StoryEditor

Držte si loptičky, toto sú najveternejšie ihriská sveta

16.05.2015, 00:00
Vitajte na Westmanských ostrovoch. Na mieste, kde je golf viac adrenalín ako hra.

V tých najveternejších miestach Európy, v Afrike, kde okolo vás behajú opice a antilopy, ale aj v panenských oblastiach, ktoré vám svojou krásou vyrazia dych. A vy ho len ťažko získavate späť. Tam všade môžete hrať jeden šport. Nech sa páči, toto je fenomén s prívlastkom exkluzívny, toto je golf.

1. zastávka: Island
Miesto, kde sa bojíte otvoriť dvere na aute. Veľmi ľahko sa vám totiž môže stať, že ich vietor odtrhne. Miesto, kde takmer nepretržite mrholí. A ktoré má také hlboké útesy, aké vidíte len málokde. Napriek tomu miesto, kde sa rozlieha jedno golfové ihrisko. Rovno uprostred vetra, dažďa a na kraji útesu. Plné ľudí v hrubých svetroch. Zoznámte sa, tu sú Westmanské ostrovy, súčasť vzdialeného Islandu.

Keď turisti zablúdia na Westmany, motiváciou sú buď pufiny (vtáky s pestrofarebnými zobákmi), jeden z najstarších murovaných kostolov Islandu, alebo vytŕčajúce najveternejšie miesto Európy. Nie, ani na zvyšku ostrova rozhodne nemôžu hovoriť o absencii vetra, na tom jednom mieste s meteostanicou musíte volant auta držať naozaj pevne.

To je bežná motivácia. Je však časť ľudí, a nie malá, ktorá si sem chodí zahrať golf. Úplne úprimne, našou motiváciou nebolo pozrieť si golfové ihrisko, o ňom sme ani len nevedeli. Napriek tomu sme ho čistou náhodou našli. Pri dvoch machom obrastených islandských domoch a amfiteátri. Áno, začiatkom septembra, keď sa priemerná teplota pohybovala okolo siedmich stupňov a kombinácia vetra a dažďa vôbec nespĺňala definíciu príjemnej dovolenkovej prechádzky. Tobôž nie golfovej. Prečo je teda vôbec niekto ochotný hrať v takomto počasí?

„Lebo golf je vždy súťaž a výzva. Pri každej jednej hre. A tu nestojíte len proti ostatným na trávniku, ale aj proti všetkým extrémom počasia. Nikdy nevyhráte, ale ten adrenalín je nenapodobiteľný,“ vysvetľuje Herman Hilmarsson, jeden z tamojších obyvateľov a pravidelných hráčov. Sadá si vedľa nás na lavičku a sleduje, ako loptička jedného z jeho spoluhráčov končí rovno dole, pod útesom. A presne tam sú aj ďalšie desiatky.

„Chodia sem aj turisti, aby videli a skúsili. My vieme aspoň trocha predvídať, pre nich je to však často práve kvôli počasiu vopred prehraný súboj. Najmä, ak hrajú s domácimi,“ dodáva Hilmarsson. Aby sme však boli spravodliví, ihriská nachádzate na rôznych mestách krajiny a o idylických podmienkach sa nedá hovoriť v žiadnom prípade. Avšak nevyužite také tisíce kilometrov voľnej plochy. Aj keď je to vždy jedným slovom extrém.

2. zastávka: exotika v teple
Sú však aj miesta, ktoré nielen golfistom malý raj pripomínajú. Také jedno je v San Franciscu. Navštívila ho aj šéfka reklamnej agentúry Creative Department Simona Bubánová. Malé zoznámenie: golf je s jej životom spätý mnoho rokov, hrá ho celá jej rodina, teda manžel Janko Kuric a dcéra Lujza. A to naprieč celým svetom.

Ktorému miestu by však dala pečiatku: výnimočný spomedzi výnimočných? Práve spomínanému San Franciscu, konkrétne rezortu Presidio. „Je de facto v meste, nad San Franciscom. Vidíte tam Golden Gate, je tam arborétum, je to skutočne nádherné,“ opisuje Bubánová.

Len kúsok za týmto miestom sa v jej súkromnou rebríčku umiestnila Madeira. Tento portugalský ostrov pri africkom pobreží sa zaraďuje medzi tie, ktoré by ste v živote mali vidieť. Preto je logické, že golfistom dokáže ponúknuť naozaj dych vyrážajúce prostredie. Ako opisuje Bubánová, pohľady cez ihrisko sú úchvatné. Kombinácie nádhernej flóry, fauny, divokého oceánu. To sú len jedny z jeho výhod. „Dá sa to opísať len ako veľký zážitok.“

Má s čím porovnávať. Zažila greeny nielen v Európe, ale aj v Južnej Afrike či Thajsku. A to dokonca aj pretekársky. Aký je rozdiel medzi našimi a tamojšími ihriskami? Zásadné rozdiely nevidí. Možno okrem jedného: „V Južnej Afrike ste na ihrisku stretli rozličné živočíchy – od pavúkov, hadov, opíc až po stádo antilop. S výnimkou toho veľké rozdiely nie sú. Golfové strediská, to je taká istota.“ 

3. zastávka: späť doma. Slovensko
Tú zjavne poskytujú aj naše rezorty. Niektoré dokonca svojou kvalitou prekonávajú aj susedné krajiny. Bubánová ich spomína hneď niekoľko. Medzi nimi dobre známe Tále v Nízkych Tatrách. Najnovšie podľa nej exceluje Penati Golf Resort.

„Poslala som tam dokonca kamarátov, ktorí vlastnia ihrisko v Rakúsku. Jeho majiteľ napísal, že Penati je v okruhu 200 kilometrov od Viedne najkrajšie ihrisko vôbec.“ 

Tento pomerne nový areál neďaleko Senice má strategickú polohu. Niečo vyše 80 kilometrov od Bratislavy, podobne vzdialený od Brna a vyše 90 kilometrov od Viedne. Zároveň však nesie aj podpis svetovej dizajnérskej špičky. A to je vidieť aj cítiť. 

Aj keď bežne na tomto priestore odporúčame jedno konkrétne miesto, tentoraz meníme taktiku. Všetky mestá, oblasti, ktoré sme spomínali, spája jedna vec: golf. Ktorému keď podľahnete, chtiac-nechtiac bude ovplyvňovať aj vaše bežné rozhodovanie. Povedzme o dovolenke. „Neviem si predstaviť dovolenky, kde ležím a nechodím ráno na golf,“ opisuje tie „svoje“ dosahy Simona Bubánová. Lebo, ako dodáva, golf je fenomén, keď ste v prírode, venujete sa sami sebe, súťažíte so sebou, pričom vás to ešte navyše strašne baví. To je možno aj ten faktor, ktorý si človeka podmaní. Nech je hocikde. Na Islande, v USA, Afrike. Alebo aj niekde na Slovensku. 

01 - Modified: 2007-06-03 07:50:22 - Feat.: 0 - Title: Menej známi teroristi
01 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 02 - Modified: 2024-04-01 14:32:00 - Feat.: - Title: Silný vietor v Poľsku vyvracal stromy, zomreli najmenej štyria ľudia 03 - Modified: 2024-04-01 13:01:00 - Feat.: - Title: Výstraha prvého stupňa pred vetrom pribudla v ďalších okresoch 04 - Modified: 2024-03-26 18:15:53 - Feat.: - Title: V stredu bude veterno na západe a severe Slovenska i na horách, hlásia meteorológovia 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou?
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:36