StoryEditor

Plánujete cestu do Ázie? Oplatí sa vám obísť cestovku

22.04.2015, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Niekedy sa cestovka oplatí, inokedy zase nie. Pri cestách do Ázie však služby cestovných kancelárií môžu cestu predražiť na dvojnásobok až trojnásobok oproti tomu, čo platia nezávislí cestovatelia. Ukážeme si to na konkrétnom príklade Barmy, dnes veľmi módnej destinácii juhovýchodnej Ázie.

V ponuke cestoviek sme našli "veľkú" cestu Barmou, kedy za 11 celých dní (s cestou z Prahy 15 dní) zaplatíte vrátane letenky 2550 eur. Naopak nezávislých cestovateľov Petru a Martina, ktorí sa práve z Barmy vrátili, vyšli tri týždne 1280 eur. Cena je vrátane leteniek (spiatočná stála 730 eur na osobu) a všetkých poplatkov. Navyše suma pri cestovke je bez výdavkov za obedy, večere a nápoje, zatiaľ čo druhá cena batôžkárov už obsahuje všetky útraty, vrátane desiatok dolárov utratených za pivo Myanmar.


Snímky: Jan Stach pre idnes.cz

Chcem jeden deň naviac
Cesta s cestovkou má mnoho výhod a samozrejme tiež nevýhod. Klient sa nemusí o nič starať, väčšinou sa nedostane do žiadnych problémov, všetko má zariadené. Cestovanie je tak oveľa pohodlnejšie a príjemnejšie. Tienistou stránkou je skutočnosť, že v mnohých prípadoch takmer nespozná realitu danej krajiny, pretože sa viacmenej vyhne kontaktu s miestnymi pri riešení najrôznejších situácií.

Spozná samozrejme najkrajšie miesta v krajine, ktoré však sú väčšinou už značne turistické a nemôže ich porovnať so životom v zapadnutých dedinách či mestečkách, kde ešte vládne pôvodná atmosféra. Rovnako tak nemá možnosť zostať tam, kde sa mu páči alebo si urýchliť návštevu miesta, ktoré ho príliš nezaujalo. Navyše sa často cestuje tzv. japonským spôsobom: vystúpiť, prezrieť, nastúpiť do mikrobusu a ide sa ďalej. Kým batôžkar si napríklad v Bagane požičia na dva dni motorku a prejde si všetko na vlastnú päsť. A nazbiera oveľa viac zážitkov.

Plynulá angličtina? Nie je potrebné
Napriek tomu jazdia s cestovkami tisíce ľudí, ktorí sa stále boja cestovať na vlastnú päsť. Dôvodov je niekoľko, pričom ten najzásadnejší je, že nevedia dostatočne anglicky. Napríklad v Barme to však príliš nevadí, pretože anglicky tam nevie nikto a na dohovorenie sa stačí slovná zásoba zhruba päťdesiatich slov. "Keď som v krčme požiadal o účet slovami the bill please, zostal na mňa čašník udivene zízať. Až keď som urobil známy pohyb prstami, došlo mu, čo chcem," spomína Martin Zach, ktorý Barmu tento rok navštívil. A rovnako tak to funguje pri objednávke jedla - angličtina je na nič, musíte si na to ukázať.




Ďalšími dôvodmi sú obavy pred najrôznejšími komplikáciami. Ako zohnať hotel, ako sa dostať z miesta na miesto. Lenže ázijské krajiny urobili obrovský pokrok a civilizácia tu funguje viacmenej na európskej úrovni. Hotel si môžete rezervovať cez internet a ani s dopravou už nie sú žiadne väčšie problémy. "Skôr sme sa potulovali na stanicu, hľadali zložito spoj tam a tam, dnes už to funguje inak, väčšinou si môžete priamo v hoteli alebo v nejakej miestnej agentúre kúpiť lístok na autobus, takže vás prídu vyzdvihnúť priamo do hotela a je to bez starostí. Samozrejme zaplatíte o dolár či dva viac, ale to by stála rovnako motorikša na stanici," vysvetľuje cestovateľka Jana Tichá s tým, že tento systém funguje v mnohých ázijských krajinách vrátane Barmy.

Klienti využívajúci služby cestoviek sa tiež domnievajú, že cestovka ich ochráni od najrôznejších problémov, napríklad od zažívacích ťažkostí, ale to je tiež omyl, lebo k relatívne bežnej otrave jedlom môže v juhovýchodnej Ázii dôjsť kdekoľvek. Kamenné reštaurácie sú navyše svojim spôsobom ešte nebezpečnejšie ako strava na ulici, lebo tam všetko vidíte, zatiaľ čo do kuchyne vás väčšinou nepustia. "Raz som v Káthmandu dostal otravu po večeri v odporúčanej turistickej reštaurácii, zatiaľ čo v Barme som jedol tri týždne na ulici a v miestnych krčmičkách a všetko bolo v poriadku," rozpráva Martin Zach s tým, že dôležitejšie je dodržiavať základné hygienické pravidlá a riadiť sa zdravým rozumom.

Koľko tam čo stojí?
Ale poďme sa vrátiť k cenám. Aký je rozpočet nezávislého cestovateľov pre cestu do Barmy? Ceny za lacné hotely sa pohybujú od 20 do 30 dolárov (1 dolár = 0,93 eura, pozn.red) za dvojposteľovú izby s raňajkami, čo znamená 10 - 15 dolárov na osobu. Za  ďalšie jedlo počas dňa zaplatíte zhruba 3 - 5 dolárov, voda na celý deň vyjde na dolár a pivo samozrejme podľa spotreby (fľaškové 0,6 litra takmer dva doláre).



Ďalšie výdavky predstavujú vstupy, ktoré v poslednom roku dosť zdraželi, napríklad turistická taxa za vstup do komplexu chrámu v Bagane vychádza 20 dolárov, na jazero Inle sa platí 10 dolárov. Vstupy do pamiatok sa pohybujú medzi 2 - 5 dolármi, lístky na autobusy na dlhé vzdialenosti stoja od 5 do 12 dolárov. Naši nezávislí cestovatelia mali denný rozpočet 30 dolárov. Ak by mal človek na cestu 2550 eur a odpočítal si cenu leteniek (730 eur), bude mať pri 11-dňovej ceste rozpočet na deň takmer 200 dolárov.

Jan Stach pre idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-12 10:09:00 - Feat.: 0 - Title: Pápež odcestoval zo Sao Paula do mesta Aparecida
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:32