StoryEditor

Japonská droga, ktorá vás dostane. Navyše je legálna

28.09.2015, 00:00

Malý ostrov pre svet, veľké miesto pre nadšencov umenia. Naošima fascinuje „bláznov“ z celého sveta, ktorí tu hľadajú svoje múzy, aj turistov, ktorí sem prišli nasávať originálnu atmosféru. Kreativita tu zmenila všetko: ľudí, prírodu aj biznis. 

Na ostrov sadá tma. Všade cítiť rybacinu a aj keď túto vôňu neznášam, tu mi to až tak neprekáža, prirodzene zapadá do tohto okamihu. Stojím v malom provizórnom prístave a čakám na odvoz. Výlet je to v skutku výnimočný. Som v Japonsku, na vychytenom ostrove, ktorý sa stal synonymom umenia a... nemám kde bývať.

Je tu len pár hotelov, ktoré sú vždy dopredu vypredané. A keďže nepatrím medzi zanietených plánovačov, izba sa mi neušla. A keď zlyhá organizácia, prichádza čas na kreativitu: vyskúšala som si Airbnb. Teda celosvetovú službu, vďaka ktorej sa môžete ubytovať priamo u domácich – buď v jednej izbe, alebo si môžete prenajať aj celý apartmán.

Modla z Japonska
Yoshio, náš asi 40-ročný hostiteľ – umelec, prichádza na malej loďke a neveriacky sa pozerá na môj obrovský kufor. S rumencom na tvári mu vysvetľujem, že cestujeme s priateľom po Japonsku vyše dvoch týždňov a do menšieho sa to fakt nezmestilo... Nakoniec sa len usmeje,
naloží HO do loďky a vyrážame, trochu preťažení, krížom cez záliv.

Naošima je malý ostrov s asi tritisíc obyvateľmi. Z vrchu si ho predstavujem ako muffin, vystrčený z tyrkysového mora, posiaty umeleckými expozíciami, ktoré z neho trčia ako kúsky kvalitnej čokolády. Ide o mekku moderného umenia a jeden z hlavných dôvodov, prečo sem prúdia tisícky ľudí, je Tadao Andó. Muž, ktorý je modlou minimalistov, architektov, ale aj milovníkov umenia.

Žiadna škola, stačí byť zvedavý 
Na prechádzke tu bežne stretnete gigantickú farebnú tekvicu či farebnú secesnú inštaláciu. Je to zábavné a krásne. A v kombinácii s japonským perfekcionizmom čisté a udržiavané. Všetko tu funguje dokonale: od požičovne na elektronické bicykle (áno, je tu veľa kopcov
a ja som neraz ocenila šliapajúc dohora motor pod zadkom), cez kyvadlovú dopravu medzi múzeami, až po obrovskú hrdosť na architekta, ktorý sa im v podstate postaral o živobytie.

Ale pekne po poriadku: Yoshio nás večer usadí pri stole, kde nám jeho mama navarí typickú japonskú miso polievku, rybu (ktorej vôňa na tanieri ma skôr rozmaznáva ako ruší) a nalieva saké. Zrazu vojdú do malého príbytku ôsmi robustní muži, ktorých nám náš hostiteľ
predstavuje lámanou angličtinou: mladí architekti, ktorí boli v plánovaní podobne šikovní ako ja a zostali s holým zadkom na peknom ostrove.


TADAO ANDÓ
Je jeden z najvýznamnejších svetových architektov, na univerzite nikdy neštudoval, bol samouk. Už v štrnástich rokoch sa dočkal svojej
prvej realizácie, chatu navrhol spolu s priateľom. Zaujímavosťou je, že Andó bol v sedemnástich rokoch profesionálny boxer.
V roku 1969 založil spoločnosť Tadao Andó, Architect & Associates v Osake. Začal s navrhovaním malých rodinných domov, neskôr sa dostal aj k rozsiahlejším dielam. Množstvo výstav s jeho dielami bolo usporiadaných v Európe a Spojených štátoch, čo ho urobilo veľmi obľúbeným medzi študentmi. Učil na univerzitách v Tokiu, na Yale, v Columbii a na Harvarde.

