StoryEditor

Objavte miesto, kam sa oplatí každý rok vrátiť

30.08.2015, 01:14

Tú krajinu poznáte zo slávnych talianskych i amerických filmov: vlniace sa kopce, vinice, olivové háje. Útle vysoké cyprusu lemujúce cesty i prašné cesty vedúce k osamoteným farmám, píše portál lidovky.cz. Pridajte k tomu cez deň ospalé stredoveké mestečká s typicky úzkymi uličkami, ktorá ožívajú najskôr po šiestej hodine popoludní, krásne pláže, famóznu kuchyňu a priateľských ľudí. Vitajte v Toskánsku, v kraji, kam sa pohodlne prepravíte za niekoľko hodín.

Keď sa spýtate miestnych i tých, ktorí sa do Toskánska prisťahovali len na chvíľu a už tu žijú niekoľko rokov, čo je na živote v tejto oblasti stredného Talianska najlepšie, všetci odpovedia v rovnakom duchu: je tu úplne všetko, čo robí človeka šťastným. Nič tu nechýba. Tento skoro až životný postoj potvrdzuje aj Nikol Štíbrová, predtým herečka, teraz novinárka, ktorá strávila rok štúdia na univerzite v Pise, v jednom z toskánskych centier.

"Je tu more, hory, slnko, mesta, kde to žije, odľahlé dediny, kam môžete len zablúdiť, pretože na mapách často ani nie sú, je tu super jedlo, skvelé víno a ľudia, po ktorých sa vám po návrate bude cnieť aj napriek tomu, že ste s nimi strávili čo len jediný večer na ich usadlosti. Každý si tu jednoducho nájde to, čo potrebuje, nezávisle na tom, v akej nálade sa ráno prebudí, " vysvetľuje Nikol, ktorá ale zároveň upozorňuje na jedno veľké nebezpečenstvo.

Podľa nej je totiž jedno, či do Toskánska prídete na víkend, mesiac, alebo rok. "Stále sa budete chcieť vracať, pretože vždy bude niečo, čo chcete ešte vidieť, prebádať alebo ochutnať. Táto láska nikdy neskončí, "varuje Nikol.

V Pise si dajte piadinu
Keď sa Nikol Štíbrová pred rokmi rozhodovala, kde rok štúdia v Taliansku strávi, vyberala medzi Rímom a Pisou. Nakoniec zvolila pokojnejší variant. V Pise žije niečo pod 100-tisíc obyvateľov, z toho skoro polovica z nich sú študenti miestnej univerzity. Cez leto ich síce nestretnete, ale zase ich nahrádzujú turisti. Ak však opomenieme najslávnejšie miesto - šikmú vežu - zas až také šialené to nie je.

V porovnaní s Rímom alebo Benátkami to platí stopercentne. Kto sa bez návštevy Torre Pendente (šikmej veže) a ďalších pamiatok na námestí Pizza dei Miracoli nezaobíde, urobí najlepšie, keď si na webe www.opapisa.it kúpi vstupenku online. Vďaka nej sa vyhne dlhým radom tých, ktorí si ju kupujú až na mieste.ň

"Pisa, rovnako ako asi všetky podobné talianske mestá, ožíva až večer. Ulice a námestíčka plné mladých ľudí postávajúcich s pohárom vína a rečniacich o živote až do ranných hodín. Keď vyhladnú, hneď vedľa námestia Piazza Garibaldi, kde sa najčastejšie schádzajú, je skvelé bistro, kde robia neuveriteľne skvelé piadina. Sú to placky plnené všetkým možným - syrom, parmskou šunkou, zeleninou ... A nedáte za ne viac ako päť eur.

Moja obľúbená reštaurácia je hlavne pizzeria na Via dell'Aeroporto 45, kde pracujú tri postaršie dámy. Varia úžasnú domácu pastu, o pizze nehovoriac. A všetko majú za pár eur. Takže až pôjdete z letiska do centra, čo trvá asi päť minút, pretože letisko je hneď v Pise, nechajte sa červeným autobusom vysadiť na druhej zastávke priamo pred reštauráciou, " láka Nikol Štíbrová.

Na statku ako v rodine
Ubytovanie v Toskánsku v niektorom z miest je najvýhodnejšie v klasických Bed and Breakfast. Väčšinou ide o malý penzión s dvojlôžkovými izbami so samostatnou kúpeľňou. Takéto ubytovanie za jednu noc vyjde približne na 50 eur. Klasické hotely zvyčajne vychádzajú pomerne draho. Navyše, keď už sa vám chce za lepšie bývanie minúť viac peňazí, vyjdite do hôr a ubytujte sa v niektorej z fariem.

Takzvaný agroturizmus je v Toskánsku stále populárnejší. Budete bývať vo vidieckych usadlostiach, často ide o farmy s priľahlými vinicami alebo olivovými hájmi, kde vám majitelia dajú k dispozícii apartmán, alebo rovno celý dom. Dosť pravdepodobne pred ním bude bazén a kúsok od neho stajňa s koňmi.

