StoryEditor

Vychutnajte si relax vo vírivke, z ktorej vidíte živú prírodu i končiare hôr

25.08.2014, 00:00
Snívate o skutočnom oddychu? Vkĺznite do vyhriatej vírivky v saunovom svete. Ako bonbónik máme 5 tipov najatraktívnejších wellness na Slovensku.

Ak si chcete užiť oddych vo vode, stačí si pozrieť slovenskú ponuku wellness. Najmä v poslednom období ich u nás vznikli desiatky.
Dobre si spomedzi nich vybrať však neznamená siahnuť po najlacnejšej ponuke. Naopak, odborníci upozorňujú, že za nejednou "výhodnou" ponukou vás môže čakať to, že vo vybranom hoteli nájdete jedinú vírivku bez akéhokoľvek kúpeľného zázemia. Pritom za kvalitným wellness sa skrýva nielen dobrá hygiena, čo by malo byť už samozrejmé, ale aj určitý počet procedúr, vyškolený personál či odborník, ktorý vám môže kedykoľvek poradiť. Práve v tomto dokážu uspokojiť aj najnáročnejšie želania najmä wellness v kúpeľných mestách. Nezaostávajú však ani iné lokality s termálnymi prameňmi alebo hotely uprostred hôr a skalnatých brál. Tie zas o to viac bodujú exotickými interiérmi a službami s orientálnou atmosférou alebo sa tam môžete pokochať výhľadom do lesa či na horské štíty rovno z vírivky.  Tu sú naše tipy.

1. Kúpele Rajecké Teplice: Saunový svet Aphrodite

Kúpele  ponúkajú komplex sáun a parných kúpeľov nachádzajúcich sa v atraktívnych, orientálne ladených priestoroch.

V komplexe sa nachádza klasická fínska sauna, tepidárium a exkluzívne parné kúpele. Príťažlivá architektúra, moderné technológie a produkty z prírodných esencií sú základmi pre blahodárne účinky.

Tepidárium má teplotu 36 – 38 stupňov a vlhkosť vzduchu 60 percent, poskytuje relaxáciu, regeneráciu a posilnenie imunity. Arabská sauna je eukalyptový parný kúpeľ s teplotou 44 - 45 stupňov a 100-percentnou vlhkosťou vzduchu. Meniaca sa hviezdna obloha poskytuje vhodné podmienky na psychickú relaxáciu. Soľná sauna poskytuje soľný parový kúpeľ má teplotu 44 – 45 stupňov a 100-percentnú vlhkosť vzduchu , ktorý vďaka soli z Mŕtveho mora pomáha nielen dýchaciemu ústrojenstvu. Soľné zvyšky na koži zabezpečujú prirodzené šúpanie kože a dezinfekciu kože. Bylinková sauna je parný kúpeľ s príjemnou vôňou čerstvých byliniek. Má blahodárne účinky hlavne na dýchacie cesty a uvoľnenie priedušiek. Mentolová sauna je kombinovaný parný kúpeľ s vôňami silíc mentolu s blahodárnymi účinkami na dýchanie, pohybové a nervové ústrojenstvo. Parný kúpeľ je doplnený tzv. „parným šokom" na zvýšené potenie. Fínska sauna umožňuje tradičný pobyt v horúcej saune s nízkou vlhkosťou vzduchu. Prináša celkové úvoľnenie svalom pohybového ústrojenstva. Relaxačná miestnosť je súčasťou Saunového sveta. Bude tam na vás pôsobiť príjemná teplota, relaxačná hudba a lôžko s dekou.

2. Podbanské Vysoké Tatry: Wellness v Grand hoteli Permon

Jeden z najväčších hotelov na Slovensku sa nachádza v osade Podbanské pod tatranským štítom Kriváň. V tomto rodinnom hoteli nájdete najväčšie wellness centrum na Slovensku.

K rozľahlému saunovému svetu pribudli len pred pár rokmi ďalšie atrakcie. Dnes pozostáva wellness raj z piatich častí: Saunový raj (Sauna Paradise), Vodný raj (Aqua Paradise), Detský raj (Kids' Paradise), Kúpeľný raj (Spa Paradise) a Raj krásy (Beauty Paradise).

Saunový raj je komplex 30 atrakcií na ploche 1430 m2, ide o najväčší saunový svet na Slovensku. Komplex sáun, vodných a parných kúpeľov ponúka výhradne prírodné látky. Nájdete tu prepojenie hydroterapie a aromaterapie, kde vyniknú protiklady chladu a tepla, čistého a vôňou nasýteného vzduchu, hry tvarov a farieb, ticha a hudby.

Hotel začal ako prvý u nás ponúkať aj saunové rituály, niekedy nazývané aj saunové ceremoniály (Sauna Show). Ide o spestrenie saunovania pod vedením skúseného saunéra, spája sa to s potieraním pokožky rôznymi telu prospešnými produktmi („pohladenie mora“, „ľadová 12-tka“, „zamatový zábal“ a „vitamínová bomba“).