Významný míľnik v jeho tvorbe je dokončenie výstavby Row House v Osake v roku 1976. Na dome vidieť typické rysy jeho architektúry: vytvorenie odkrytej betónovej steny vo svojej prirodzenej kráse, prísnu geometrickú kompozíciu, rešpektovanie tradície a kultúry východnej filozofie. Je autorom viacerých prelomových stavieb na ostrove Naošima.


Yoshio je však čistokrvný Japonec a našiel riešenie – postavil im stany u seba na záhrade. Téma večera bola jasne určená prevahou: architektúra! „Tadao Andó je môj idol, nikdy sa s architektúrou netrápil na škole ako ja, a predsa dokáže nakresliť budovu, ktorá dostane na kolená aj slepého Antikrista,“ vysvetľuje zanietene jeden z architektov, 28-ročný Mark.

Tadao mal podľa neho najlepšiu školu: precestoval skoro celý svet. Je zvedavý, vnímavý a učenlivý. Aj preto títo mladíci po škole vyrazili po jeho stopách.

Andó + Monet = extáza
Na druhý deň šliapem do kopca k Chichu Art Museum. Teším sa, ale som trochu skeptická. Mám pochodené najväčšie múzeá sveta a trochu pochybujem o tom, že toto môže na mňa urobiť extra veľký dojem. Ale... ako sa vraví, pýcha predchádza pád. A toto bol
jeden z najkrajších a najúchvatnejších pádov, ktoré som v živote zažila.

Minimalistická stavba Tadaa Andóa dokonale zapadá do kopcov, ktoré jemne lemujú ostrov. Svieti slnko, vonku je asi 40 stupňov, ale ľahký vánok od mora robí cestu zdobenú kvetinami k vstupu zážitkom. Ak sa na toto múzeum pozriete z vrchu, uvidíte geometrické obrazce. A už len vstup do nich je ako keby bránou do inej priestrannej a svetlej galaxie. A pritom to je na prvý pohľad všetko také jednoduché: kameň,
sklo, kov a... svetlo.

Nájdete tu nádhernú expozíciu amerického sochára Waltera De Mariu či progresívne dielo Open Sky od Jamesa Turrella. Najväčší zážitok však čaká v miestnosti, kde si musíte obuť mäkké japonské papuče, aby nič nerušilo komplexný zážitok z toho, čo vás čaká. V prirodzene osvetlenej bielej miestnosti sa po mozaikovej svetlej dlažbe dostanete na miesto, kde na stene tróni obraz Clauda Moneta.

Možno ste Lekná i túto sériu videli tisíckrát, možno to bolo ešte na väčšom plátne. Ale v tomto momente, keď vnímate dokonalú súhru architektúry, prírody a umenia viete, že TOTO je dokonalé miesto pre túto maľbu. A to, čo prežívate, je dokonalý okamih.

Oddelené spálne 
Naošima hostí aj impozantné Benesse House Museum, Art House project, Lee Ufan Museum či Andó Museum. Okrem toho tu nájdete príjemné kaviarne, milú spoločnosť a nádhernú prírodu. Určite sa oplatí vydať sa na tento malý japonský fliačik, pretože už len prechádzka
po ostrove medzi vychytené umelecké kúsky je zážitkom.

Ak budete mať smolu a šťastie v jednom, dostanete sa na malom motorovom člne k Yoshiovi domov a nebude prekážať, že vás pekne rozdelí: ženy do jednej izby a mužov do druhej. A ráno, po tom, ako vás z futonu (typická japonská posteľ) vyženie jedna z jeho mačiek, jeho mama navarí typické raňajky, zažijete putovanie múzeami, ktoré vás ešte viac nabudia na objavovanie a cestovanie. Takéto miesta sú ako droga: vyvolávajú závislosť.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:34