StoryEditor

Spaľovňa a lyžiarske stredisko v jednom. Dánsko stavia unikát

19.06.2015, 17:20
Autor:
stlstl

Aj spaľovňa môže patriť medzi architektonické unikáty. Najekologickejšia spaľovňa v celom Dánsku Amager Bakke, ktorá poslúži aj ako miesto pre športovanie, sa už pomaly dokončuje. Zo svojich okien má na ňu výhľad aj dánska kráľovná, píše idnes.cz.


 

Najmodernejšia dánska spaľovňa bude po dokončení schopná spracovať vyše 400-tisíc ton odpadu ročne a tiež dodávať nízkouhlíkovú elektrinu pre približne 550-tisíc obyvateľov Kodane. Teplo z nej získa celkovo 140-tisíc domácností dánskej metropoly. Cena stavby sa odhaduje takmer na štyri miliardy dánskych korún (536 miliónov eur), čo predstavuje jeden z najvýznamnejších investičných projektov v Kodani.

Budova však nemá slúžiť len ako spaľovňa, ale aj miesto, kde svoj čas môže stráviť celá rodina. Je postavená v tvare svahu, na ktorom si návštevníci budú môcť užiť rôzne športové aktivity, napríklad lyžovanie, horolezectvo, cyklistiku a pešiu turistiku. Na špeciálne upravenom povrchu porastie tráva aj stromy, takže bude pôsobiť ako skutočný kopec, a rovnako tak aj využívaný.

V roku 2011 vyhralo medzinárodnú súťaž na projekt spaľovne dánskej štúdio BIG Architects. Podľa poroty najlepšie splnilo zadanie architektonickej súťaže, a to "Ako atraktívne zabaliť budúcu spaľovňu, tepláreň a elektráreň v jednom, aby bol zaručený rekreačný prínos pre mesto a jeho obyvateľov". "Z nášho pohľadu je absolútne nutné prinášať do projektov niečo úplne originálne. Pri spaľovni Amager Bakke to je zjazdovka na streche budovy a dymové krúžky, ktoré budú stúpať z jej komína. Predpokladali sme, že práve o tom sa bude po celom svete hovoriť. A tak to aj je. Viac ako technické riešenie spaľovania odpadu všetkých zaujímajú tieto krúžky, sú skrátka pôvabné," opisuje architekt a projektový manažér Claus Hermansen zo štúdia BIG Architects.


Vizualizácia projektu. Snímky: ARC Amager Ressourcecenter
 

Na projekte je jedinečné aj jeho umiestnenie. Nie je v priemyselnej časti mesta, ale iba 400 metrov od kráľovského paláca. "Kráľovná sa tak na neho môže pozerať priamo zo svojho okna. Aj kvôli tomu si táto budova zaslúži byť atraktívna. Naším zámerom je, aby ju ľudia, ktorí prídu do Kodane, chceli vidieť a aby na ňu potom aj spomínali," dodáva Claus Hermansen. Krúžky, ktoré spomínal, predstavujú naozaj raritu. Na vrchole vstavaného komína bude totiž dymový generátor, ktorý zároveň tvorí strechu panoramatickej kaviarne.

Vo chvíli, keď sa v komore, ktorá sa bude postupne zapĺňať dymom, nahromadí 200 kg CO2, bude do ovzdušia vypustený jeden veľký dymový kruh. V noci bude navyše možné prstence dymu osvetliť červenými a zelenými farebnými laserami.
 

Okrem českého architekta Jana Magasanika zo štúdia BIG Architects, ktorý sa na projekte tiež podieľal, tu zanechá výraznú stopu aj česká spoločnosť Sipral. Tá vyrobila pre spaľovňu Amager Bakke unikátnu fasádu, ktorá musela prejsť náročným testovaním v britskom Vinci Technology Centre. Jej prvé moduly sa budú inštalovať v júli, celá stavba má byť dokončená v roku 2016.

Pre projekt Amager Bakke dodáva Sipral komplexné vonkajšie opláštenie a špeciálnu presklenú vnútornú priečku oddeľujúcu administratívnu časť od časti prevádzkovej. Vzorky týchto dvoch rôznych fasád úspešne prešli náročnou kontrolou priedušnosti, vodotesnosti pri statickom aj dynamickom tlaku za pomoci leteckej vrtule, odolnosti proti zaťaženiu vetrom i skúškou rázom. Fasáda splnila všetky požiadavky.

 


Funkčný fasádny plášť bude krytý druhou, pohľadovou vrstvou kaziet vyrobených z prírodného hliníka (takmer 3 250 ks). Súčasťou fasádneho plášťa je aj atika slúžiaca zároveň ako zábradlie, ktoré bude návštevníkov, pohybujúcich sa po verejne prístupnom povrchu strechy, chrániť pred vetrom.

Špeciálna vnútorné priečka musí zase spĺňať vysoké nároky na požiarnu ochranu a akustiku, pretože bude slúžiť na oddelenie kancelárskych priestorov od prevádzky. Zaujímavým prvkom opláštenia celého projektu je inštalácia zelene na hornom povrchu obkladových hliníkových kaziet v administratívnej časti objektu a v časti priliehajúcej ku zjazdovke na severnej fasáde. Sipral dodáva tiež vstupy do objektu a rôzne typy vjazdových brán. "Projekt je na európske pomery úplne výnimočný. Je skvelé spolupracovať s tak kreatívnym tímom ako je architektonická kancelária BIG," hovorí o spolupráci s dánskym štúdiom Leopold Bareš, zakladateľ spoločnosti Sipral.

A Claus Hermansen ho dopĺňa: "Viete, spolupráca nie je daná iba v zmluve. Projekty prinášajú veľa prekvapení a definuje ich predovšetkým vzájomná komunikácia. Ak dodávateľ technického riešenia nekomunikuje s architektmi a je pre neho kľúčový iba zadávateľ ako jeho zmluvný partner, potom to nemôže fungovať. Sipral nám ako architektom rozumie a snaží sa nám vyjsť v ústrety. Aj preto nám toto spojenie robí veľkú radosť."

01 - Modified: 2007-06-21 04:13:00 - Feat.: 0 - Title: Abbás: Vylúčil dialóg s teroristami, vrahmi a pučistami
01 - Modified: 2021-08-30 08:05:44 - Feat.: - Title: Pohyb ľadových krýh odhalil neprebádaný ostrov. Objavili najsevernejšiu pevninu? 02 - Modified: 2021-06-04 07:53:12 - Feat.: - Title: Žiadatelia o azyl už v Dánsku nenájdu domov, krajina prijala zákon namierený proti migrantom 03 - Modified: 2021-06-03 12:22:39 - Feat.: - Title: Dánska novinárka sexovala počas rozhovoru v swingers klube, jej vzdychy sa na internete stali virálnymi 04 - Modified: 2019-12-03 12:23:32 - Feat.: - Title: Aké je tajomstvo najšťastnejších ľudí na svete? Poznáme ich recept a bude sa vám páčiť! 05 - Modified: 2016-04-28 05:41:10 - Feat.: - Title: V Dánsku odsúdili muža, ktorý do krajiny prepašoval 74 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:06