Anic neobvyklého nie je ani to, keď sa stanete svedkami výroby niektorého z miestnych produktov, navyše dosť pravdepodobne dostanete ochutnať. Je to ideálna dovolenka snáď pre každého - mladý pár, ktorý chce relaxovať, rodinu s deťmi i partiu kamarátov, ktorí chcú ochutnávať skvelé vína a taliansku kuchyňu.

"Z vlastnej skúsenosti viem, že majitelia bývajú veľmi milí a ochotní, ponúknu vám súkromnú degustáciu vína alebo olivových olejov s chlebom, ktorý si pečú vo svojej peci. Na večeru vám potom pripravia výbornú domácu pastu a dorazia vás famóznym dezertom, " hovorí česká novinárka. "Nie je nič neobvyklé, že sa na rovnaké miesto budete vracať niekoľko rokov, ako by ste navštevovali svojich príbuzných. Dobrú skúsenosť mám napríklad s farmou Tenu di Badia, ktorá leží kúsok od Pisy i Florencie, " pokračuje Nikol Štíbrová.

Kam na pláž
Toskánsko v okolí Pisy ale okrem úžasného vnútrozemia ponúka i nádherné piesčité i kamienkové pláže s čistým morom. A to len desať kilometrov ďaleko, takže sa tam dostanete ako vlastným autom, tak i autobusom. Bohužiaľ, väčšina pláží okolo Pisy je súkromná, takzvané bagno. Cena, zvyčajne 20 eur, zahŕňa vstup, slnečník a dve lehátka na celý deň. Sú aj pláže verejné, ale je ich málo a hlavne počas prázdnin sú obsypané davmi ľudí.

Jednou z pekných bezplatných pláží je štrkovitá Marina di Pisa, ktorá sa hodí aj pre rodiny s deťmi, pretože je od otvoreného mora chránená umelo vybudovanými ochrannými valmi. Na čistotu mora, ktorá je tu excelentná, to žiadny vplyv nemá. Navyše sú odtiaľ vidieť ostrovy Gorgona, Elba a Korzika. A keď sa potom otočíte smerom do vnútrozemia, uvidíte hradbu Apeninského pohoria.

Za zábavou na sever
Ak chcete zažiť víkendový večer aj v trochu väčšom štýle, skôr než v Pise zostaňte pri mori. Medzi mestečkami Tirrenia a Marina di Pisa je veľa plážových klubov. Sú menšíie, útulné, ale plné ľudí a zábavy. Nemusíte sa báť tam byť pokojne už o siedmej večer, stihnete totiž takzvané aperitivo, čo znamená, že k drinku budete mať zadarmo menšie jedlo. Zvyčajne to sú cestoviny alebo iné drobné predjedlá. Až po aperitíve väčšinou Taliani chodia na večeru, to býva okolo desiatej hodiny. A okolo polnoci sa potom presúvajú do klubov.

"Tie naozaj veľké, luxusné kluby nájdete na sever od Pisy, napríklad vo Viareggiu alebo vo Forte dei Marmi, ktoré je vzdialené asi pol hodiny cesty. Počítajte s frontou, ktorú budete musieť vystáť, s nejakým vstupným a drahšími drinkami, zhruba desať až pätnásť eur. Ale odporúčam sa tam pozrieť, je to zážitok, " nabáda Nikol. Vyhlásená je napríklad Busola, ktorú neminiete, ak pôjdete pozdĺž pobrežia z Viareggia do Forte dei Marmi.

Niekedy ani taliančina nestačí
Aj keď hovoríte plynulo po taliansky, môže sa vám stať, že v Toskánsku občas nebudete rozumieť. Písmeno K napríklad nahrádzajú písmenom H. Takže dom nie je "Kazaa", ale "Háza" a podobne. Ale pretože je Toskánsko miestom, kam prichádzajú turisti z celého sveta, nájdete v ňom veľa Talianov, ktorí sa snažia hovoriť anglicky. A aj keď narazíte na niekoho, komu angličtina veľmi nejde, pomôže aj len pár základných talianskych slov a zvyšok už sa nejako vyrieši.

"Toskánskí Taliani sú priateľskí a otvorení a to isté tak nejako očakávajú od vás. Prehoďte pár slov s personálom v pekárni alebo s čašníkom, toto sú jednoznačne body pre vás, a keď prídete po druhýkrát, dosť často je to ocenia, "r adí Nikol, ktorá upozorňuje aj na isté časové limity, ktoré Toskánci majú.

Kým Taliani zo severu sú vzhľadom k blízkosti rakúskych hraníc vycepovaní k dochvíľnosti, v Toskánsku už všetci chodia pravidelne o pätnásť až dvadsať minút neskôr. "Nesmiete sa na nich hnevať, musíte to vedieť a podľa toho sa zariadiť. Ak chcete, aby vám Talian prišiel na večeru včas, napíšte mu, že ste práve vhodili do hrnca cestoviny a začínate ich variť. Pre Taliana nie je nič horšie ako predstava prevarenej pasty, " uzatvára Nikol Štíbrová.

01 - Modified: 2007-09-05 08:33:03 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Amnesty international
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:31