StoryEditor

V Holandsku sa môžete vyspať v hrade z piesku. Noc vyjde 150 eur

28.10.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Uprostred množstva dinosaurov a robotov sa týči obrovský stredoveký hrad z piesku, s vežičkami a padacím mostom, všetko vypracované do najmenších detailov. Vnútri sa skrýva jedna luxusná hotelová izba. Piesočný hotel, ktorý je údajne prvý na svete, sa otvoril tento rok v lete v Holandsku, píše o ňom portál lidovky.cz.



Hrad s jednou jedinou hotelovou izbou bol postavený z tisícov kilogramov piesku: steny, strop aj sochy zdobiace izbu, to všetko je z tohto nezvyklého materiálu.

„Napadlo nám to, keď sme videli hotely z ľadu, aké sú napríklad vo Fínsku alebo vo Švédsku,“ hovorí Maud Van Leeuwenová, riaditeľka hotela v južnoholandskom meste Oss.

V ľadových hoteloch spia zďaleka prichádzajúci turisti na lôžku, vytesaného z ľadu v izbách, kde teplota neklesne pod mínus osem stupňov Celzia.

V Osse také tvrdé podmienky nie sú. Avšak rovnako ako vo Švédsku alebo Fínsku je aj tunajšia izba zamýšľaná ako pominuteľné dielo.

„Máme veľa umelcov, ktorí pracujú rovnako tak dobre s ľadom ako s pieskom, a tak sme si povedali, prečo by sme nemohli postaviť piesočný hotel,“ vysvetľuje Van Leeuwenová.

Splnený detský sen
V Holandsku boli postavené dva hotely, jeden na severe a druhý na juhu, v rámci každoročných festivalov skulptúr z piesku. Na festivale v Osse vznikla tridsiatka sôch dinosaurov či robotov pod názvom „Cestovanie v čase“, v Sneeku na severe krajiny mohli návštevníci zase cestovať po Ázii.



„Pre niekoho je prespanie v piesočnom hrade detský sen, pre iných je to dobrodružstvo,“ uvádza Van Leeuwenová. Pre ďalšieho to je príležitosť, ako niečo osláviť, dodáva. Piesočný hrad vzbudil veľký záujem ako u Holanďanov, tak u zahraničných turistov.

Erwin z malého mestečka v centrálnej časti Holandska sa tu rozhodol osláviť okrúhle výročie vzťahu s priateľkou. „Chcel som niečo špeciálne a tiež som si chcel splniť svoj detský sen: spať v piesočnom hrade,“ hovorí.

Tí, ktorí by sa obávali nepohodlia, sa nemusia nijako znepokojovať: nábytok nie je z piesku a podlaha je pokrytá šedým kobercom. Izba je vyzdobená piesočnými sochami predstavujúcimi okrem iného kráľovnú Kleopatru či erb mesta Oss.

Bez piesku v kufri
„Izba bola najprv skonštruovaná z drevených panelov, ktoré boli potom pokryté pieskom. Keď sa dotknete steny, ucítite, že je piesok veľmi tvrdý: do piesočnej zmesi totiž bol pridaný glej, aby bolo zaručené, že sa múry nezrútia,“ objasňuje Van Leeuwenová.



Zrnká piesku teda rozhodne po pobyte v piesočnom hradu v Osse v kufri návštevníkom nezostanú.
Obidva hotely, v Osse a Sneeku, budú na zimu zrušené, ale budúci rok sa zase otvoria, pri príležitosti festivalov sochárskeho umenia v týchto mestách. Myšlienku možno prevezmú aj vo Veľkej Británii a v Nemecku.

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peňažné trhy sa podľa ECB upokojujú
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:39