V komplexe sa dá využiť hydroterapia, liečba vodou vo všetkých skupenstvách. Možno si tu vyskúšať parné kúpele, podvodnú masáž, perličkový kúpeľ, škótsku sprchu, masáž ľadom, striedanie horúcej a studenej vody alebo otužovanie v ľadovej vode. K dispozícii je aj aromaterapia, klasické, ale aj netradičné masáže (aroma masáž s peelingom, masáž bylinnými vrecúškami, jogurtová masáž, masáž pre tehotné, detská relaxačná masáž, havajská masáž či masáž bambusovými tyčami, morská terapia (telový píling s morskou soľou, zábal z morských rias, hrejivý zábal z morského bahna a rias či zábal z morského ílu, jemná masáž olejom), rašelinový obklad, čokoládový zábal, voskový či bahenný zábal a taktiež thajské masáže.

3. Tále Nízke Tatry: wellness v hoteli Partizán

Ponúka prírodné wellness centrum na ploche 1760 m2, kde je relaxačné zázemie s bazénom, detským bazénom, saunami a odpočivárňami. V objatí prírody tu nájdete cestu oddychu, vôňou naplnené priestory, ktoré pohladia oči, telo i dušu. Do priestorov je bezbariérový prístup.

Wellness centrum má panoramatické výhľady, je vybudované z kvalitných materiálov, ktoré umocnia zážitok. Napríklad pohľad na okolité hory uvidíte priamo z vírivky, či oddychovej miestnosti pri praskajúcom krbe alebo v lesnej saune môžete inhalovať vôňu ihličia. Deti môžu pobudnúť zase v detskej zóne.

Do klasických súčastí saunového sveta patrí: horúca sauna (90 stupňov), lesná sauna (60 stupňov), infra sauna, bylinková sauna alebo parný kúpeľ medzi píšťalami.

Je tu aj tradične rímske Laconium, ktoré dopomôže z tela vylúčiť škodlivé látky a „líščia nora“ s jazierkom sprostredkuje pocit panenskej prírody. K dispozícii sú aj parný rímsky kúpeľ, Kneippova cesta, panoramatická jacquzzi, ľadová triešť, zážitkové Iglu s rosou, dažďom a búrkou, ochladzovací bazénik s bralom, sedavý kúpeľ nôh, bystrinka a ľadové vedro, ale aj zážitkové sprchy.

Vo vital kútiku si dáte občerstvenie, v tepidáriu je krb a hojdacie ležadlá, je tu aj štrková pláž vykladaná vyhrievanými kamienkami a panoramatická relax zóna.

4. Poprad: Vitálny Svet  Aquacity

Ponúka sústavu 12 rôznych typov sáun, víriviek, solária, tepidária a snežnej jaskyne. Hostia, ktorí uprednostňujú klasiku, nájdu obrovskú keltskú saunu s centrálne umiestnenou pahrebou s pravým dreveným uhlím a teplotami sálania od 90 do 100 stupňov. Kvôli silnejšiemu zážitku sú tu relaxačné lavičky alebo tepidárium, kde sa telo ohreje na približne 38 stupňov.

Je tu aj lúka na opaľovanie – priestor udržiavaný pri teplote 28 stupňov, v ktorom sú inštalované špeciálne svetlá na strope na získanie bronzu. Zažiť tu môžete snežný raj, tropický a ľadový dážď, vodnú cestu, ľadový oceán, vírívú vaňu. 

Kryokomora slúži na ochladenie tela a používa kvapalný dusík pri teplotách 60 až 120 stupňov pod nulou. Kryoterapia pozitívne urýchľuje liečebný proces spojením celej škály faktorov.

5. Piešťany: Wellness v hoteli Balnea Esplanade

Ponúka svojim hosťom vodný a saunový svet ideálny pre relax a zdravotnú dovolenku.

Vnútorný a vonkajší bazén sú vzájomne prepojené a každý z nich má integrované rôznorodé vodné atrakcie:

  • jacuzzi
  • vodné ležadlá s tryskami
  • stenu s masážnymi tryskami
  • chŕlič

S vodným svetom je priamo spojený saunový svet s infra saunou, parným kúpeľom, fínskou saunou, soláriom, ochladzovacím bazénom a relax zónou s aqua barom Blanquet. Doprajte si pravý oddych v jedinečnom prostredí Kúpeľného ostrova.


Čo dnes nájdete v prílohe Leto s HN - Relax pre dvoch

10 tipov z najatraktívnejších wellness na Slovensku

Rady, podľa čoho si vybrať kvalitné relax centrum

Ako hodnotia odborníci úroveň wellness u nás

Architekt vysvetľuje, ako má vyzerať priestor určený na "vodný" oddych

             

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN. Alebo si môžete     jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Všetky tipy na top 10 wellness na Slovensku nájdete TU.

 

Prečítajte si aj:

Zažite Route 66 po európsky

Výlet v Rakúsku? Tieto miesta sú naj

10 tipov na splav pre tých, ktorí majú radi prírodu

01 - Modified: 2006-09-26 12:33:38 - Feat.: 0 - Title: Znížená DPH by podľa NBS mohla ohroziť euro
01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 03 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 04 - Modified: 2024-03-19 11:40:23 - Feat.: - Title: Kto predpisuje kúpeľnú liečbu, koľko stojí a čo všetko pokryjú celkové náklady? 05 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:10