku pri silvestrovských výtržnostiach zadržala 200 ľudí 04 - Modified: 2024-01-01 13:25:00 - Feat.: - Title: Po novoročných oslavách vo Francúzsku hlásia menej podpálených áut než vlani 05 - Modified: 2024-01-01 10:49:48 - Feat.: - Title: V košickej nemocnici počas silvestrovskej noci riešili vážne zranenia pyrotechnikou
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:45