StoryEditor

Študentka žije vo vlaku, zbavila sa tak vysokého nájomného

27.08.2015, 19:00
Autor:
lucluc

Nemecká študentka Leonie Müller už mala dosť bývania v podnájme. Platila vysoké poplatky, hádala sa s majiteľom a lokalita tiež nebola ideálna. Do školy totiž musela pravidelne dochádzať. Pri jednej jazde vlakom jej napadlo, že si kúpi ročnú kartu BahnCard 100 a bude tak bývať vo vlakoch. Tak sa začal príbeh novodobej digitálnej nomádky, ako ju nazývajú svetové médiá.



O svojom originálnom životnom štýle píše blog Wherever You Go, There You Are. Tému sa rozhodla tiež spracovať ako svoju bakalársku prácu a zážitky popisuje aj na Facebooku, Twitteri a Instagrame. Jazdí po celom Nemecku a týždenne prejde aj dvetisíc kilometrov. Dobrovoľne sa tak stala bezdomovkyňou. Pri sebe má len to najnutnejšie - niekoľko kusov oblečenia, notebook, veci do školy a hygienické potreby. Za ročnú kartu BahnCard 100 dala 4 090 eur, vďaka nej môže dvanásť mesiacov jazdiť vlakmi nemeckého dopravcu Deutsche Bahn, píše idnes.cz.

Študentka mediálnych štúdií má v tejto chvíli za sebou štyri mesiace života vo vlaku a stala sa z nej mediálna hviezda. Podľa informácií z jej blogu, ju oslovili médiá zo 17 krajín sveta - z Argentíny, Austrálie, Brazílie, Číny, Mexika či Nigérie a viac ako z 30 nemeckých, domácich, médií.
 

I'm totally stunned by the variety of media asking me for interviews or writing about my project. BuzzFeed had me answer some questions, too!

Posted by Wherever You Go, There You Are - Travel Blog on 26. august 2015

 

Mesačne za pobyt vo vlaku zaplatí 340 eur, za nájom by platila 400 eur a rovnako vlakom dochádzala. Najčastejšie sa pohybuje medzi Kolínom nad Rýnom, kde žije jej priateľ, a Tübingon neďaleko Stüttgartu, kde študuje. V Berlíne potom žije jej mama a v Bielefelde zase jej stará mama, sama totiž priznáva, že okrem vlaku samozrejme prespáva u rodiny a priateľov. "Normálne by sme však s priateľom mali vzťah na diaľku a videli by sme sa raz za čas, takto sa vídame kedykoľvek chceme,“ povedala pre televíznu stanicu SWR. Okrem neho však stihne vidieť aj kus Nemecka. Keď jej ročná cesta skončí, chce sa nasťahovať k nemu do Kolína a o svojej ceste napísať knihu.

Svoj nový život si totiž chváli. Má pocit, ako by bola stále na prázdninách. Nepríjemný je len spánok, kedy si kvôli strachu o odcudzenie batožiny dopraje skôr len polospanie. „Čítam si, píšem, pozerám sa cez okno a celý čas stretávam milých ľudí. Vo vlaku máte stále čo robiť,“ dodala pre SWR.

Lietanie z Barcelony do Londýna
Leonie Müller však nie je jediná, je len ďalším z ľudí, ktorí sa rozhodli žiť mimo trvalého bydliska. Hovorí sa im novodobí a digitálni nomádi. Často využívajú mobilné domčeky, dodávky či karavany. Nechcú sa viazať na jedno miesto a každý pracovný deň ísť do práce a späť. Nehromadia veci, ale zhromažďujú zážitky.

Trocha iným prípadom je dnes už exLondýnčan Sam Cookney. Svoj trvalý domov síce má, ale vysoké londýnske nájomné sa rozhodol tiež riešiť po svojom. Presťahoval sa do Barcelony a (takmer) denne do Londýna za prácou letecky dochádza. A stále ušetrí.

Vzniklo to ako vtip asi pred dvomi rokmi. Pred viac ako tromi mesiacmi sa to však stalo realitou a Sam sa presťahoval do Barcelony. Proste sa už nechcel o byt s nikým deliť a zároveň si uvedomoval, že v Londýne to nie je možné. Dvojizbový byt v britskej metropole, v tretej zóne, ho vyšiel 1100 libier, zatiaľ čo taký istý byt v centre Barcelony len 570 libier (teda asi 800 eur a k tomu ešte účty v hodnote 80 eur). "Žijem v novozrekonštruovanom dvojizbovom byte, ktorý mám pre seba, tiež so strešnou terasou. Je priamo v centre mesta v historickej gotickej štvrti, takže pešo sa dostanem takmer všade," potvrdil pre britský denník Mirror.Okrem tejto výhody, vyzdvihuje aj ďalšie - jedlo, počasie, pláže.

Aj takmer denným cestovaním do Londýna vie byť 9.30 v kancelárii vo Farringdone pri svojom stole. Autobusom na barcelonské letisko vyráža okolo piatej ráno. Od dverí k dverám, ako to sám popisuje, mu teda cesta zaberie 5 a pol hodiny a väčšinou v lietadle dospáva. Zatiaľ mu to väčšie problémy nerobí.

Čo je však dôležitejšie, stále ho to vyjde lacnejšie. Letenky, ktoré by ho teraz v sezóne vyšli draho,si totiž nakúpil až do októbra.
 


Sám priznáva, že už si všíma pri cestovaní pár známych tvárí, takže asi nie je sám, čo takto žije. "Naozaj mi to úplne zmenilo životný štýl, a to k lepšiemu. Môžem si ísť zabehať pozdĺž pláže pred začatím práce, všetko mám blízko a úžasné reštaurácie priamo pri mojich dverách, a náklady sú len zlomok z tých v Londýne," doplnil.

01 - Modified: 2007-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SkyEurope opustí dve letiská
01 - Modified: 2023-09-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Mladík odmietol platiť drahé nájomné, kúpil a prerobil si sanitku. Teraz cestuje po celej krajine a užíva si peniaze 02 - Modified: 2022-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pracovná zmluva s digitálnym nomádom: na toto si dajte pozor 03 - Modified: 2022-06-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Pustí ťa šéf na homeoffice do zahraničia? Vybrali sme pre teba krajiny, kde sa ti bude pracovať ako v raji 04 - Modified: 2021-05-26 14:43:04 - Feat.: - Title: Päť dôvodov, prečo bude rok 2021 rokom digitálnych nomádov 05 - Modified: 2016-10-26 10:04:40 - Feat.: - Title: Žije zo 700 eur, ale kdekoľvek na svete. Takto vyzerá svet digitálneho nomáda
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:56